Deze pagina wordt wekelijks aangevuld met de meest recente strips (= ), aangevuld met extra info.
Van een selectie goeie albums maken we telkens een bespreking. Nieuwe besprekingen vullen we in de mate van het mogelijke wekelijks aan. Regelmatig checken dus. Rechtstreeks de bespreking oproepen lukt ook als je op de cover hieronder klikt of op het hoofdpersonage dat telkens naast de info staat.

[Verschenen in maart]

lTussen 18 en 26 maart 2006 verschenen 9 nieuwe uitgaven

lStrips van maart besproken:lARBORIS

Elfquest Boek 15: Dromentijd (diverse auteurs + Wendy Pini/Richard Pini) (HC)
> Kloeke bundeling van de Elfquest-albums 62 tot en met 65.
Konvooi - De Jeugdjaren van Nävis 1: Houyo (Munuera + Morvan/Buchet)
> Terwijl de auteurs Munuera en Morvan dezer dagen het mooie weer maken met hun Robbedoes-opvolging, verschijnt nu eindelijk al wat ouder werk: een buitengewoon geslaagde spin-off van de succesvolle sf-reeks Konvooi door Buchet en Morvan. Dit album leest lekker vlot weg, is dynamisch en cartoonesk getekend, een beetje refererend naar de betere tekenfilmreeksen qua look en sprankelend ingekleurd. De jonge jaren van het meisje Nävis verhouden zich tot die van Tarzan in een sf-setting. In het Frans zitten ze aan deel 2. De auteurs hebben ook nog de dierenstrip Merlijn op hun naam, aangevuld met die van Sfar voor de scenario's, een reeks dat indertijd werd geweigerd door Dupuis en nu in vertaling verschijnt bij Silvester.
De Metabaronnen 3e Bundeling (Gimenez + Jodorowsky) (HC)
> Laatste bundel van de delen 7, 8 en het speciale album 0. Een eventueel vervolg met een nieuwe cyclus over de avonturen van Zondernaam wordt al wel aangekondigd, maar is voorlopig nog lang niet aan de orde.


CASTERMAN

De Almanak 1 (Servais) (HC) (ingekleurde herdruk)
> Ingekleurde en in twee delen opgesplitste herdruk van het in 1988 verschenen one-shot. Deel 2 volgt later. De natuur, vrouwen, intriges en verleiding: enekel van de basisingrediënten van een typische Servais.

De Avonturen van Kuifje: Raket naar de Maan (Hergé) (facsimilé/HC)
> Sublieme heruitgave van het album zoals het in 1953 voor het eerst verscheen. Kuifje was dan wel niet de eerste stripfiguur op de maan, maar hij maakte zijn luchtsprongen en dergelijke meer wel op de meest realistische manier ooit in een stripverhaal verwerkt. Terecht een klassieker en één van de vijftig beste Belgische strips 'aller tijden'.
Caroline Baldwin 10: De Koning van het Noorden (André Taymans)
> Zonder aandacht te willen stelen voor dit nieuwe album van Caroline Baldwin, zouden we je liever meegeven dat Taymans momenteel werkt aan een album van Lefranc. Op basis van een door Jacques Martin uitgewerkte pagina in 1954, daterend van net na de klassieker Het Sein Staat op Rood, tekent hij een album en wordt daarmee een tweede tekenaar die een hogere verschijningsregelmaat van de serie moet brengen. Taymans Lefranc-serie speelt zich af in de jaren vijftig terwijl de huidige versie door Francis Carin meer op het actuele front plaatsvindt. Om de negen maanden verschijnt dan een album van reporter Lefranc.
Dracula 1: Vlad de Spietser (Hermann + Yves H.) (HC)
> Eerste deel van een heuse Dracula-trilogie. Deel 2 wordt getekend door Séra en handelt over Bram Stoker, de schrijver van de Dracula-roman. Deel 3 is het werk van Dany die een striptekenaar in beeld brengt
die samen met zijn vrouw documentatie gaat opzoeken in Transsylvanië. Maar Hermann opent de dans. Al zijn we liever geen danspartner van iemand die zoveel wrede zaken op papier toevertrouwt. In dit eerste deel vreet de historische figuur Vlad Dracula de aandacht op. Het is een bloederig epos zonder weerga met grootse geveschtsscènes. Toen Hermann zijn eerste gespietste tekende, voelde hij het jeuken aan zijn gat, verklaarde hij onlangs in een interview. Maar na een paar tiental treedt de gewenning op. Ga er maar eens lekker voor zitten... Aansluitend zit een katern met schetsen, personagestudies en toelichting. De softcovereditie verschijnt in april.
De Gilde 1: Astraban (Oscar Martín + Miroslav Dragan)
> Harry Potter-versie van Blacksad. 't Is met dieren en 't ziet er Disneyaans genoeg uit. Niet toevallig want de Spanjaard Oscar Martin komt uit de animatiesector of tenminste de verstripping van bekende cartoonfiguren met dieren in de hoofdrollen. Hij werkte aan Tom and Jerry-comics die verschenen in Europa en de VS om daarna bij de Franse Disney-poot aan de slag te gaan en vervolgens The Lion King te verstrippen voor een Deense uitgever. Hij hielp ook al mee aan Rolf Kauka's in Duitsland ontzettend populaire Fix und Foxi. In 1992 startte hij solo een Spaanse reeks en richtte de Oscar Studio op in 1998. In 2001 wierp hij zich ook nog eens op Woody Woodpecker. Het internationaal bezige baasje kreeg in 2002 een Lifetime Achievement Award van Warner Bros voor zijn Tom and Jerry-reeks. In het verhaal leren we de jonge alchemist Astraban kennen en volgen zijn handel en wandel in een gilde vol bandieten waar hij uiteindelijk de Grootmeester van zal worden. Een mooie aanrader.

De Herberg aan het Eind van de Wereld 2: Voetsporen in het Zand (Tiburce Oger + Patrick Prugne)
> Deel 1 van deze mysteriethriller verraste uitermate, zoals zoveel nieuwe reeksen bij Casterman wel eens doen.
Mechanisch Land 3: Urbanica (Andreae) (HC)
> Laatste deel! Lees alles over de trilogie op deze infopagina.
Scheldwoordenboek van Haddock - Duizend Bommen en Granaten (Albert Algoud) (HC) (herdruk)
> Beknopt overzicht van Haddocks bijdrage aan de kunst van het schelden. De vele scheldwoorden en verwensingen worden toegelicht in welhaast encyclopedische beschrijvingen. Voor de Hergé-aficionado's.


DARGAUD

Black Op 2 (Labiano + Desberg)
> Het voorgaande album leed nog aan het 'eerste deel-syndroom' en wat zien Labiano's koppen er vreemd uit, hè. Maar Desberg is een vakman en weet te boeien met zijn verhaal over de Amerikaanse CIA en de Russische maffia in de jaren zestig. Een geheimagent als underdog moet infiltreren.
Kenya 4: Interventies (Leo + Rodolphe)
> Voorlaatste deel van de cyclus. Afrika is een continent dat de laatste paar jaar meer en meer door auteurs gekozen wordt om er een verhaal in te laten afspelen. Marc Sleen gaf blijkbaar het goeie voorbeeld. Niettemin, Kenya speelt zich zo goed als integraal af in de savanne rond het Victoria-meer. We komen meer te weten over de dino's en de vreemde bezoekers uit de ruimte. Maar nu ook weer niet alles, er moet nog een laatste deel verschijnen.

Het Verbond van de Opalen 2: De Loge (Grun + Corbeyran/Hamm)
> Mystieke gebeurtenissen in de 17de eeuw. De Schorpioen is niet ver heen. Een andere gelijkenis is de geschilderde tekenstijl in aardetinten.

Wayne Shelton 5: De Wraak (Denayer + Cailleteau)
> Geen Jean Van Hamme meer op de cover. Zijn naam zorgde ervoor dat Wayne Shelton in een mum van tijd een bestseller werd. Nu heeft Cailleteau volkomen vrij spel en laat Denayer zich ten volle werpen op één van zijn stokpaardjes: het tekenen van voer-, vlieg- en vaartuigen. De grote hompen onversneden actie zorgen voor een knaller van een actiestrip. En dat met een oudere figuur in de hoofdrol. Sheltons looks zijn gebaseerd op die van acteur Robert Ryan (memorabel in de gewelddadige westernklassieker The Wild Bunch). Een nieuw deel staat eind dit jaar gepland. De plaats van actie wordt Afrika.


DUPUIS

Nelson 4: De Duivel Mag het Eten (Bertschy)
> Wat al zeker irritatie opwekt is de felle fluokleur op de cover. Hallucinerend. De bijna 180 strookjesstrips over het duiveltje Nelson zijn afwisselend flauw en best wel grappig.
Vrouwen in 't Wit 28: Mag het Iets meer Zijn? (Bercovici + Cauvin)

Expresso
Op Kamers 1: De Vierde Man (Christopher + Sylvain Grunberg)
> De Vierde Man is een homo-erotische thriller van de Nederlandse schrijver Gerard Reve (jawel, die van De Avonden). Maar in dit album slaat het op een student die komt inwonen bij drie andere jongeren. Alleen, wie is een geschikte kerel om mee samen te leven en de huur te helpen betalen? De drie vrienden Julien, Jean-Michel en Antoine denken hem te vinden in Max, maar die brengt binnen de kortste keren een hele hoop narigheid in huis. O ja, 't gaat ook nog over meiden versieren, rebelleren, zichzelf bewijzen in de grotemensenwereld en drugs. 't Is effectief een album om te lachen.

Impressie(s)
Pandora Box 7: De Woede (Damour + Alcante)
> De laatste twee delen van de conceptreeks over de zeven hoofdzonden.
Pandora Box 8: De Hoop (Pagot + Alcante)
> De hoop was er bij ons vooral vaak naar beterschap want er had meer ingezeten. Dit laatste deel knoopt de eindjes aan elkaar en komt met een aantal verrassende gebeurtenissen en extra verklaringen. Tekenaar van dienst is Pagot, die ook al deel 1 voor zijn rekening nam.

Spotlight
Pema Ling 2: De Strijders van het Ontwaken (Georges Bess)
> Eén van de grote verrassingen van 2005 krijgt vanzelfsprekend een vervolg. Een jong meisje wordt in d ekrijgskunsten opgeleid in een Tibetaans monnikenklooster met een persoonlijk doel wraak te nemen op de moordenaars van haar vader. Maar ze ontpopt zich als een bendeleidster en een geducht krijgster. En dat terwijl een Chinese invasie steeds dichterbij komt. Meeslepend topwerk met heel wat zin voor documentatie.


FORTMEDIA

Boot & Van Dijk 5: Memento Mori (Kees Sparreboom)
Boot & Van Dijk 8: Kroniek '86 (Kees Sparreboom)


GLÉNAT

Dragon Ball 61: De Geheimzinnige Tegenstander (Akira Toriyama)
Een Avontuur van de Tijgerbrigades: Geen God, Geen Meester (Jean-Yves Delitte + Xavier Dorison/Fabien Nury)
> Eigenlijk is dit een prequel op een weldra te verschijnen Franse film, die dan weer is gebaseerd op een Franse tv-reeks. De Tijgerbrigades zijn een speciale en mobiele politieafdeling die in 1907 is opgericht om een ongekend gewelddadige misdaadgolf het hoofd te bieden. De scenaristen Dorison en Nury, die ook het filmscenario schreven, bewezen eerder al wat ze konden dankzij Het Derde Testament, Heiligdom (allebei van Dorison) en hun gezamenlijke fantasywestern W.E.S.T. Delitte heeft ondertussen zo'n regelmaat opgebouwd (De Neptunus, De Nieuwe Tsaren) dat er wat Delitte-moeheid is opgetreden. Maar als realistisch sneltekenaar brengt hij het er wonderbaarlijk goed vanaf.


GRATON EDITEUR

Dossier Michel Vaillant 8: Fangio de Maestro (Studio Graton/Denis Bernard)
> Volgens het beproefde recept een biografisch geheel in tekst en beeld, aangevuld met kortverhalen in stripformaat. De Argentijn Juan Manuel Fangio was één van de beste racepiloten aller tijden.


JUNGLE

Scooby-Doo! 2: Geen Paniek! (Robert Pope/Jorge Pacheco + Ivan Velez jr.)
> Jungle is een imprint van Casterman en specialiseert zich in strips naar bekende of minder bekende tekenfilmreeksen, tv-reeksen en animatiefilms. Nog te verschijnen zijn stripbewerkingen van bijvoorbeeld Ice Age en Madagascar. Maar ook Steven Dupré doet zijn deel. Van de in Frankrijk razend populaire Koning Arthur-pastiche Kaamelott bereidt hij een stripversie voor waarvan in november het eerste deel moet verschijnen. Lees er meer over in dit interviewtje.


vzw 't MANNEKESBLAD

De Avonturen van Rud Hart: Het Gouden Vliegtuig (Gilbert Declercq)
> Eerste albumuitgave van dit verhaal.


MEZZANINE

Jommeke 232: Duel in Venetië (studio Jef Nys)
> "Daar alleen kan liefde wonen, daar alleen is 't leven zoet, waar men stil en ongedwongen alles voor elkander doet", eindigt Jommeke met een knipoog. We herkennen de spreuk van een tegeltje dat in het buitentoilet hangt van taveerne Den Bonten Os.
Link 2: In Hart en Nieren (Steve Van Bael)
> Steve Van Bael is een onvoorwaardelijke fan van Soda-tekenaar Gazzotti en dat kan je voorwaar duidelijk zien in dit album. Vergeet alsjeblieft snel deel 1, dat nog aarzelend zocht naar een plaatsje tussen de andere grootgewichten, want dit tweede deel mag er potverdikke zijn. Bekijk bijvoorbeeld de met zwierig dikke penseellijnen en fantastisch zwarte contrasten opgebouwde pagina's 8 en 9, de majestueuze cover, de piekfijn uitgewerkte decors, ja zelfs de geslaagde inkleuring. Dat Vlaanderen toch nog commercieel talent huisvest, is mooi meegenomen. Deel 1 van deze politiereeks verkocht trouwens niet slecht in zowel Vlaanderen als Wallonië en Frankrijk, waar het album in een - tiens! - Franse vertaling verscheen. Voor deel 3 staan belangrijke omwentelingen op til. Ook de sfeer en toon van het verhaal wordt donkerder. In een later stadium verdwijnen alvast twee personages. Het aapje Pistache, die wat uit de toon valt in dit album, wordt alvast van de hand gedaan. Van Bael is volop bezig met dit derde deel en hoopt ooit deel 1 te mogen hertekenen en te voorzien van een andere cover (wat geen slecht idee is). Tussendoor moet hij in 2006 de tijd vinden om twee Kiekeboe-albums te tekenen. Hij kan dat aan, want hij houdt er een opmerkelijk snel tempo aan over.


MOULINSART

Kuifje Hergé en de Auto's (HC)
> Op het voorbije autosalon van Brussel was er een knappe expositie rond Kuifje en de auto's die je kan spotten in de reeks van Hergé. In dit fraai verzorgd overzichtsalbum van 48 pagina's vind je al deze auto's terug, gelicht uit de albums en met extra duiding + foto's van de echte wagens. De rol, de situatie of het belang van elke auto in de strip wordt eveneens toegelicht.


OOG & BLIK

De Dagelijkse Worsteling 3: Wat van Waarde Is... (Manu larcenet) (HC)
> Respect voor Oog & Blik want deze vertaling verschijnt gelijktijdig met de Franse editie. Dat de lezers van De Stripspeciaal-Zaak de eerste twee delen hoog waarderen, kan je afleidien aan de resultaten in de Top 10 van 2005. Manu verdiept zich na de dood van zijn aan Alzheimer lijdende vader in diens dagboek. Dit is meteen het voorlaatste deel. Op deel 4 zal je een tijd moeten wachten want de totstandkoming van dit album was een ware zelfbeproeving. Het is dan ook grotendeels autobiografisch. Het humorgehalte is in dit album ondergeschikt aan de tragiek die het hoofdpersonage meemaakt. In het Frans kan je ook kiezen voor een editie met een documentaire op dvd. Daarop kan je zowat de hele making of bekijken van schets en documentatie tot inkleuring. Volgens de twee journalisten die de taak op zich namen, betoont Larcenet zich als een ware spraakwaterval. Extra begeleidend commentaar was overbodig. Een tweede te verschijnen album is Een Hondenleven, een eerste titel in een reeks valse biografieën van bekende wereldburgers. In deel 1 zien we een Don Quichotte-achtige versie van psychiater Sigmund Freud. In wellicht later te vertalen albums komen nog Vincent Van Gogh (aan het oorlogsfront) en Attila de Hun (dat in april nog moet verschijnen in het Frans) aan de beurt. Uiteraard primeert de humor als vanouds, maar Larcenets onnavolgbare geflirt met historische documentatie en de tragiek van de hoofdpersonages overstijgt het gelach met "die rare mannetjes met hun grote neuzen". Van Donjon Parade staan er overigens ook nieuwe albums op stapel bij Uitgeverij L.

Collectie Ignatz
2. Insomnia 1 (Matt Broersma)
> Een al wat oudere dokter op weg naar Mexico met smokkelwaar in de koffer en de idee om zelfmoord te plegen.


3. Baobab 1 (Igort)
> Van dezelfde tekenaar als van de brute misdaadthriller 5 Is het Perfecte Getal. Een graphic novel gesitueerd in Japan in het jaar 1910. De jonge Hiroshi schept een band met mevrouw Yamada, die haar zoon op veel te jonge leeftijd verloor. Thuis verzorgt hij een bedlegerige oma.

4. De Onschuldigen (Gipi)
> Notes pour une Histoire de Guerre van de Italiaanse auteur Gipi werd op het voorbije festival van Angoulême bekroond tot beste album. Alvorens Oog & Blik dat album vertaald (te verwachten in de zomer), serveert het ons eerst De Onschuldigen over een jeugdbende. Autobiografisch, zo willen we geloven. De diefstal van een motor en de wroeging daarna gaf de aanleiding tot het maken van dit album. Prima auteursverhaal.


SAGA UITGAVEN

Retro
Highlanders Kortverhalen 2 (Philippe Delaby) (HC/luxe)
> Tweede en laatste bundel kortverhalen uit het weekblad Kuifje die Murena-tekenaar Delaby in de late jaren tachtig heeft uitgewerkt. De realiteitszin straalde een grote bewondering uit voor Jacques Martin en Bob De Moor: perfect afgewerkte tekeningen, veel detail, een standvastige lijnvoering en maniëristisch in beeld gebrachte scènes. Mooi, hoor. Naast Schotse mannen met rokjes aan en wapens in de hand, gaan andere verhalen over onder andere het beleg van Wenen en Godfried van Bouillon. De oplage is beperkt tot 300 genummerde én gesigneerde exemplaren. De ervaring bij het eerste deel leert ons dat je deze waarschuwing beter niet in de wind slaat: wees er snel bij! In een zuchtje is het uitverkocht. Delaby-liefhebbers kunnen nog terecht in de rubriek StripFacts voor een toekomstplanning tot ergens in... 2018.


SHERPA

Arq 9: Kruisvuur (Andreas)
> Dubbel Andreas-plezier voor de adepten. Hun geestdrift over elk nieuw album is amper te stuiten. Meegaan met hun opperste gevoel van euforie onderwerpen we aan bepaalde voorwaarden: is dit wat?... Ja, het is wat. Dit deel speelt zich af in de middeleeuwen want Andreas houdt ervan om bij elk deel te experimenteren met tekenstijl, ideeën, verhaalstructuur, technieken, expressie, kleur en tijdperken. Volgens Andreas' eigen vooruitzichten zitten we nu halverwege het Arq-epos. In totaal zouden er achttien albums verschijnen.
Quintos (Andreas/Isa Cochet + Andreas) (HC)
> Geruggensteund door de inkleuring van Isa Cochet brengt Andreas een bijzonder rechtlijnig en makkelijk te volgen verhaal over een internationaal kransje oorlogsvrijwilligers in de Spaanse burgeroorlog. Alleen moet het gezelschap daar ook geraken. Zeven mannen en vrouwen zijn na de aanslag op hun jeep op elkaar aangewezen en dat smeekt om confrontaties. Wij laven ons aan de psychologisch-menselijke kant. Anderen zien er een aanklacht in tegen de waanzin van de oorlog... Dan toch nog een veelgelaagd Andreas-album.
De Wraak van Arn (Jean-Glaude Gal + Jean-Pierre Dionnet/Picaret) (HC) (herziene herdruk)
> Een meer dan 125 pagina's tellende supereditie van het dubbelalbum dat eerder in 1988 verscheen bij Arboris. Maar deze Sherpa-uitgave overklast in sterke mate de eerdere uitgave. Niet alleen zijn de platen volledig opnieuw ingescand (met een nog gedetailleerder resultaat op een groter formaat), ook de vertaling is herbekeken en de lettering opnieuw gedaan. Bovendien werd scenarist Dionnet bereid gevonden een exclusief voorwoord neer te pennen. Maar blader nu eens in dit boek: wat een weelderigheid! Die overdaad aan kleine, fijne lijntjes, punten en zwart-witcontrasten. Niemand anders dan Gal kan in zwart en wit zo fanatiek het verschil tekenen tussen rots-, metaal- en andere structuren. De personages zijn hyperrealistisch, de platen groots van opzet, overdonderend van impact, inspirerend van klasse. Scenarist Dionnet (een grote meneer uit de Métal Hurlant-stal waartoe bijvoorbeeld ook Moebius hoorde) plantte er indertijd het genre van de fantasy mee op de Europese stripkaart. Een nimmer overtroffen mijlpaal dat ergens in de jaren zeventig insloeg als een mokerslag tot ver buiten de grenzen van de Franse uitvalsbasis. Gal overleed in 1992. Hij werkte toen net aan het tweede deel van Diosomante op scenario van Jodorowsky. Later dit jaar verschijnt van dezelfde auteurs Gal en Dionnet nog De Legers van de Veroveraar. Tegend an herhalen we wellicht alle voornoemde complimenten en uitingen van bewondering. De oplage is beperkt tot 1.000 exemplaren.


STANDAARD UITGEVERIJ

Bakelandt 95: De Bloedhonden van Londen (Hec Leemans met medewerking van Claus)
> Wordt vervolgd en beëindigd in deel 96: Het Geheime Wapen. In het najaar volgt een opnieuw ingekleurde herdruk van album 42: De Doder van Covent Garden, voor het eerst bij Standaard Uitgeverij en één van Hec Leemans' favoriete verhalen.
Boeboeks 11: Obus de Vuurgeest (Michael Vincent/Ivan Adriaenssens + Ivan Adriaenssens/Marc de Bel)
En daarmee Basta! 1: Liefde en Patiënten (Swerts & Vanas + Tom Bouden)
> De tekenaars van W817!, die andere KETNET-soapverstripping, en het inmiddels stopgezette Kim Clijsters, werpen zich opnieuw op een mediafenomeen voor jongeren. Voor het scenario staat Tom Bouden borg.
F.C. De Kampioenen 41: Xavier Gaat Vreemd (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden)
> In een volgend album, De Lastige Kampioentjes, wordt de jeugd van de voetbalploeg nader toegelicht.
De Rode Ridder 209: De Judasgraal (Claus + Martin Lodewijk)
> Draai het of keer het zoals je wil, het nieuwe duo heeft De Rode Ridder opnieuw populair gemaakt. Met grote regelmaat worden albums bijbesteld en de fans vinden de nieuwe aanpak dik oké. De grootste kritiek komt er op het bloot- en hoge bloedgehalte. Het mag er precies liederlijker aan toe gaan. Bemerk trouwens het duiveltje in strook 28 die een duivelinnetje van achter 'bediend'. En Demoniah hult zich een tijd lang in niets meer dan een ragfijn niemendalletje. Het hoort bij het pulpgenre. Ach, het tikt lekker aan en naar volgende albums wordt reikhalzend uitgekeken.


TALENT

De Cartografen 1: De Wereld van de Stad (Glaudel + Arleston) (herziene herdruk)
> Toen Lanfeust-scenarist Arleston zich nog Scotch Arleston noemde, oefende hij nog met deze Cartografen alvorens definitief door te breken op fantasygebied. De Cartografen leest prettig weg, bevat een reeks geslaagde grappen en heeft een degelijk scenario en tekenwerk te bieden. Dit zijn drie gerestylde herdrukken van de eerder verschenen albums bij Arboris. Nu is het afwachten tot het verschijnen van de resterende drie delen waarvan deel 5 en 6 nooit zijn vertaald. En avant!
De Cartografen 2: Het Symbool van de Nar (Glaudel + Arleston) (herziene herdruk)
De Cartografen 3: De Torens van Floovant (Glaudel + Arleston) (herziene herdruk)

Collectie 500
169. Het Laatste Ritueel 1: De Voorspelling van de Geliefden (Recht + Makles)
> Grappige fantasy volgens de regels van het genre.
208. De Legenden van Korrigan 2: De Duizend Gezichten van de Duivel (Istin/Gaéta/Michel/Lapeyre + Le Breton/Debois)
> Softcoverversie van een tweede bundel kortverhalen, voornamelijk op scenario van Le Breton. In deze reeks gaan fantasy, oude legenden en sagen hand in hand. Niet elke tekenaar ken je van naam, maar ze brengen het er stuk voor stuk goed vanaf. In het Frans zijn er al vijf delen verschenen.
208. De Legenden van Korrigan 3: De Bloemen van het Zeeschuim (Istin/Peynet/Michel/Miniac + Le Breton)

Blitz - Millennium
97. Nova Genesis 2: Grand Canyon (Chabbert + Boisserie)
> The Matrix-achtige sf-thriller.
100. De Laatste Trojaan 1: Het Paard van Troje (Thierry Démarez + Valérie Mangin)
> Vlotte sf-versie dat in de verte refereert naar de mythes van Troje. Boeiend verhaal met degelijk tekenwerk. Valérie Mangin is ook al de scenariste van de gelijkaardige reeks De Gesel Gods.
101. De Laatste Trojaan 2: De Koningin van de Amazones (Thierry Démarez + Valérie Mangin)

103. TDB 1: Bilou (Steven Lejeune + Morvan) (HC)
> Geslaagde futuristische strip van de schrijver van Konvooi en de laatste Robbedoes en Kwabbernoot-albums. Knap getekend en ingekleurd ook. De drugstrafiek staat centraal in dit album. De start van het verhaal is recht in your face door het expliciet in beeld gebrachte afknallen van een indianenstam. Schokkend.


UITGEVERIJ DE BOEMERANG

Humor in Beroepen 1: Geneeskunde: Gezondheid! (Gürsel)
> Sexy gags uit de vepleegkunde, een clichédecor voor kalendermoppen, tv-series en pornofilms. Van de tekenaar van een hoop Rooie Oortjes-albums, Rooie Oortjes Cartoonalbums en The Champions.


XTRA

Gen Barrevoets in Hiroshima 2: De Levende Doden (Keiji Nakazawa)
> In deel 1 viel de bom der bommen in het Japanse Hiroshima. Auteur Keiji Nakazawa maakte het allemaal mee en verwerkte het in een uitgesponnen autobiografisch epos dat zijn weerga niet kent. In een bedrieglijk kinderlijke tekenstijl geeft hij de horror weer die hem, zijn familie, vrienden en kennissen te beurt viel. In deel 2 van de tiendelige reeks volgen we nog steeds de gruwelijke naweeën van de verschrikking. Meerd an eens moet de kleine Jeiji afscheid nemen in dit deel. Bovendien staat hij nu ook in voor zijn pasgeboren zusje. Hoe overleef je na de bom?
Nekschot: Misselijke Grappen (Gregorius Nekschot)
> De titel heeft zijn naam niet gestolen. Profiterend van de moslimheisa over cartoons, bevat deze cartoonbundel een flink aantal brute, gewelddadige, vulgaire, choquerende en verregaande tekeningen. We kunnen ons best inbeelden dat hele bevolkingsgroepen zich hierdoor aangevallen zullen voelen. Met deze uitgave neemt Xtra een risico... Maar de uitgave blijft anders wel niet onbesproken. Nochtans zag een Vlaams journalist die hier een stuk over wilde brengen zijn artikel/interview niet gepubliceerd. Geweigerd door de krant. Zij vonden dat Nekschot geen extra forum en publiciteit nodig heeft.


 

Terug naar top