[Verschenen in februari]

lStrips van februari besproken:l


       

ARBORIS

Schimmenspel 7: Het Schilderij (Lucien Rollin + Jean Dufaux)
> Tekenaar Rollin heeft nagenoeg het volledige album moeten hertekenen nadat de originele tekeningen in vlammen opgingen bij een brand in zijn huis en tekenatelier. Dit is het laatste deel van de uitgekiende thriller meets fantasy-reeks. Rollin bleef echter niet bij de pakken neerzitten. In mei moet bij Glénat het eerste deel van De Fleury-Nadal verschijnen, een tweede spin-off op De Tien Geboden van Giroud na De Erfgenaam dat in februari van start gaat. Van de familiesaga De Fleury-Nadal verschijnt (onder voorbehoud) in oktober al deel 2. Dat schiet lekker op.


ATLAS

Het Zijden Kleed en Andere Chinese Volksverhalen: De Verhalen van Onze Voorvaderen 2 (Patrick Atangan) (HC)
> Nu de Chinese opmars niet te stoppen is, lijkt het ons beter om maar meteen nader kennis te maken met hun cultuur. Dit album verstript drie Chinese volksverhalen. Volksverhalen zijn kenschetsend voor gelijk welke cultuur.


BEE DEE

Jack Pott 1: In de Kaart Gespeeld (Minck Oosterveer + Willem Ritstier)
> Eerste deel van Jack Pott dat uitgeverij De Boemerang eerder al publiceerde in een verhakkelde versie op kleiner formaat en als een bundel met twee andere Jack Pott-verhalen. Jack Pott is puur avontuur en pure actie. In latere albums komen daar exotiek en fantasy bij. Knap van Bee Dee, knap van de auteurs. Oosterveer en Ritstier publiceren tegenwoordig Nicky Saxx. Als Standaard Uitgeverij ermee akkoord gaat wordt Oosterveer de nieuwe tekenaar van Red Knight, De Rode Ridder voor volwassenen zeg maar, die al een eerste album kende in 1990 door Marvano en Ronald Grossey. De beslissing hierover valt normaal gezien half februari. Grossey blijft scenarist.
Joris Jofel en de Geest van de Rosse Ridder (Carry Brugman + Ruud Ringers)
> Franquin, dat is de naam die ons te binnen schiet als we de tekeningen bekijken. De 'rubberen' tekenstijl is zwierig en dynamisch. Vanaf pagina 24 wordt het echter wat gestileerder. Het redelijk korte verhaal met het klassieke spokenthema wordt aangevuld met een interview met Carry Brugman. Voor Bee Dee is het de vierde uitgave van een Joris Jofel-verhaal. Nog één onuitgegeven verhaal moet volgen.


BRABANT STRIP vzw

Collectie Fenix
34. De Avonturen van Bessy: De Spoorzoeker (Wirel)
> Dit 72ste Bessy-verhaal verscheen nooit eerder in album. Samen met een samenraapsel van onuitgegeven gags van De Familie Snoek door Willy Vandersteen kent dit album het hoogste aantal genummerde exemplaren in deze collectie, 1.500 in totaal. En dan is het nog onvoldoende om aan de vraag te voldoen. De eerdere drie Bessy-albums in deze collectie raakten in een mum van tijd uitverkocht. Nu is het niet anders. Nog zeker twee andere albums zijn in voorbereiding: De Laatste Baron en Het Graf in de Prairie. Deze verhalen verschenen oorspronkelijk enkel in het Frans in de Waalse krant La Libre Belgique. Speciaal voor deze reeks kocht Vandersteen trouwens een collie, maar anders dan in de strip was deze hond koppig en behept met andere negatieve eigenschappen.


BRIES

Boerke 3 (Pieter De Poortere) (HC)
> Super, een nieuw Boerke-album. Zoals steeds zonder dialogen. Zelfs Lewis Trondheim en Hanco Kolk lusten er pap van. Net zoals Dommel 2: Dommel en Alle Beroemde Dommels duikt auteur Pieter De Poortere in de stamboom van boer Boerke. We leren dat Boerkes voorvaderen deel hebben uitgemaakt van de (fictieve) wereldgeschiedenis. We zien 'm in het bijzijn of in de huid van Noah, Mozes, Attila de Hun, als tempelier, Leonardo da Vinci, als piraat en slavenhandelaar, missionaris, Zorro, Picasso, als joodse krijgsgevangene en als toekomstig Star Wars-piloot... Maar dan steeds met een grappige kneep, een aanslag op je glimlachspieren. Een terroristische Zeeslag-variant, "Aanslag" genaamd, staat op 't eind van dit album. En er valt ook wat te winnen. Bij aankoop van dit album, ontvang je een kraskaart. Je kan er een exclusieve Boerke-muismat mee winnen of een Boerke-sleutelhanger of een set bierviltjes. Daarbovenop ontvang je een GRATIS Boerke-postzegel die je daadwerkelijk als Prior-zegel kan gebruiken. Nog tot 17 maart loopt in de trendy en hippe kledingzaak Fish & Chips in Antwerpen (gelegen in de Kammenstraat) een originele expo over Boerke gevolgd door een expo in Popville in Gent tijdens de maand april en in de bibliotheek van Roeselare in mei.


GERRIT DE GREMME (eigen beheer)

Freddy 3 (Sh3L14C)
> Misschien leest Shellac wat makkelijker als het pseudoniem van 'zatte vriend' Gerrit De Gremme. Freddy is een grof en seksistisch ruimtewezen, die luidop denkt aan tetten en wel eens een Bambi'tje lust. Een klein dertigtal geestige strookjesstrips bundelt deze uitgave.
Kantoorman, Superheld in Twaalf Stappen (Sh3L14C)
> Hoe word ik een superheld op het werk. Twaalf tips effenen het pad. Ontdek Sh3L14C's andere werk op www.shellac.be.


PHILIPPE DE SUTTER (eigen beheer)

Hiram (Philippe De Sutter)
> Uitgave in eigen beheer van een tekstloos verhaal over een ridder die op queeste vertrekt naar een tempel, maar zijn dolverliefd paard al verliest na de ontmoeting met een knappe centaur. Leuk tussendooralbumpje.


DUPUIS

Papyrus 28: De Kinderen van Isis (De Gieter)
Robbedoes Verzamelalbum 262 (diverse auteurs) (HC)
> Een stille dood is het niet geworden, maar de tijding kreeg geen lof. We hebben het over het stopzetten van het weekblad Robbedoes in 2005 na 68 jaar trouwe dienst, dat eigenlijk al jaren geleden geen leven meer bevatte. Terwijl de hernieuwde look, de dikkere uitvoering en het terugbrengen van oude glorieën in de Franstalige versie van het weekblad op aandacht kan rekenen, ligt nu het allerlaatste verzamelalbum van Robbedoes in de winkel met een treurende Van Tilt (uit Taco Zip) op de cover. Ex-hoofdredacteur van Robbedoes, Erwin Cavens, brengt het droeve nieuws in het laatste nummer. Hij is tegenwoordig uitgever van Balloon Books en beslist straks mee welke Dupuis-, Dargaud- en Lombard-titels wel of niet zullen worden vertaald. Dat er flink zal gesnoeid worden, is geen geheim. We zullen in 2006 ook moeten leren leven met flinke uitstellingen van te verschijnen titels die eerder al in het Frans verschenen.
Tamara 4: Doe Maar Alsof Je Thuis Bent (Darasse + Zidrou)
> Vierde deel van de gagreeks over het mollige meisje Tamara, haar moeder, stiefvader en stiefzus. Na elk vierde deel bij Dupuis volgt normaal gezien een evaluatie. Afgaande op de reacties zou het voorlopig een blijvertje zijn.
Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot: Versteende Reuzen (Yoann + Vehlmann)
> Als we afgaan op reacties in binnen- en buitenland vindt dit album - uit nieuwsgierigheid en/of uit interesse - gretig aftrek bij striplezers. Om de figuur, het personage Robbedoes wat uit te diepen en tegelijk om sprankelend talent de kans te geven hún versie van Robbedoes te presenteren is deze nevenreeks in het leven geroepen. Yoann en Vehlmann mogen de spits afbijten. Yoann is een nobele onbekende in dit taalgebied, maar zijn grafische adaptatie spreekt ons erg aan. De tekenstijl en de look van de personages is vilein. Modern ook, de rosse knaap staat goed met zijn bandana. We leren 'm echt van een andere kant kennen. Van Yoann verwachten we later nog de vertaling van zijn Donjon Monsters-bijdrage. Scenarist Vehlmann zou je al moeten kennen van Green Manor, Wondertown en de inmiddels in het Nederlands stopgezette IAN en Heer der Dolende Zielen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij de reguliere reeks Robbedoes en Kwabbernoot zou overnemen. Hij schreef in den beginne een kortverhaaltje waarmee kandidaat-overnemers (waaronder Clarke en Steven Dupré) hun gang mochten gaan. Onlangs publiceerde hij het eerste deel van Seuls, getekend door Soda-tekenaar Bruno Gazzotti. Ons werd verzekerd dat er zéker een vertaling zal verschijnen van deze spannende strip. In dit verhaal zien we tal van bekende personages terug in een exotisch en onderzees decor. Met ongeduld is het aftellen naar wat Tarrin en Yann brengen in juni en Frank Le Gall in januari 2007. Daarna zou Émile Bravo (nog zo'n onbekende voor de Nederlandstaligen) de volgende in rij zijn. In 2006 staat alvast nóg een regulier Robbedoes-album gepland van Munuera en Morvan én een album van De Kleine Robbe. Van Robbedoes en Kwabbernoot 49 verschijnt tegelijkertijd een making of met scnetsen, voorstudies, afwijkende scenarioversies en een interview met Fournier die het duo eerder bracht in Japan. Wij laten in het midden of dit deel 49 bis ook in het Nederlands wordt vertaald.

Impressie(s)
Quintett 3: Het Verhaal van Elias Cohen (Cuzor + Giroud)
> Derde versie van de feiten die Cyril Bonin en Paul Gillon in de eerste twee delen al brachten, maar dan door de ogen van twee andere betrokkenen. Monteur Elias Cohen (met de looks van acteur/zanger/danser James 'Litte Caesar' Cagney) is in dit album de verteller. De Franse tekenaar Steve Cuzor was goed op weg om rodeorijder te worden, maar zijn rodeocarrière zou toch nooit standhouden, dacht hij. Hij deed er dan maar een tekenopleiding bij. Tussen twee rodeoritten door (dit is echt waar, hoor) tekende hij de niet vertaalde stripreeks Black Jack waar vier delen van verschenen bij Casterman. Een ontmoeting met Giroud katapulteerde 'm in de conceptreeks Quintett, dat we inventiever geconstrueerd vinden dan De Tien Geboden. Quintett 4 moet deze herfst verschijnen.

Spotlight
Charly 12: Moordenaar! (Magda + Lapière) (SC + HC)
> Start van een nieuw tweeluik. Charly ziet in een visioen een dode jonge vrouw en wordt kort daarop zelf verdacht van de moord.

Vrije Vlucht
De Fotograaf 3 (Didier Lefèvre/Emanuel Guibert/Lemercier)
> Dit meer dan honderd pagina's tellende laatste deel sluit De Fotograaf-trilogie af. Ondertussen is het een geroemd en veelbekroond meesterwerk geworden. De combinatie foto's met stripprenten is niet alledaags, maar het wordt klassiek en toegankelijk gelay-out. Fotograaf bij Artsen Zonder Grenzen, Lefèvre, vertelt in de meest aangrijpende beeldtaal hoe de inwoners van Afghanistan zich proberen sterk te houden in een door oorlog verwoest land. Acht reizen naar het land in twintig jaar tijd waren nodig om dit verhaal te brengen. Aansluitend krijgen we een update van de personen (bijna schreven we "acteurs", maar zij acteren niet) in de trilogie. Van sommigen is er niets nieuws onder de zon (en da's al erg genoeg), anderen maken het beter of slechter. Van nog anderen is vandaag niet geweten wat er van hen is geworden. Bij de Franse versie steekt een documentaire van 40 minuten op dvd waarin Juliette Fournot deskundig commentaar geeft bij de gebeurtenissen in de eerste twee delen. Een dvd bij de Nederlandse versie zou te duur uitvallen.


GLÉNAT

Dragon Ball 60: De Genezing (Akira Toriyama)
3 Maagden 2: Atena (Boccar + Sylaire)
> Slot van het tweeluik over drie astronautes op zoek naar de eeuwigheid. De digitale tekeningen van Boccar zijn chic, maar waren in het vorige deel beter, gedetailleerder ook. Sylaire is niets meer dan een vervormd pseudoniem van Yslaire van wie we dit jaar nog het één en ander verwachten (een nieuwe Samber en de start van een nieuw stripproject). Wat al is uitgesteld is de vertaling van Frommeltje en Viola 4. Vermoedelijk tegen 2007. Wat al helemaal onzeker is, is de Nederlandstalige verschijning van het dubbele einde van XXste Hemel in twee afzonderlijke albums. Blijkens een mail van de Franse uitgever Les Humanoïdes Associés naar onze redactie heeft Talent de rechten nog niet gekocht. Talent kon naar eigen zeggen niet akkoord gaan met de moordende voorwaarden.
De Erfgenaam 1: Ontmoeting in Glasgow (Joseph Béhé/Camille Meyer + Frank Giroud)
> Start van de vijfdelige spin-off op De Tien Geboden, dat inmiddels al boven het miljoen verkochte exemplaren zit in Europa. Deze reeks slaat een brug tussen deel 1: Het Manuscript (met de poppenmoordenaar) en 2: De Fatwa van voornoemde conceptreeks. Scenarist Giroud (lees ook Quintett) had zodanig veel informatie verzameld dat hij het kwijt kon in deze spin-off... én een bijkomende spin-off. In mei volgt De Fleury-Nadal, getekend door Lucien Rollin, het begin van een familie-epos waarvan in oktober al het tweede deel moet verschijnen. Terug naar De Erfgenaam: kanppe tekeningen, goed verhaal.
Jimmy van Doren 9: Schimmen uit het Verleden (Desorgher + Desberg) (herdruk met nieuwe cover)
Jimmy van Doren 10: De Wraak van de Baviaan (Desorgher + Desberg) (herdruk met nieuwe cover)
> Nog twee delen moeten er verschijnen en dan is het herdrukprogramma afgewerkt. Ondertussen staat er ook al een gloednieuw album van stapel in De Nieuwe Avonturen van Jimmy van Doren 2: De Valstrik, voortaan op scenario van Despas zonder medewerkling van Desberg.
De Katamarom 36: De Puzzel van Xipe Totec (Gos/Walt)
> In feite moeten de fans of lezers van De Katamarom uitgever Paul Herman van Glénat Benelux dankbaar zijn. De verkoop bij de vorige uitgever Dupuis ging achteruit. En nu met de reorganisatie bij Balloon Books, dat straks titels zal uitbrengen van Dupuis, Dargaud en Lombard, had het misschien de kop gekost van deze humoristische sf-reeks met knuffelbare ruimtewezens in de hoofdrol. Vader en zoon Gos en Walt blijven dus ook in het Nederlands verschijnen.

De Zwarte Loge
De Bewaker van de Lans 4: De Schijven van Phaistos (Ersel + Ferry)
> Het aantal keren dat er door visioenen werd flauwgevallen in vorige delen, begon ons danig te vervelen. In dit deel blijft het beperkt tot drie keer. Ferry voelt zich in zijn nopjes als scenarioschrijver. Van Glénat krijgt hij nieuwe kansen om nieuwe reeksen te starten en bij Saga Uitgaven moet bovendien ook nog een nieuwe historisch gesitueerde serie beginnen. dat komt natuurlijk door het succes van De Bewaker van de Lans, één van de best verkopende reeksen in de collectie De Zwarte Loge waarvan in Frankrijk al een paar tienduizend exemplaren per deel van verkocht raakten. Tekenaar Ersel is hierdoor tevens één van de beste verkopende Vlaamse auteurs in het buitenland. In november verschijnt deel 5!


LIBRIPRESS ltd

Playhouse Comix 72 (diverse auteurs)
Playhouse Comix 73 (diverse auteurs)


MAXIMA

Lambada Reeks
13. Sex in Italië (Luca Tarlazzi)
> Vervolg van de Italiaanse importporno.
14. De Schakelaar 4 (Manara) (herdruk met nieuwe cover)
> De betere erotiek in een herdruk door MaXima.


MEZZANINE

Jommeke 21: Het Verkeerde Land (Jef Nys) (herdruk)
> Het verjaardagsjaar van Jommeke in 2005 deed ons beseffen hoe goed deze reeks eigenlijk wel was. Wij kennen amper iemand die niet is opgegroeid met het lezen van Jommeke. Dit eigenste album is door de deelnemende lezers van De Stripspeciaal-Zaak verkozen tot negende beste Jommeke-album uit de reeks. Check het hier.
Jommeke 231: Het Zeemeerdinges (studio Jef Nys)
The Simpsons 31 (studio Matt Groening)
> De Engelse comics die als basis dienen voor de vertaling bij Mezzanine liggen hier telkens naast ons tot een vertegenwoordiger langskomt om ze mee te nemen. Zo, dat weten jullie ook alweer.


OOG & BLIK

Ingelijste Herinneringen (Erik de Graaf)
> We zouden dit graag een zeefdrukkenboekje noemen want dit is een op 200 genummerd en gesigneerd boekje met dertien illustraties van Muis, het hoofdpersonage uit Erik de Graafs nostalgische designeralbums Vervloekte Herinneringen, Gekleurd Geheugen en Gevonden Verleden, alle drie gebundeld in Verzamelde Herinneringen.
Isaac de Piraat 4: Parijs (Christophe Blain) (HC)
> En we gaan het nu nog eens zeggen: de tekeningen doen jou wellicht verkeerdelijk denken dat dit een zwaarwichtig auteursverhaal is. Nochtans is Isaac de Piraat zowat de beste avonturenstrip van het moment. Bovendien speelt het amoureuze aspect een grote rol van belang. Dit blijft een aanrader.


PRESTIGE

Slum Nation 1: De Plaag (Zalozabal)
> Uitgeverij Prestige verrast ons regelmatig. Niet in het minst door de lange periodes van stilte om dan plots in korte tijd een aantal nieuwe strips op de markt te brengen. Requiem - de Vampierridder en de luxes van Hermann blijven de belangrijkste titels. Eén van de andere reeksen, die ons plezierde, was Grunge Genetica. Dit tweeluik had een moeilijk verlopend verhaal, maar met behoorlijk wat schwung. De gezichten van Zalozabals personages waren er in de vreemdste basisvormen: uitgerokken elipsen en vijfhoeken. Voor Slum Nation, opnieuw een sf-reeks, gaat Zalozabal solo. Sf met een horrortoets, sexy en wulpse dames, een machohoofdrol, flink wat gedetailleerd tekenwerk in een mooi huwelijk tussen flitsende comics en de tradiotionele Europese strip. het heeftw el wat.


SANOMA UITGEVERS

Donald Duck 126: Als Voorproever (studio Walt Disney)


STANDAARD UITGEVERIJ

Kiekeboe 108: De DT-Fout (studio Merho)
> Hoe knap de tekeningen ook zijn - toch zeker voor een in eerste instantie krantenstrip - hoe fout vinden we de Kiekeboe-covers van de laatste paar jaar. Er wordt precies geen moeite meer gedaan om daar wat moois van te maken. Prominent in beeld staat altijd één of staan meerdere van de Kiekeboe-familieleden op de voorgrond met daarachter een flauw en minimalitisch decor. Blijkbaar de keuze van Merho. Maar een blik op de cover van deel 109: Een Echte Vitalko (bekijk 'm hier) belooft beterschap.
Suske en Wiske 290: De Blikken Blutser (Studio Vandersteen) (+ HC/luxe)
> Bundeling van twee kortverhalen. Het Mopperende Masker verscheen eerder in het feestboek 60 Jaar! Het is al van 1983 geleden dat er in de rode reeks nog eens een dubbelverhaal verscheen, Hippus het Zeeveulen en Het verborgen Volk met name. De Blikken Blutser overtuigt ons veel meer dan Het Mopperende Masker dat al ouder is. Zowel de lijnvoering als het scenario vallen mee. Let ook eens op de cameo in strook 52. Op de achtergrond wandelt Theofiel, de papa van Jommeke, in middeleeuwse outfit en met strikje voorbij. Verzamelaars opgelet: de cover is niet dezelfde zoals hij staat afgebeeld in de kwartaalfolders van Standaard Uitegverij. Deze afbeelding wordt gerecupereerd voor de zeefdruk bij de luwe-editie van dit album.
Urbanus 116: De Luierfabriek (Willy Linthout + Urbanus)
> Naast de deur zorgt een "doefende" luierfabriek ervoor dat Eufrazie haar koffie niet meer kan uitschenken. Tijd om eens een klapke te doen met de directeur. Het blijkt een aantrekkelijke, maar geniepige directrice te zijn.


TALENT

Arkeod 1: Lapsit Ex Illis (Mitric + Cady) (HC)
>
Debuutreeks van tekenaar Nicolas Mitric, tegenwoordig een gekende naam bij de liefhebbers van de populaire sf. Hij heeft namelijk Kookaburra overgenomen van tekenaar Crisse en de spin-off Kookaburra Universe geopend met een toffe one-shot over het personage Sniper. Tegenwoordig gooit hij hoge ogen met de (nog?) niet vertaalde sexy sf-reeks Tessa, Agent Intergalactique. Arkeod is een tweeluik dat zich afspeelt in 2089 na de apocalyps (what else is new?). Het noordelijke halfrond bevindt zich in een eeuwige winter. De tiran Tristan handhaaft zijn terreur door het bouwen van gigantische gevangenissen. Uit één van deze bouwwerken ontsnappen zeven gevangenen. Eén ervan is uitverkoren door een oude profetie. In zijn bereik ligt het mysterieuze Lapsus Ex Illis, de bron van alle leven. Zwierige actiepagina's wisselen gezwind af met grootse platen bombastisch tekenwerk. Een sterk debuut.
Milana & Arlof 2: Proefkonijnen (Djian + Rouan) (HC)
>
De vertaling van het eerste deel dateert al van 1999! Nu proberen we ons te herinneren over wat deze sf-reeks ook alweer ging? In dit deel woeden er alvast gevechten tussen robotlegers en soldaten en worden mensen verscheurd door dinosaurussen. het gaat er behoorlijk bloederig aan toe. Djians tekenstijl baadt in de mangastijl, vooral wat we kennen van Akira. Djian leverde eerder al Middernacht (bij Arboris) en Fatal Jack af. Tot nu toe is er geen vervolg verschenen op dit tweede deel in het Frans. Talent vervolledigt dus weer eens een reeks.

Blitz - Millennium
73. De Spiegel van Alice 1: De Vijand in Mezelf (Kara)
> Persoonlijk geven we qua verhaal de voorkeur aan Gabriëlle van dezelfde tekenaar, maar tekenkundig is dit album ook een festijn. Het verhaal is een zware sf-versie van Alice in Wonderland, maar pin je niet vast op deze vergelijking.
92. Hersenschimmen 1: Afrodite (Béhé + Mosdi)
> Daniël is een psychiatrische patiënt die in staat is om andermans gedachten binnen te dringen. Zo ontdekt hij dat er onder ons gevaarlijke wezens uit een parallel universum leven. Zijn reacties in deze mooi geschilderde strip zijn verrassend en spannend. Maar reacties komen er ook uit de parallele wereld. Volgende week verschijnt bij Glénat het eerste deel van De Erfgenaam, een nieuwe spin-off op De Tien Geboden door tekenaar Béhé en Giroud, van wie deze week Quintett 3 verscheen. En zo komt alles samen.

Collectie 500
239. Merlin 5: Brendann de Verdoemde (Lambert + Istin)
> Twee nieuwe softcoverversies van de geslaagde middeleeuws-Keltische fantasyreeks Merlin.
240. Merlin 6: De Eremijt en het Nest (Lambert + Istin)
242. De Veroveraars van Troy 1: Verbanning naar Bloemhaven (Tota + Arleston)
> Softcover van de eerder verschenen hardcover, het eerste deel van een nieuwe spin-off in het universum van Troy. Dit schreven we er onder andere over: "Troy is een nieuwe, pas ontdekte planeet, die aan het bloemenconsortium toebehoort. Zuynn en zijn zus Onbeschreven Blad zijn uit hun thuiswereld Stronk weggerukt en op Troy gedropt om het te bevolken. Troy werd daarvoor uitgekozen om te experimenteren met de parapsychologische krachten van de Magohamoth. Eens daar aangekomen beginnen Zuynn en Onbeschreven Blad met het zoeken naar een manier om terug bij hun ouders te geraken. Maar al gauw worden ze uit elkaar gehaald. Eckmül de houthakker ronselt immers manschappen voor het consortium om de bouw van de tovenaarstoren te vervolledigen. En zo wordt de saga ingezet... Arleston is nog lang niet uitverteld over de planeet Troy. Dat blijkt uit deze nieuwe spin-off, maar vooral uit de aanstekelijke wijze waarop hij dit eerste deel vertelt. De schijnbare eenvoud ook: het lijkt wel alsof de man er zelf woont. Met een minimum aan tekst weet hij het hele verhaal strak en scherp te houden. Twee dingen om zeker in het oog te houden: de evolutie en naam van Bloemhaven, die later ongetwijfeld Eckmül zal heten. En de rol van de houthakker Eckmül zelf."
243. Trollen van Troy 8: Rock 'n Troll Attitude (Mourier + Arleston)
> Nu ook verkrijgbaar in SC. "De manager van de rauckgroep The Growling Trolls denkt een goudmijn te hebben aangeboord. Niet alleen laat hij de succesgroep overal optreden, maar met de nieuwe aai-pods kan iedereen het concert opnemen en later beluisteren en herbeluisteren. Het snufje verkoopt als zoete broodjes. Op één van de aai-pods staat echter vertrouwelijke informatie van Rysta Fukhatoe in verband met de permanente betovering van de trollen. De bewuste zwartrode aai-pod valt kort daarna in handen van de trollen in het woud van Klostope tijdens een drakenvangst. Eigenlijk een dun verhaaltje dat vooral als grappenkapstok fungeert. Maar wie maalt daar om als de hilarische momenten niet te tellen zijn? Het aantal persiflages valt opnieuw nauwelijks te tellen. Een greep uit het ruime aanbod: The Rolling Stones uiteraard, daar draait het hele album rond, let vooral op de Mick Jagger-trol en de her en der geplaatste Tongue and Lip Designs. Zelfs bij het afdammen van een waterval zijn The Rolling Stones nooit veraf... Maar ook Elvis Presley, het Woodstock-muziekfestival, AC/DC, The Beatles, Mission Impossible, Tinkerbel uit Peter Pan en — godbetert — Frans Bauer krijgen rolletjes of een expliciete vermelding." Trouwens, het deuntje dat je in de notenbalken op pagina 22 en 23 ziet staan is de begintune van Mission Impossible waarvan weldra deel 3 in de cinema loopt. Arleston heeft de partituur ervan in Amerika opgevraagd, maar die bleek niet te bestaan. Speciaal voor dit album is het er wel van gekomen.


TOOG

Collectie Grand Cru
3. De Priester (De Metter + Lacoste/De Metter)
> Sommige lezers hadden het geeneens door, maar een katern van dit auteursverhaal bleek in de HC-versie omgewisseld met een ander waardoor het verloop van het verhaal er chronologisch plots anders uitzag. Het is ook moeilijk om af te leiden aan de hand van de ongenummerde pagina's en tekenplaten. Eigenlijk is dit album een dubbelalbum met de verhalen De Biecht en Het Oordeel. Het draait allemaal rond een jonge priester en een atheïstische oude dokter. De priester evolueert door omstandigheden van een naïeve, vriendelijke jongen naar een man met angst- en wraakgevoelens terwijl de vrolijke en nuchtere dokter wegzakt in depressies en ziektes. Een behoorlijk deprimerend verhaal, maar auteurswerk dat je een tijdje bijblijft.


UITGEVERIJ DE BOEMERANG

Rooie Oortjes Cartoonalbum 37 (Gürsel)
Rooie Oortjes Superpocket 1 (diverse auteurs)
> Een nieuwe manier om eerder verschenen gags en verstripte, aangebrande kalendermoppen aan de man te brengen, aangevuld met sporadisch nog niet eerder verschenen gags. 300 pagina's dik is deze uitgave.


UITGEVERIJ VAN HALEWYCK

Stam & Pilou 13: De Kathedraal Krakers (Studio MAX!)
> Dit bijna semi-toeristische album speelt zich integraal af in de hoofdstad Brussel.


WALTER BRUNEEL (eigen beheer)

King Arthur & The Comalot: Waar Halen Ze het? (Walter Bruneel)
>
Volgens het copyright dateert dit al van 2004... Waar halen wij het? Soit, in dit boekje op half formaat staan een resem stopcomics met pluizige, bolle beestjes in de hoofdrol. Ze luisteren naar namen die uit de Koning Arthur-saga komen en de ridders van de Ronde Tafel. Zij zoeken niet naar de Graal, maar naar een lach op jouw gezicht.


 

Terug naar top