INTERVIEW met STEVEN DUPRÉ
— 9 maart 2006 —

© De Stripspeciaal-Zaak • David Steenhuyse
© afbeeldingen: Kaamelott - Jean-Yves Robin - Alexandre Astier / M6
Dit interview is eigendom van De Stripspeciaal-Zaak en mag in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze tekst.
> Contact <

Na het stopzetten van Coma bij Glénat, was het wachten op nieuwe albums van Steven Dupré, naast het publiceren van nieuwe Wolf-albums bij Bee Dee, dat eigenlijk oud werk is. Op de inkting van Spring 3 na en heel wat tekenfilmwerk, bleef het behoorlijk stilletjes. Maar nu heeft hij een contract op zak, goed voor alvast drie albums bij het nieuwe Jungle. Een beetje tekst en uitleg van de getalenteerde tekenaar, gevolgd door een voorstelling van Kaamelott.

Van Martin Claeys van Saga Uitgaven (bij wie een Index-album staat gepland, geïllustreerd door Steven Dupré) wisten we al een tijdje dat je contact had met Casterman. En nu is het blijkbaar officieel. Het staat ook vermeld op je site. De collectie Jungle(1) kunnen we door de catalogus met te verschijnen albums bij Casterman ook al een beetje plaatsen. Evenals Kaamelott(2).
Jungle is geen collectie van Casterman, maar een op zich staande uitgeverij, die evenwel in co-productie met Casterman albums uitgeeft. Onder andere Caméra Café (de voorloper van Kaamelott, nvdr).

Wat kan je er eventueel nog meer over kwijt? Staat er op je site ergens een voorstudie, een schets, een prent of illustratie van het project?
Neen. Al het artwork blijft zeer goed opgeborgen tot het album er is. Je bent niet de eerste die me zoiets vraagt, maar ik heb geen toestemming iets vrij te geven. Ik had best wel iets op mijn site willen zetten, anders.

Wordt het een serie?
Er komen alvast drie albums.

Wat is de frequentie?
Eén per jaar. Nummer 1 in november 2006, nummer 2 in 2007 en nummer 3 in 2008.

Schrijf je het scenario zelf?
Neen. Het scenario wordt geschreven door de wel zeer gepassioneerde en gedreven mens die ook de hoofdrol in de tv-reeks speelt, die regisseert, monteert, de scenario’s daarvoor schrijft, bezig is met de voorbereiding van de eerste van drie (3!) bioscoopfilms over zijn eigen universum dat Kaamelott heet. Oh, ja, die mens heet Alexandre Astier. Zeker vermelden. Levert zeer veel nieuwe bezoekers van je site op heb ik al gemerkt.

Ben je gebonden aan de verhaallijnen van de tv-serie?
Nee. De serie bestaat uit korte afleveringen van telkens zeven minuten. Wat de personages in de strip meemaken is veel grootser. Dat zou voor tv onbetaalbaar zijn. Maar een lijntje meer op papier kost uiteindelijk niet zoveel.

Alvast bedankt en uiteraard veel succes en werkplezier.
‘t Zal niet mankeren.

> DAVID STEENHUYSE — 9 maart 2006


(1) Jungle is een nieuwe uitgever, een imprint van Casterman, dat zich lijkt te specialiseren in het uitgeven van albums in licentie, gebaseerd op bekende tekenfilmreeksen of tekenfilms. In de volgende maanden moeten (nieuwe) albums verschijnen van onder andere Scooby-Doo!, Madagascar en Ice Age. Eerder verscheen al een eerste deel van De Nieuwe Avonturen van Zorro en Scooby-Doo!





(2) Kaamelott is een bijzonder succesrijke en prijswinnende televisieserie in opdracht van de Franse zender M6. De serie duikt in de 'realiteit' achter de legende van Koning Arthur, de ridders van de ronde tafel, de eeuwige zoektocht naar de Heilige Graal, Merlijn, Guinevere, Lancelot, de Dame van het Meer en alle gekende ingrediënten.
Uiteraard is het een serie om te lachen. Arthur houdt er bijvoorbeeld een horde minaressen aan over. In de legende wordt amper gesproken over Arthurs schoonouders, in Kaamelott dus wel. Koning Arthur is overigens het enige personage met enige intelligentie. Hij wordt omringd door idioten, imbecielen en andere excrementen van het debielste allooi.
Historische juistheid wordt evenmin nagestreefd. Zo komt Attila de Hun al eens overwaaien om Arthur tot een knieval te dwingen.
De episodes duren niet langer dan pakweg 3,5 tot 6 à 7 minuten. Het eerste seizoen telt 99 afleveringen en is te verkrijgen op dvd.
Een Britse (!) fan vergelijkt het in de verte met Blackadder. Ook vergelijkingen met Monty Python (Monty Python and the Holy Grail, iemand?) steken de kop op. De dialogen zijn alvast om duimen en vingers af te likken.