Deze pagina wordt elke week geüpdatet. Zo blijven we actueel.
Nieuwe berichten komen steeds bovenaan deze pagina te staan.
Het belangrijkste en/of meest interessante stripnieuws van de maanden maart en april
verschijnt ook nog eens in de papieren versie van onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.
Oudere informatie wissen we zonder verwijl, maar relevante berichten over nieuwe projecten en nog niet verschenen strips verhuizen we steevast naar de rubriek Op Stapel.

[maart]

Over Te Verschijnen (25 maart)
Vandaag kan je in de rubriek Te Verschijnen pluizen naar nieuwe titels in updates van niet minder dan tien uitgeverijen. Hier past voor een keertje toch een woordje uitleg.
De lezer (jij en een paar tienduizend anderen) moeten we op het hart drukken dat het presenteren van informatie over toekomstige albums of projecten geen sinecure is. Vandaag zijn we bijvoorbeeld maar wat blij dat sommige aangekondigde projecten van enkele maanden of soms een dik jaar geleden nu eindelijk staan te verschijnen. We mogen ondertussen dan wel gespecialiseerd zijn in het brengen van dit soort toekomstige informatie, met 100% absolute zekerheid kunnen we het echter nooit aankondigen.
Vandaar dat we de afgelopen weken daadkrachtig werk hebben gemaakt om bij verschillende uitgeverijen een voetje tussen de deur te krijgen. Andere uitgeverijen zoals Oog & Blik, Sherpa of Bee Dee stuurden ons sinds enkele maanden al spontaan info over te verschijnen titels of aankondigingen van toffe projecten.
Tot nu toe werkten we vooral met behulp van tussenpersonen, deden een beroep op vertegenwoordigers of raadpleegden we vertrouwde en betrouwbare kanalen. In het vervolg vertrouwen we wat vaker de rechtstreekse bronnen. Uitgeverijen zoals Casterman en Standaard Uitgeverij waren al een goede bron dankzij hun kwartaalfolders en andere catalogussen. Glénat wijdt ook al een hele tijd een hoekje van hun website aan Nederlandstalige uitgaven en hebben een prima aankondigingsprogramma in de grotere stripwinkels.

Overgangsjaar 2006
Nu is ook Balloon Books toegevoegd aan ons rechtstreekse bronnenbestand. Zij zullen instaan voor titels die voornamelijk bij Dupuis, Dargaud en Lombard verschijnen. Met deze uitgeverijen is afgesproken dat 2006 een overgangsjaar wordt. Vertalingen gebeuren daarom niet steeds synchroon met de Franstalige titels. Er is alvast deze geruststelling: een flink deel van deze titels is met enkele maanden uitgesteld. Maar op de vraag hoe het zit met one-shots en nieuwe reeksen die ook in Frankrijk nog hun eventuele succes moeten bewijzen, laten we liever uitgeefdirecteur Erwin Cavens van Balloon Books zelf aan het woord: "Met alle betrokken partijen (uitgeverijen Dargaud, Dupuis en Lombard) is afgesproken dat 2006 een overgangsjaar wordt waarin Balloon Books vooral gaat nadenken over de te voeren politiek. De bedoeling is uiteraard om een consequent beleid te voeren en daarin naar een evenwicht te zoeken tussen succes en kwaliteit. Zo ben ik ervan overtuigd dat je een aantal auteursreeksen moet blijven aanbieden, en uiteraard moeten succesreeksen het fonds blijven trekken. Nieuwe reeksen zichzelf eerst in het Frans laten bewijzen, kan in sommige gevallen een oplossing zijn, maar het lijkt me gevaarlijk daar een systematische politiek van te maken."
Over Big Blunder (25 maart)
Helaas, maar waar. Nadat we vorige week aankondigden dat we begin mei de rubrieken Môh?! en De Onsterfelijken zullen opdoeken, voegen we er snel Big Blunder aan toe. Vooral jammer omdat het één van onze oudste rubrieken is, omdat we er een regelmatige respons op kregen en omdat het bijval genoot bij nogal wat lezers. Maar het steeds groter wordende succes van onze site zorgt tevens voor een groter dataverkeer. En dat kost ons geld. Over het wegvreten van kostbare tijd dan nog gezwegen.
Vandaar dat we steeds duidelijker onze koers uitstippelen: het brengen van grote hompen actueel stripnieuws en een zo ruime en divers mogelijke blik op de toekomst.
De voornoemde rubrieken passen niet in dat plaatje en laten we gaan. 400 Big Blunders is een mooi getal om mee te eindigen. 500 ware beter geweest alleszins voldoende inzendingen achter de hand om daaraan te geraken , maar we moeten de knoop toch eens doorhakken.
Hoe dan ook, in ruil verschijnt er wel een nieuwe rubriek dat ons minder aan dateverkeer zal kosten, maar waarvan de respons optimaal zal zijn want het draait allemaal rond jou, jou, en die andere lezer.
En hoe zit het nu eigenlijk bij Dupuis? (25 maart)
De vorige week aangekondigde staking bij Dupuis en buitengewone ondernemingsraad vond inderdaad plaats. Ondertussen is er weer wat water naar de zee gevloeid en de volgende personen kabbelden lustig mee of bleven aan wal staan.
In de volgende drie weken bekijkt moederholding Média-Participations hoe het op een voor beide partijen vruchtbare en aanvaardbare manier tegemoet kan komen aan de eisen en grieven van het Dupuis-personeel.
Uit de rangen van MP is Huguette Marien gelicht die tijdelijk algemeen directeur wordt van Dupuis. Zij oefende deze functie al eens uit vooraleer Dupuis werd verkocht aan MP. De naar verluidt harde tante is ook nog eens de echtgenote van successcenarist Jean Van Hamme. Zij heeft tot nu toe een opmerkelijk veelzijdige professionele carrière achter de rug om ferm u tegen te zeggen. Van Hamme vindt haar vijftien keer slimmer dan hemzelf... In hetzelfde weekend dat voorafging op de vergadering weigerde hij tijdens een etentje met algemeen bestuurder ad interim Claude de Saint-Vincent overigens zelf de job van algemeen directeur. Maar 't blijft dus in de familie. Van Hamme was naar verluidt verrast door het besluit van zijn vrouw. In de volgende drie maanden moet zij het pad effenen voor een nieuwe algemeen directeur, alle plooien gladstrijken, een onafhankelijkheidsbeleid uitstippelen en het vertrouwen van het personeel in MP doen herwinnen.
Op vraag van het stakende personeel werden voormalig uitgeefdirecteur Claude Gendrot en Alain Flamion, de verantwoordelijke voor de logistiek, distributie en informatica, hun oude job opnieuw aangeboden onder de voorwaarde dat zij hun steun aan voormalig algemeen directeur Dimitri Kennes (de architect voor de tot falen gedoemde terugkoop, de management buy-out) openlijk opblazen. Zij weigerden en komen bijgevolg niet terug aan de bak bij Dupuis. In een open brief op ActuaBD laakt Gendrot onder andere de marketingaanpak van MP. We hebben het vorige week al uiteengezet. Het geeft te maken met centen en loon naar werken.
De redactie van Spirou HeBDo lanceerde dan weer een piraatuitgave via pdf van het weekblad. Daarin staat een deel van de reacties die tientallen Dupuis-auteurs op deze pagina spuiden. Op de hierbijhorende prent van tekenaar Janry herken je vast de overleden tekenaars Peyo, Franquin en Morris. Dankzij hun strips bij Dupuis werden ze miljonairs.

(Bron: Nicolas Anspach, Didier Pasamonik — ActuaBD, maart 2006)
Nieuwe stripactie (25 maart)
Na het afronden van hun honderd albums tellende stripcollectie, broedden de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg op een nieuwe stripactie. Een paar teasers in de kranten wekten al nieuwsgieigheid op. voor het verzamelfeest. En dit is de concrete informatie.
Op woensdag 5 april starten de twee kranten met een nieuw concept: "De beste 10 volgens Studio Vandersteen". Voor deze tiendelige reeks kozen Helena Vandersteen (de dochter van Willy), scenarist Peter Van Gucht en tekenaar Luc Morjaeu de volgende tien Suske en Wiske-titels die voor hen speciaal zijn: De Spokenjagers (5 april), De Stemmenrover (12 april), De Dolle Musketiers (19 april), De Zingende Zwammen (26 april), De Duistere Diamant (3 mei), Bibbergoud (10 mei), Angst op de Amsterdam (17 mei), De Parel in de Lotusbloem (24 mei), De Komieke Coco (31 mei) en De Kaduke Klonen (7 juni).
Elk van de albums kent een donkerrode cover. Op de achterzijde verklaart één van de hierboven vermelde personen zijn of haar keuze voor dit album. De albums zijn in vierkleurendruk en dus niet in afwisselend tweekleurendruk zoals de Suske en Wiske-actie van de VUM-kranten. Elk van de albums is van jou voor inwisseling van een bon in de krantenwinkel en een opleg van 1,50 euro.
Na Suske en Wiske staat een eventuele nieuwe best of-selectie in de steigers, maar dan van een andere auteur en van een andere reeks. Je leest het hier nog wel.
De Stripspeciaal-Zaak 39 in de winkel (18 maart)

Afgelopen week is het nieuwe nummer van de tweemaandelijkse nieuwsbrief op papier verstuurd of verdeeld. Wanneer je dit leest, ligt het allicht al in jouw favoriete stripspeciaalzaak. Zoals steeds kan je deze nieuwsbrief GRATIS meegrabbelen. Een vriendelijk bedankingswoordje tegen de brave stripverkoper of stripverkoopster kan er dan best wel af, zeker?
Hoe goed we het er vanaf gebracht hebben om onze immense berichtgeving van de maanden januari en februari op acht pagina's te kunnen proppen, moet je maar checken. Uitzonderlijk zijn er deze keer twee nieuwspagina's. Het extra luik over Mechanisch Land is exclusief door Casterman ter beschikking gesteld.
Het kijkje in de maanden maart en april is enkel voorbehouden voor deze papieren nieuwsbrief.
Uit de Kast: Floor de Goede,
winnaar van de VPRO Debuutptijs
(18 maart)
Op 11 maart ontving Floor de Goede (zeg maar Flo) de VPRO Debuutprijs, een Nederlands schouderklopje voor een auteur die in de afgelopen twee jaar een veelbelovend debuut publiceerde. Aan het schouderklopje is een bedrag van 1.000 euro gekoppeld. Het Antwerpse uitgeverijtje Bries bracht al twee boekjes uit met een selectie van Flo’s dagboekstripjes op zijn website www.doyouknowflo.nl.
In de jury zetelden Arco van Os (Stripschrift), Tsjalling Venema (www.8weekly.nl), Jeanette Scheepers (eigenares Het Beeldverhaal uit Amsterdam), Geert De Weyer (De Morgen, Radio 1) en yours truly David Steenhuyse (De Stripspeciaal-Zaak).

Om hem te feliciteren en hem een interview af te nemen, contacteerden we de vriendelijke en al te bescheiden Floor.
Het resultaat kan je lezen op deze pagina
.
Nieuw stripmuseum in Brussel (18 maart)
Op slechts een paar passen van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal (Zandstraat 20) en vlak aan het Centraal Station in Brussel heeft Jijé-verzamelaar François Deneyer zijn museum als een feniks uit de as laten verrijzen. Zijn vorige museum moest ondanks een grootscheepse veiling van originelen (inkomsten: zo'n 100.000 euro) de deuren sluiten op 28 februari 2005. De aanpak was ook niet zo slim om de deuren te openen met het gedacht dat er nog wel subsidies zouden volgen. Ondertussen werd alles gefinancierd met privékapitaal. Subsidies kwamen er echter niet.
Met minder ambitieuze plannen en een grotere aantrekkingskracht voor een nieuw museum bezocht Brussels minister Benoît Cerexhe het oude Jijé-museum en kwam later met geld over de brug: 30.000 euro in 2006 en nog eens hetzelfde bedrag in 2007. Daarmee wordt voorlopig de huur van het pand gedekt.
In La Maison de la Bande Dessinée (Het Huis van de Strip) wordt een permanente collectie voorgesteld met een veertigtal originelen van de oude school van Marcinelle, de oude Dupuis-tekenaars die de Franco-Belgische school groot maakten. 't Is te zeggen: Jijé, Franquin, Morris, Peyo, Roba, Tillieux, Will, Sirius, Hubinon, MiTacq en Eddy Paape (samen met Roba de enige overlevenden van het lot). De veertig originelen worden regelmatig gewisseld met andere originelen uit het archief van Deneyer en andere collectioneurs.
Vier keer per jaar is er ook ruimte voor een expo volgens een bepaald thema. Het kan om oud werk gaan of over een tekenaar die net een nieuw album uit heeft. Jijé opent uiteraard de dans met een expo over zijn covers. Tientallen afbeeldingen van covers van Jerry Spring, Blondie en Blinkie, Tanguy en Laverdure, Jan Kordaat en boekenomslagen van bijvoorbeeld De Graaf van Monte Christo kan je er momenteel en nog tot 4 juni bewonderen. De toegang bedraagt 1 of 2 euro, afhankelijk van je leeftijd.
Een hoekje voor kinderen en de mogelijkheid om Jijé-albums te lezen, vervolledigen dit kleine maar fijne museum. Je kan er ook ergens inhaken op een documentaire over Jijé, één van de belangrijkste auteurs van het Europese beeldverhaal. Of klinken we nu als ouwe zakken?

(Bron: Didier Pasamonik — ActuaBD, maart 2006)
Crisis bij Dupuis: ontslagen, staking,...
+ meer dan 110 tekenaars op de bres
(18 maart)
Na het ontslag van algemeen directeur Dimitri Kennes van uitgeverij Dupuis (zie onze berichtgeving van vorige week in de rechterkolom), volgden drastische gebeurtenissen waar we nog lang niet het laatste van gezien hebben. Een extra ontslagronde, een plan om de uitgeverij terug te kopen, open brieven en steunbetuigingen van bijna 120 Dupuis-tekenaars en als climax een staking die zich gisteren, vrijdag 17 maart inzette.
Een uitgebreid en zo volledig mogelijk overzicht lees je hieronder

Containers vol geld
Onlangs publiceerde het Amerikaanse zakenblad Forbes haar jaarlijkse toplijst van dollarmiljardairs: 793 in totaal, wereldwijd. Op plaats 224 prijkt Albert Frère, de enige Belg in de lijst. Hij bezit 3 miljard dollar. Het jaar ervoor was dat 1,2 miljard dollar minder. Een deel van die inkomsten bekwam de investeringsgroep NPM rond Albert Frère door in juni 2004 de Belgische uitgeverij Dupuis van de hand te doen. Voor 102 miljoen euro kwam het in handen van de groep Média-Participations. Voortaan danste Dupuis onder dezelfde paraplu als zijn grootste concurrenten Dargaud en Lombard. Ook Uitgeverij Blake en Mortimer, manga-uitgever Kana, Lucky Comics en Marsu Productions maken hier deel van uit. De grootste Europese stripreus ooit was geboren. Het Italiaanse Flammarion was indertijd trouwens ook geïnteresseerd in Dupuis. Mocht dat zijn doorgegaan, dan zaten Dupuis en Casterman, Robbedoes en Kuifje, onder hetzelfde dak.
Naast strips haalt de groep veel hogere inkomsten uit merchandising en tekenfilmreeksen als Cédric, Papyrus en Kid Paddle terwijl het afgelopen jaar vele deals zijn gesloten om ook andere striphelden om te toveren naar extra verkoop genererende tv-reeksen. Op de planning of al in de maak zijn projecten met De Kleine Robbe, De Blauwbloezen, Soda, Yoko Tsuno, Bollie en Billie, Jessica Blandy, Jojo, Largo Winch, Melisande, Parker & Badger,... Toevallig een hoop Dupuis-reeksen, maar wel contracten die gesloten zijn bij de audiovisuele poot van Média-Participations, een joint venture van Dupuis Audiovisuel, Ellipse en Dargaud Marina. De anderen kunnen er van meeprofiteren.
Onthoud eerst dit vooraleer je de rest leest: het ware geld zit niet in strips, wel in merchandising en licentieverkoop voor reclamedoeleinden. Hoe nobel onderstaande argumenten vaak mogen klinken. Een ware, niet uitgesproken reden van jewelste is dat het hier om toekomstige containers vol harde valuta gaat als inzet van de crisis. Maar daar wordt met geen woord over gesproken in de vele (emotionele) reacties van betrokkenen.

Vechten voor auteurs
Twintig maanden leiding van algemeen directeur Dimitri Kennes zorgden voor een positieve balans van 75 miljoen euro omzet en 5 miljoen euro winst in 2005. Naast een vernieuwing van het weekblad Spirou met een fikse oplageboost (en stopzetting van het verlieslatende Robbedoes), werd ook de catalogus van Dupuis flink uitgebreid met nieuwe reeksen door nieuwe auteurs. Dupuis had al één van de meest uitgebreide stripcatalogussen in stripland.
Maar Kennes uitte zijn ongenoegen over het feit dat Dupuis er na de verkoop aan Média-Participations op achteruitging als het om het maken van autonome beslissingen ging. Dupuis was tevens het laatste bastion dat zijn auteurs goed betaalde, begeleidde, kansen gaf, kortom: soigneerde. "We behouden een editoriale vrijheid zoals het kiezen van onze albums, maar we kunnen onze auteurs niet langer garanderen dat we hun albums kunnen promoten of instaan voor hun auteursrechten. We zijn afhankelijk van het commerciële beleid van de groep", luidde het nog, lang voor Kennes' ontslag op 9 maart. Ook uitgeefdirecteur Claude Gendrot voelde dat zo aan. Kennes wilde vechten voor zijn auteurs en voor meer autonomie, maar zijn kop moest rollen (zie hieronder). Kennes nam zelf ontslag uit ontevredenheid.

Vrijkoop
Daags nadien lag een verrassend voorstel op tafel. Acht van de negen directeurs van Dupuis stonden achter het idee om Dupuis vrij te kopen van Média-Participations. 102 miljoen euro wilde het directiecomité ophoesten, exact de prijs van wat het in 2004 opbracht. De financiering zou grotendeels door de aandeelhouders kunnen gebeuren en met kapitaal van de directie. Deze management buy-out werd eerder al voorgesteld door Kennes, maar zowel zijn voorstel als dat van de directie viel in verkeerde aarde bij het Média-Participations-bestuur. MP vroeg en kreeg dus het ontslag van Kennes. De tweede keer kreeg de Dupuis-directie een formeel en definitief njet. "Dupuis staat niet te koop", is de besliste stelling.
Een management buy-out is een spannend gegeven, maar als het moederbedrijf doodleuk niet wil toehappen, is er met geen mogelijkheid sprake van een verkoop. Dupuis heeft bovendien het nadeel dat het geen beursgenoteerd bedrijf is waardoor aandeelhouders het voor niet het zeggen hebben en MP heeft exact hetzelfde probleem. Er is evenwel sprake van een beursgang in één van de komende jaren. Maar zonder de meest lucratieve tak van de groep, Dupuis, zou die beursgang (met te verwachten extra inkomsten) belemmerd worden. "Dupuis is rendabel en herwint van nature de gemaakte investeringen. We zijn bereid om ons geld te investeren. Veel van onze auteurs ook", was een laatste uitspraak van Kennes toen hij nog bij Dupuis werkte.

Een illusie
In de plaats van Kennes kwam Claude de Saint-Vincent, een directeur van Dargaud en gedelegeerd bestuurder van MP, die voorlopig de lopende zaken zou waarnemen. Officieel liet hij optekenen dat hij de onafhankelijkheid van Dupuis zou respecteren en een garantie zou bieden voor de beschikbare catalogus. Maar dat er sowieso al geen sprake was van al te veel inmenging en bemoeienissen, werpt hij op. Dupuis hàd wel degelijk een zeer grote vrijheid. Over Kennes echter geen mooipraterij. Persoonlijke machinaties zouden geleden hebben naar de verandering van koers door het Dupuis-kader met een ambitie om directeur te worden van een zelfstandige uitgeefreus.
Een eventuele verkoop van Dupuis zou volgens Claude de Saint-Vincent leiden naar de sluiting van een drukker, een halvering van het personeel, een distributiecentrum dat zomaar Dargaud en Lombard verliest en auteurs die een zwalpend schip willen verlaten.
De volgende directeur zal hoe dan ook een Belg zijn, verzekerde hij nog. Volgens hem is een management buy-out een illusie, een droom van auteurs die op hun strepen willen staan.

Twee extra ontslagen en een staking
En dat doen ze ook. Via mail werden op korte tijd 112 Dupuis-auteurs bereid gevonden om op donderdag 16 maart een open brief te ondertekenen. Ze scharen zich daarmee officieel aan de zijde van Dimitri Kennes en Claude Gendrot zonder het over de management buy-out te hebben. Zij verwachten een grote geste van MP om tegemoet te komen aan de eis naar meer autonomie.
Gendrot werd kort nadien door MP aan de deur gezet "wegens ernstige fouten", samen met Alain Flamion, de verantwoordelijke voor de logistiek, distributie en informatica bij Dupuis. Twee belangrijke sleutelfiguren in de dagelijkse werking binnen het bedrijf. Vrijdagochtend, meteen na de bekendmaking van het nieuws, brak een staking uit bij het voltallige personeel van ongeveer 160 werknemers, dat nog zal duren tot maandag, zowel in de afdeling van Marcinelle als die van Fleurus waar het immense magazijn is gevestigd. Ze eisen alvast dat Gendrot en Flamion hun taken opnieuw opnemen. Gendrot werkt al 19 jaar bij Dupuis, was de grote man voor het opzetten van de collectie Vrije Vlucht (samen met Jean Van Hamme) en onttrok Dupuis van hun jeugdstripimago. Hij verwelkomde auteurs als Gibrat, Blain, David B. en Baudoin, die hun gang mochten gaan.
Maandag omstreeks 8.00 uur is er een buitengewone ondernemingsraad. Daarin wordt duidelijk wat er in de eerste plaats moet gebeuren met Gendrot en Flamion. Vrijdag klonk het bij afgevaardigd bestuurder François Pernot van MP alvast: "We kunnen de belangen van het personeel niet verdedigen, wanneer die botsen met de belangen van onze aandeelhouders en bestuurders." Auteurs roepen alvast hun collega's op om vanaf 10.00 uur te verzamelen aan de poort van Dupuis in Marcinelle.

Jean Van Hamme schrijft een brief
Op de Franse stripnieuwssite van ActuaBD regent het elke dag reacties van grote en kleinere namen die elk hun woordje kwijt willen over de ontwikkelingen en het belang van Dupuis als een uitgever die vecht voor zijn auteurs. Je staat te kijken van de ronkende auteursnamen. Tussendoor dissen ze anekdotes op over de kwaliteiten van de ontslagen directeurs. Ze zien niet liever dan dat Dupuis opnieuw een zelfstandig bedrijf wordt. Een kleine selectie van de reagerende auteurs: Dugomier, Lepage, Midam, Tome, Jean Van Hamme, Gazzotti, Davodeau, Tarrin, Brunschwig, Neuray, Lax, Ernst, Servais,... Het zijn slechts een paar namen die ook voorkomen op de lijst van 112 ondertekenaars van de open brief.
Bestsellersscenarist Jean Van Hamme deed zijn eigen ding en schreef rechtstreeks Claude de Saint-Vincent aan. De brief werd op ActuaBD gepubliceerd, maar werd kort daarna verwijderd om juridische redenen... Wij hadden het gelukkig al gedownload. Het is een brief vol bezorgdheid over de toekomst waarin hij het opneemt voor zijn collega's. Het is hij die het woord "crisis" in de mond neemt. Hij noemt de management buy-out moedig, maar vergelijkt het met een aanval van de lichte brigade, met weinig kans op slagen. Als voormalig zakenman weet hij waarover hij het heeft. Hij pleit niet voor een terugkomst van Kennes want Van Hamme vertrok ooit zelf in gelijkaardige omstandigheden. Hij was ooit uitgeefdirecteur van Dupuis, moet je weten. Wel ijvert hij voor het behoud van een eigen identiteit, bovenop autonoom beslissingsrecht op alle niveaus. En dat kan volgens hem ook in een afhankelijke structuur, behorend tot een groep.
De laatste passage vertalen we zeer graag voor je: "Volgens mij is het slechtste scenario als Dupuis zou moeten verhuizen en opgeslorpt wordt door Dargaud/Lombard en consorten, met het enige verschil het logo onderaan de cover van de albums. Média zal slagen in zijn beursgang, maar wordt daarna niet meer dan een grote machine die zijn ziel heeft verloren, aangezwengeld door tientallen kleine handjes die hun platen uitstrooien op een lopende band. Sciencefiction? Als we niet opletten, komt het snel dichterbij. Op mijn leeftijd kan het me niet meer schelen. Maar het doet me pijn om een sector, dat zo creatief is als die van het stripverhaal, te zien verglijden naar eenvoudige, industriële werktuigen op zijn Aziatisch. De aandeelhouders uitbetalen is normaal, maar niet tegen gelijk welke prijs. Jij die hebt gewerkt in de Verenigde Staten, herinner je je die melkverpakkingen waarop staat 'Milk from contented cows' (melk van tevreden koeien)? Akkoord, auteurs zijn geen vee (ook al denken sommigen van wel), maar ze hebben er nood aan om zich goed te voelen om goeie melk te kunnen geven."

Reacties van Lombard en Dargaud
Interessante geluiden vingen we ook nog op bij Lombard en Dargaud. Verschillende auteurs, anciens vooral waarvan enkele zowel bij Lombard als bij Dupuis publiceren, noemen het een storm in een glas water. Yves Sente, uitgeefdirecteur van Lombard, en Yves Schlirf, die dezelfde functie bekleedt bij Dargaud België en Kana, beweren dat ze nooit inmenging van bovenaf hebben moeten dulden. Philippe Ostermann, uitgeefdirecteur van Dargaud Frankrijk, verklaart dan weer dat er altijd al tegenwerking was van Dupuis-toplui als Claude Gendrot: hij daagt niet op op jaarlijkse vergaderingen om elkaars visie uiteen te zetten, ideeën uit te wisselen en hun kijk op het vak te expliceren. In al die tijd heeft hij Gendrot nog nooit ontmoet.
Bollie en Billie-auteur Jean Roba (overgewaaid van Dupuis naar Dargaud) roept op tot geduld. Hij gelooft in de goede bedoelingen van MP, maar het vergt tijd om alles harmonieus op elkaar af te stemmen.

(Wordt ongetwijfeld vervolgd...)

(Bron: Nicolas Anspach, Didier Pasamonik, Laurent Boileau — ActuaBD, maart 2006 / David Steenhuyse — De Stripspeciaal-Zaak, juni 2004 / ToutenBD, 15 maart 2006 / Belga, 17 maart 2006)
Even voorstellen + een nieuwe rubriek (11 maart)
Hello stripmakker. Mogen we jou even voorstellen aan het figuurtje hiernaast? Nadat zij een konijntje aanreed, vond ze het een goed idee om haar superheldenkostuum te modelleren naar het voorheen dartelende springbeest. Het geheim zit in haar albino-X-straalogen, haar radarkonijnenoren en een bont arsenaal in haar pluizige konijnenstaart. Haar missie? Jou het komende half jaar gidsen doorheen de website. Haar rijk zal vallen in september. Zo ook de look van de site, die traditiegetrouw telkens wordt aangepast aan het 'model' van dienst.

Een nieuwe rubriek
Maar ons echte werk zit 'm in de inhoud. Uiteraard doen we gewoon verder zoals we bezig waren. We zijn niet te bescheiden om dat zelf goed genoeg te vinden. We merken dat trouwens ook aan de surfcijfers. En de laatste tijd ook aan de verleende medewerking van uitgevers, auteurs en stripjournalisten (we mogen hen geen collega's noemen) als we hen contacteren voor meer info of beeldmateriaal. We evolueren stilaan van nieuwsverwerkers naar nieuwsmakers en dat is vooral fijn voor jou.
Vandaar ook dat we een splinternieuwe rubriek in het leven roepen: Uit de Kast. Daarin publiceren we interviews en (foto)reportages die te lang zijn voor StripFacts. We zullen er op een later ogenblik ons nog steeds actuele en beregoeie interview met Marc Legendre in recupereren, de sfeerreportage van de persconferentie van Bij Fanny op Schoot en onze tot in Wallonië, Nederland, Frankrijk, Duistland en Canada opgemerkte fotoreportage over Albert Uderzo in Brussel naar aanleiding van de verschijning van Asterix 33: Het Geheime Wapen.
Enkel als de gelegenheid zich voordoet, als wij daar de tijd voor hebben en als het past in het bestek van onze dierbare en zeer gewaardeerde medewerkers (die dit geheel vrijwillig en voorwaar kostenloos doen), kunnen wij een update aanbieden. Vandaag staan er twee gesprekjes online (je leest er hieronder meer over). In de eerstvolgende maanden zullen we vuurwerk garanderen met originele of uitgebreide interviews met om te beginnen een Waal, een Fransman en iemands wiens nationaliteit we beter niet verklappen om niet te veel prijs te geven.

Dat onze collega's en sterreporters van de Stripeljee (die wij maar wat graag toffe collega's noemen) al enkele weken hetzelfde uitvoeren, is tekenend voor het groeiende stripinformatieaanbod waar wij de laatste twee jaar getuige van zijn. Om maar te zeggen: deze week alleen al was er de wekelijkse update van een heus Stripelmagazine, de verschijning van een nieuw nummer van Brabant Strip magazine, het lanceren van een vernieuwde Stripschrift volledig in kleur en vanaf dit weekend de verspreiding van het nieuwe papieren nummer van De Stripspeciaal-Zaak. Mocht daar nu nog een grotere stripverkoop uit groeien, dan zijn ook de stripspeciaalzaken gelukkig. Iedereen tevreden! Er is niets fouts aan dat doel.
Uit de Kast: Bruno De Roover in P-magazine
+ Steven Dupré bij Casterman
(11 maart)
Uit de Kast is een nieuwe rubriek waarin we in de mate van het mogelijke en het haalbare interviews en (foto)reportages plaatsen. Vlamingen Bruno De Roover en Steven Dupré bijten de spits af. Opgepast: deze rubriek is nog in opbouw. Aan de lay-out moet nog danig gesleuteld worden, maar de info staat er al.


Vanaf dinsdag 14 maart start in het weekblad P-magazine (in het buitenland wel eens verkeerd begrepen als het pipi-magazine) een nieuwe gagstrip, getekend en geschreven door Bruno De Roover. Héél misschien ken je 'm nog van het televisieprogramma De Mol. Zijn dagtaak oefent hij uit bij Studio 100 waar hij voornamelijk aan Kabouter Plop werkt. In het interview hebben we het over de voor- en nadelen van werken in een studio, Lewis Trondheim, humor, Suske en Wiske en zoveel meer. Lees er hier alles over.

Steven Dupré heeft dan weer een albumcontract op zak bij uitgeverij Jungle (een imprint van Casterman). Hij zal er een stripversie maken van Kaamelott, een Franse tv-reeks over de legende van Koning Arthur. Het contract is goed voor alvast drie albums. Het was geenszins de bedoeling om een interview af te leggen, maar ons vragenlijstje via mail was nogal veeleisend. Steven antwoordt er anders wel duidelijk genoeg op. Lees hier het vervolg.
Dracula-trilogie weldra van start (11 maart)
Kijk maar eens goed naar dit vreselijke prentje want zelfs Hermann had het er moeilijk mee. Over het in april te verschijnen Vlad de Spietser bij Casterman zegt hij: "Toen ik mijn eerste gespietste tekende, kreeg ik een beetje pijn aan mijn gat. Daarna werd ik er gewoon aan. Enkel de eerste gemartelde is van tel!" Het eerste deel van de Dracula-trilogie handelt over de echte Vlad de Spietser over wie Bram Stoker de succesroman Dracula schreef.
Maar scenarist Yves H. wil er meer over kwijt. Voor tekenaar Séra schreef hij het tweede deel van de trilogie over de schrijver van het boek, Bram Stoker dus.
Een derde deel wordt momenteel volop uitgetekend door Dany en gaat over de plaats van het gebeuren: Transylvania. Het slot is een hedendaags album over een striptekenaar die in het bijzijn van zijn vrouw ter plekke documentatie gaat verzamelen en inspiratie opdoen. Leuk detail: Dany tekende een jongere versie van zichzelf en zijn vrouw voor de hoofdrolspelers. Anders dan in Rooie Oortjes of Roze Bottel en Duifje Vleugelslag, schildert hij net zoals Hermann zijn platen meteen in kleur. Hij past deze techniek momenteel ook toe voor zijn one-shot in de collectie Legendes van Troy dat nog moet opgestart worden.
De Dracula-trilogie moet in 2006 voltooid zijn.

(Bron: Damien Perez — BoDoï 94, maart 2006)
Yslaire dubbel vertaald (11 maart)
Op 11 februari brachten we het nieuws dat het dubbele einde van XXste Hemel niet bij Talent zal verschijnen. De uitgeverij heeft namelijk nooit de rechten gekocht van deze albums. Aanleiding tot wat uitleg van uitgever Ronny Matton op het stripforum De Getekende Reep. Voor ons, lezers en bewonderaars van dit epos, is het belangrijkste dat het einde alsnog wordt vertaald, maar dan bij Oog & Blik die wél met de rechten is gaan lopen.
Mat Schifferstein van Oog & Blik bevestigt in een vraag naar een reactie van onze redactie dat de albums "op korte termijn" zullen uitgegeven worden bij deze Nederlandse uitgever. Over een eventuele herdruk van de eerste twee delen die verschenen bij Talent is nog geen sprake.

En hoe goed is je geheugen nog in verband met het nieuwe project van Yslaire, Le Ciel au-dessus de Bruxelles (De Hemel Boven Brussel)? Zeg, we stelden het vorige week nog voor in deze kolom! Toen was nog niet geweten wie zal instaan voor een eventuele vertaling van het tweeluik. Opnieuw Oog & Blik meldt dat het de Franse uitgever Futuropolis zelf is die het zal vertalen. En da's allerminst evident.
Deel 1 zou moeten verschijnen op 16 maart, deel 2 (het slot) op 7 september. Het te verwachten fascinerende tweeluik is tot stand gekomen na een diepgewortelde angst van Yslaire die veroorzaakt werd door onder andere de oorlog in Irak en naar eigen zeggen de moord op de Nederlandse filmmaker Theo Van Gogh. Eén van de twee hoofdrollen wordt vertolkt door een zelfmoordterroriste.

(Bron: Mat Schifferstein / De Getekende Reep / Jean-Pierre Fuéri — BoDoï 94, maart 2006)
2 miljoen euro voor Alex...
En word jij de nieuwe Alex-tekenaar?
(11 maart)
Vorig jaar raakte bekend dat Casterman alle rechten wilde kopen van de creaties van Jacques Martin. Officieel om de verkoop van reeksen als Alex, Lefranc en collega-stripfiguren op te krikken met meer continuïteit in te verschijnen albums. Officieus omdat het, althans volgens een nauw betrokken bron van BoDoï, onmogelijk geworden was om samen te werken met iemand die extreem jaloers is als het op onschendbare voorrechten aankomt en die elke vorm van vernieuwing in een verouderd œuvre tegenhoudt.
Nochtans verkocht de laatste Alex niet slecht. Met zo'n 100.000 exemplaren is er niet te klagen. Toch gelooft de uitgever sterk dat met een hogere verschijningsfrequentie de verkoop de lucht kan ingaan tot op het niveau van een Robbedoes en Kwabbernoot (160.000) of zelfs een Blake en Mortimer (bijna 500.000 exemplaren).
Casterman staat na dit bericht van vorig jaar zeer dicht bij een rechtenovername. Het kostenplaatje moet nog uitgeklaard worden. Voor de rechten alleen is een bedrag gemoeid van 2 miljoen euro. Daarbovenop is een jaarlijkse rente voorzien voor de erfgenamen als de oplage 300.000 exemplaren benadert.
Jacques Martin lijkt te zwichten en geeft toestelmming voor een tweede tekenteam die de reeks Alex zal overnemen. Het eerste - en hoofdteam bestaat uit Hervan en scenarist Maingoval vanaf het volgende album. Rafael Moralès zet zich dan weer voltijds in voor de zeer succesvolle Reizen van Alex-reeks. Elk team zal om het anderhalf jaar een album moeten afleveren waardoor er elke negen maanden een nieuwe Alex in de winkels ligt. Hetzelfde gaat al op voor Lefranc die wordt getekend door Francis Carin en zowat tegelijkertijd door André Taymans, op scenario van Jamar (De Dochters van Afrodite).
De middeleeuwse reeks Tristan wordt dan weer nieuw leven ingeblazen. Dit wordt het kindje van Michel Dufranne, ex-hoofdredacteur van het opgedoekte stripblad Pavillon Rouge.
Bij elk verhaal dat wordt uitgetekend moet een commissie toestemming verlenen. De commissie bestaat uit twee uitgeefdirecteurs van Casterman en de dochter en zoon van Jacques Martin. Deze laatste behoudt voorlopig het recht als raadgever.

Word Alex-tekenaar
En ja, er is een open vacature uitgeschreven voor het tweede Alex-team. Er wordt nog gezocht naar een tekenaar. Hij of zij wordt opgedragen om portrettekeningen te maken van Alex, Enak en booswicht Arbaces. Daarnaast een scène te paard en een gevecht tussen gladiatoren. En dat alles in een grafische stijl zoals in het Alex-album De Verloren Legioenen uit 1965. Uiteraard is een goede kennis van de anatomie, perspectief en architectuur een vereiste. Je kandidatuur kan je opsturen naar Casterman, Jimmy Van Den Hautte, rue Royale 132, bus 2, 1000 Brussel of via mail naar J.VanDenHautte@Casterman.com.

(Bron: Damien Perez — BoDoï 94, maart 2006)
Alive and kicking: Willy Linthout (4 maart)
Als tekenaar van een langlopende Vlaamse komische serie treedt Willy Linthout eerlijk gezegd weinig uit de schaduw van zijn co-scenarist en titelpersonage Urbanus. Ook in de stripinformatiebladen komt hij zelden aan bod. Het ontgaat ons daarom wel eens dat Linthout eigenlijk een trendsetter is, die er steeds als de kippen bij is als er — vooral in de Verenigde Staten — 'iets' gebeurt dat pas veel later in onze contreien navolging krijgt, ook op stripgebied. Vergeten we trouwens niet dat hij ooit publiceerde in het gerenommeerde auteursmaandblad Wordt Vervolgd, een al lang opgeheven vlaggenschip van Casterman.
Naast zijn scenario's voor Luc Cromheeckes Roboboy, waarvan in oktober 2006 het nieuwe album Robokoe verschijnt, werkt Linthout in alle stilte aan twee nieuwe stripreeksen: een kinderreeks en een uitzonderlijke trilogie, allebei te verschijnen bij Standaard Uitgeverij. Wie de respectievelijke tekenaars zijn, is nog te vroeg om prijs te geven, deelde Linthout aan ons mee.

Voor kinderen
Voor de genoemde kinderreeks schreef Linthout een hele tijd geleden een vacature uit dat op het internet een eigen leven ging leiden. Linthout kreeg er maar liefst 193 reacties op, ook uit het buitenland en heus niet alleen uit Nederland alleen. Nog steeds moet hij mensen ontgoochelen want zes maanden geleden al heeft hij een keuze gemaakt. Het is dus te laat om nu nog te reageren. Deze kinderreeks zag Linthout het liefst getekend in de stijl van het sprookjesachtige Douwe Dabbert door Piet Wijn en Thom Roep. In niets zal het te vergelijken zijn met de Urbanus-reeks.

Voor volwassenen en hemzelf
Compleet anders wordt een samenwerking met de getalenteerde Nederlandse auteur Erik Wielaert, gekend van enkele albums in de Incognito-reeks (De Zwarte IJscoman, Nachtschade, Waanklanken). Het eerste deel van deze geplande trilogie heet Het Laatste Station. Verschijningsdatum voorlopig onbekend. Standaard Uitgeverij wil graag de drie delen kort na elkaar op de markt brengen. Het duo is volop bezig met deel 2. Pas als deel 3 al flink is opgeschoten, verschijnt het eerste deel.
Linthout omschrijft het als "een heel vreemde reeks, die voor mij heel persoonlijk is. Het verhaal heeft ook onrechtstreeks te maken met mijn zoon Sam, die overleden is. Met deze stripreeks wil ik wat gebeurd is met mijn zoon 'van me afschrijven'. Nu gaan mensen misschien wel denken dat het een heel treurige strip wordt, maar dat wordt het helemaal niet want ik wil ook graag mensen amuseren. Het is een beetje detective, een beetje fantasy en een beetje autobiografisch. Voor mij is deze reeks zo'n beetje het hoogtepunt van mijn stripcarrière."
De Stripspeciaal-Zaak vroeg of het mogelijk was om dit stukje op te smukken met beeldmateriaal van dit project, maar omwille van het speciale karakter van de reeks en het nog veel te vroege tijdstip vond Standaard Uitgeverij het op dit ogenblik nog geen goed idee. Het maakt ons er alleen maar nieuwsgieriger door.

Nog een volgend specialleke willen we je dan weer niet ontzeggen. Van Urbanus staat opnieuw een album vol éénpaginagags gepland. En dit is ook een aardig verhaal: in het nog te verschijnen nieuwe album van Roboboy komt een Robokoe voor. Met één van de gags kregen de makers problemen met uitgeverij Malmberg, de uitgever van het Nederlandse jeugdblad Taptoe waarin Roboboy wordt voorgepubliceerd. Aanvankelijk vonden ze dat deze ene gag een "pornografisch karakter" had. Maar uiteindelijk is de pagina toch gepubliceerd met het verzoek om Robokoe geen melk meer te laten geven. Als je op het prentje klikt of op deze link, dan mag je van Willy Linthout de complete gag lezen.
Yslaires jongste spruit (4 maart)
Hiernaast staat een prent uit het te verschijnen eerste deel van Le Ciel au-dessus de Bruxelles (De Hemel boven Brussel), het eerste deel van een tweeluik dat deze maand bij het Franse Futuropolis verschijnt. Deel 2 volgt in september. Daarmee lanceert en beëindigt Bernard Hislaire in een tijdsspanne van een half jaar een compleet tweeluik, 128 pagina's in totaal. Wie het zal vertalen, weten we geeneens. En toch zal je lezen wat we erover kunnen vertellen. Nog dit: voor de gelegenheid ondertekent de auteur het tweeluik met Bernar Yslaire, zonder d in zijn voornaam. Het is niet meer dan een folieke.

Het basisgegeven van het verhaal is eigenlijk simpel: een man en een een vrouw in een Brusselse hotelkamer van het Hilton. Het achterliggende idee spreekt meer voor zich. Het begint vrij somber in een concentratiekamp en moet evolueren naar een zoektocht naar hoop en licht. Dat wordt al veroorzaakt door de bevrijding van de Russen.
Het hoofdpersonage heet Fadaya, een in België geboren Marrokaans-Irakese... zelfmoordterroriste. Om in het hoofd te kruipen van dit personage, verdiepte Yslaire zich in zeldzame — tiens! — getuigenissen van Tjetjeense vrouwen, Russische flikken, Palestijnse propagandisten en Israëlieten. Hij zal de mens achter de terroriste naar voren brengen. Het idee rijpte in 2003 uit angst voor nieuwe oorlogen. De inval in Irak was toen volop bezig.
Jules Engell Stern is het mannelijke hoofdpersonage en is een oorlogsgewonde. Yslaire omschrijft 'm als een mannelijke variant van Julie uit Samber. Jules en Fadaya ontmoeten elkaar voor het eerst in een station van Brussel. Fadaya wordt er aangehouden door de politie. Racistische verhaalelementen zijn helaas realistische weerspiegelingen die Yslaire niet uit de weg gaat.
Het beladen liefdesverhaal in dit tweeluik wordt verrassend geïnjecteerd met lichte humortoetsen. Frommeltje en Viola zijn niet veraf.
Hopelijk ligt een vertaling ook niet veraf.

(Bron: Jean-Pierre Fuéri — BoDoï 94, maart 2006)
Stripverzamelacties in de krant (4 maart)
Vrijdag 3 maart 2006 werd met De Dulle Griet een punt gezet achter de succesvolle Suske en Wiske-verzamelactie van Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar. Voor een eurootje kon je elke week in de krantenwinkel een Suske en Wiske-album kopen met de originele tekeningen en teksten van de eerste drukuitgaven. hetzelfde gebeurde door Standaard Uitgeverij al in het luxueuzer opgezette Suske en Wiske Klassiek.
Voor volgende week staat er een opvolger klaar. Vanaf 10 maart kan je opnieuw voor een euro albums kopen van De Rode Ridder, gerestaureerd dankzij scans van de eerste drukalbums. Het eerste album, Het Gebroken Zwaard, krijg je al gratis. Er wordt gestart met de eerste twintig titels, tegenwoordig niet meer verkrijgbaar volgens de backcover van de hedendaagse strips. De actie loopt dus tot 28 juli en mocht het een succes blijken te zijn, dan volgen wellicht andere titels uit de reeks. Steeds volgens chronologische volgorde. Anders dus dan de inmiddels afgesloten Jommeke-actie waarvan de albums persoonlijk gekozen werden door Jef Nys en volgens technische haalbaarheidsfactoren. Verzamelaars en fanatici zagen liever een restauratie van de oude en verdomd moeilijk te vinden Bessy-albums of Biggles. Hier staan hoogstwaarschijnlijk commerciële (de reeksen zijn al jaren geschrapt van de beschikbare catalogus en ze zijn quasi minder populair) en technische (het inscannen van oude pagina's kost geld) belangen in de weg. Voorlopig?

Ook Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg heeft een volgende stripactie in petto na het afronden van hun reeks van honderd lukraak gekozen albums. Wij hopen daar weldra meer details over te geven.
Volgens het vakblad Kiosk maken dit soort verzamelacties het opmerkelijke verschil in de losse verkoop. Een officieus standpunt van de stripspeciaalzaken, die hier uiteraard niets aan kunnen verdienen, luidt dat dit soort acties mensen een verkeerd beeld geven dat strips spotgoedkoop zijn. Op hun verontwaardiging als ze in de winkel staan en de echte prijzen vernemen, heb je als handelaar amper verhaal want er wordt steevast verwezen naar deze krantenacties.
Een comeback van 421? (4 maart)

We weten dat we hiermee verschrikkelijk mee zullen verrassen, maar eenzelfde reactie bezorgde de in Spanje wonende Eric Maltaite ons vandaag ook. Maltaite kondigt een mogelijke comeback aan van zijn geheimagentenreeks 421 waarvan tussen 1983 en 1992 tien albums verschenen bij Dupuis en een extra album in de collectie Debuut van dezelfde uitgever. Scenarist was toen Stephen Desberg, die ook nog Maltaites vader Will bediende van scenario's voor Baard en Kale. 421 begon als een frisse en grappige James Bond-persiflage, maar evolueerde naar een actievolle en donkere avonturenreeks. De introductie van Morgane Angel, een collega-agente zorgde voor vuurwerk.
Een mogelijk nieuw album wordt geschreven door een andere scenarist. De synopsis van het verhaal Extreme Prejudice is volledig uitgeschreven, de eerste vijf pagina's zijn al uitgewerkt, maar het heikele punt is om de uitgevers warm te maken voor een comeback. Dit loopt nog niet van een leien dakje. Hoe dan ook is Maltaite er klaar voor. 421 is grafisch aangepast aan de wereld van vandaag. Het moet een moderne strip blijven.
Of een eventuele terugkeer een goed idee is, meten wij graag af aan de beschikbaarheid van de vorige albums. Verschillende albums zijn moeilijk te vinden. De nummers 3, 4 en het Debuut-album beginnen zelfs mythische proporties aan te nemen. Met de verschijning van een nieuw album effent het misschien het pad voor herdrukken.
Maar mogen wij nog eens benadrukken dat dit allemaal zich nog in een projectstadium bevindt?

(Bron: www.maltaite.com)
Follow-up Ilah (4 maart)
Wij komen uit de reclamesector en daar regent het termen die de spreker ervan slimmer doen voorkomen dan hij of zij is. Na onze berichtgeving van vorige week over Ilah leveren we deze week een follow-up met aanvullingen en correcties. Ilah zelf verduidelijkt.
Zo komt er helemaal geen album van Claus, haar stopgezette reeksje uit De Morgen bij Oogachtend/De Harmonie. Maar wel een compilatie van Mira, een personage dat Ilah tekent voor het vrouwenweekblad Flair. Het zal dit jaar verschijnen bij Oogachtend/Van Halewyck.
Voor 2007 staat dan weer haar Cuba-strip gepland. De afwerking moet dit jaar nog rond zijn. Het zal niet per se een vervolgverhaal worden, die beslissing is nog niet gemaakt, en het zal zonder miss Cordelia zijn.
Nieuwe fantasycollectie bij Lombard (4 maart)
Voorlopig blijft dit een Franstalige aangelegenheid, maar wie weet wat er druppelt in de vertaalplanning van Lombard, temeer omdat een Vlaming aan één van de aangekondigde reeksen werkt.
In mei lanceert Lombard namelijk een nieuwe collectie, getiteld Portail, dat zich toespitst op het fantastische of de fantasy. Het eerste album van een eerste reeks is het werk van De Vita (lees James Healer) + Latour. De reeks heet Whisher en speelt zich af na het jaar 3000. Het machtige ras van de Djinns is van de aardbol verdwenen op één iemand na.
In augustus volgt Ellis 1: Lady Crown door — komt-ie! — Griffo en opnieuw Latour. Het wordt een Men In Black-achtig verhaal met de nachtmerries van een complete stad. Ja, we begrijpen er ook niets van.
Sala heeft in september het interessante Backemono in voorbereiding. Op de ultieme confrontatie tussen goed en kwaad is een samoerai de speelbal van een verslindend dilemma: kiezen voor zijn eer als krijger of kiezen voor de liefde van zijn leven.

In de collectie Derde Stroming staat dan weer een andere nieuwe reeks op het programma. In juni moet het eerste deel van CH-Confidentiel verschijnen, getekend door Ceppi. Het is een politiereeks dat zich afspeelt in de hoogste financiële kringen van Zwitserland.
Daarnaast zijn er in dit feestjaar (Lombard viert zijn zestigste verjaardag) nog een hele hoop nieuwe reeksen voorzien, maar de meeste blijven onvertaald.

(Bron: Nicolas Anspach — ActuaBD, 25 februari 2006)
 
De korte berichten
25 maart

We hebben nog maar net een eerste spin-off op De Tien Geboden achter de kiezen (lees De Erfgenaam) of een volgende dient zich al aan. In mei verschijnt bij Glénat namelijk het eerste deel van het familie-epos De Fleury-Nadal, getekend door Lucien Rollin (Schimmenspel) en op scenario van Giroud. Hierboven staat alvast de cover. Volgens planning verschijnt deel 2 in oktober.

Vorige week publiceerden we terloops een typisch internetgerucht: dat Hermann zou stoppen met Jeremiah. Internetters zijn bullshitters. Je moet hen niet vaak geloven. Geert de Weyer vroeg het 'm graag zelf in een interviewtje voor De Morgen over het te verschijnen Schemerwoude-album dat zich inj Vlaanderen afspeelt. Hermann vloert dat gerucht op onnavolgbare wijze: "Zegt men dat? Pff, bullshit. Wellicht denkt men dat omdat ik nu al een jaar niet meer aan een Jeremiah-album heb gewerkt. Ik had het te druk met Dulle Griet (= het Schemerwoude-album) en Vlad (= Dracula). Ach, geruchten hebben erg ronde wielen: ze bewegen zich snel voort."

Met het volgende officieuze gerucht — dat niet van een website of forum komt! — dragen we Geert de Weyer op om het fijne van de zaak te weten te komen. Zowe scenarist Dufaux als tekenaar Hulet zouden vertrekken bij Casterman. Hulet rondde er recent zijn trilogie Extra Muros af. Dufaux beperkt zich ook tot één reeks, maar dan wel Jaguar waarvan deel 4 nog in de Top 10 van 2005 terechtkwam. Als we aannemen dat dit niet gelogen is, dan belandt Jaguar straks in de koelkast. Of Jan Bosschaert het nog ziet zitten om deel 5 te tekenen, zoals hij in december nog voornam, weten we echt niet. Zowel bij een persverantwoordelijke van Casterman als bij Jan Bosschaert vingen we bot. Een reactie ten huize Bosschaert vertelt ons het volgende: "Blijkbaar aan roddels geen gebrek in stripland. Maar, we moeten je teleurstellen. Van alle onderwerpen die je aanhaalt, staat niets vast, dus kan Jan er
ook niets over kwijt." Bovendien heeft de tekenaar het momenteel druk met de voorbereidingen van een nieuwe tentoonstelling die op 31 maart van start gaat in Galerie Van Campen & Rochtus in Antwerpen. Het thema is De Beer, de Steen en de Zee.


Over Yslaires nieuwste, waarvan je hierboven een schets ziet en hieronder de cover zelf, hebben we het al voldoende gehad. Deel 1 van het tweeluik is inmiddels uit in het Frans. Deel 2 volgt in september. Op een Nederlandse vertaling moet je nog wachten tot eind 2006. Het is de Franse uitgeverij Futuroplis zelf die instaat voor de vertaling.

Op een vertaling van Murena 5 zal je niet moeten wachten. De start van de tweede cyclus verschijnt op 2 juni en belooft heel wat vuurwerk. Zo kreeg tekenaar Delaby van zijn scenarist Dufaux tien pagina's lang vrij spel om een Ben Hur-achtige wagenmennersscène uit te werken. En wil je inzage in het huidige programma van Delaby, stop dit dan ergens weg in je bovenkamer, we zullen je er elk jaar over ondervragen: Murena 6 verschijnt ergens omstreeks juni 2007. In 2008 verschijnt De Klaagzang van de Verloren Gewesten 6. Naar verluidt zou het coverdesign van de eerste delen door tekenaar Rosinski aangepast worden omdat veel lezers dachten te maken te hebben met een gloednieuwe reeks in plaats van een gloednieuwe cyclus. 2009 is goed voor Murena 7, 2010 voor Murena 8. Daarmee is de tweede cyclus afgesloten. In 2011 hebben we Klaagzang 7 te goed, daarna opnieuw gevolgd door twee delen van de derde en laatste cyclus van Murena in 2012 en 2013. Klaagzang 8 wisselt af in 2014, maar het sluit ook de tweede cyclus en delaby's bijdrage aan de reeks af. In 2015 verschijnt volgens planning (er kan wel wat tussenkomen in al deze jaren) Murena 11. 2016 staat gelijk aan het slotjaar van de gehele reeks Murena. Hopelijk zijn we er dan nog bij. Vooral om dan al uit te kijken naar een volgend project van Delaby. Hij zou namelijk zeer graag een graphic novel uitwerken in de trant van From Hell door Alan Moore. Deze Jack the Ripper-versie is in 2001 ook verfilmd met Johnny Depp in de hoofdrol. Als je Delaby op zijn praatstoel wil krijgen dan moet je het vooral over film hebben, doch dit terzijde. Dit one-shot verschijnt misschien in 2017 of 2018. Het steekt niet op een jaartje meer of minder. En neen, 't is niet om te lachen. Delaby vertelde het ons zelf. We komen later trouwens op hem terug...

18 maart

De première van deze cover was voorbehouden voor de blog van Balloon Books-uitgever Erwin Cavens. Maar het is niet zozeer de cover die ons noopt tot dit bericht. Met deel 24: De Bewakers beëindigen Renaud en Dufaux hun succesreeks Jessica Blandy. Voor een eventueel vervolg voorziet Dufaux wel een achterpoortje, maar neem het maar aan dat je de woord "eventueel" en "vervolg" al meteen buiten mag zetten aan die achterpoort. Jessica Blandy 24: De Bewakers verschijnt deze zomer. Samen gaan ze wel nog door met hun nieuwe reeks Venus H. bij Dargaud. Dufaux stopt dit jaar trouwens ook al met Giacomo C.. Nog een vijftiende deel staat te verschijnen. Ondertussen heeft tekenaar Griffo een nieuwe reeks op stapel, Ellis, in de nieuwe fantasycollectie van Lombard, Portail.

En nu we het toch over stopzettingen hebben. Begin mei voeren we de rubrieken Môh?! en De Onsterfelijken af. Omdat we niet houden van dode rubrieken verdwijnen ze effectief van onze website. Aan inspiratie was er geen gebrek. De ideetjes en documentatie verzekerden ons van vele jaren vol updates. Maar liever spenderen we onze tijd en energie in een gevarieerd en sterk (jawel) aanbod van actueel nieuws, toch ons stokpaardje. Uiteraard komt dat ten goede van de huidige nieuws- en toekomstrubrieken en kunnen we ons wijden aan verrassende namen in de interviewrubriek Uit de Kast. Bovendien blijft er meer tijd over voor tussentijdse projecten zoals de Hollanderstop die er weldra aankomt. Begin mei lanceren we dan weer wel een gloednieuw rubriekje waar we zelf haast geen klop voor moeten uitvoeren. Het is dan eens jouw beurt...

Blijven we bij de stopzettingen? Volgens een allerminst bevestigd internetgerucht zou ook Hermann stoppen met Jeremiah. Eens we daar meer zekerheid over hebben, lees je het hier wel. Van de tekenaar/schilder verscheen zopas Dracula, het eerste deel van een trilogie op scenario van Yves H.. Séra en Dany nemen voor de andere twee delen elk een album voor hun rekening.

En Geert De Weyer maakte op 15 maart in De Morgen publiekelijk bekend dat de gefabriceerde strip rond tenniswonder Kim Clijsters is stopgezet na twee delen. Een paar maanden geleden vernamen we ook al dat De Pfaffs door Charel Cambré uitgezongen zijn na twee delen. In ruil schiet een nieuwe mediastrip uit de blokken: En daarmee Basta! door Swerts en Vanas, die het er nog steeds goed vanaf brengen, op scenario van Tom Bouden. Het is een stripversie van de gelijknamige KETNET-televisiereeks. Voorlopig lijken enkel Urbanus en F.C. De Kampioenen binnen bepaalde normen kwalitatief en verstandig gemaakte stripreeksen te zijn die een eigen succesvol leven leiden naast respectievelijk de bekende komiek en de comedyserie.

Nog lang niet stopgezet is Bakelandt. Meer zelfs, er is een nieuw album uit (deel 95: De Bloedhonden van Londen), het eerste deel van een tweeluik waarvan binnen enkele maanden het slot verschijnt: Het Geheime Plan. In het najaar volgt een opnieuw ingekleurde herdruk van album 42: De Doder van Covent Garden, voor het eerst bij Standaard Uitgeverij en één van Hec Leemans' favoriete verhalen. Ruim baan voor een herdrukprogramma van andere, niet eerder bij Standaard Uitgeverij verschenen albums? Volgens Leemans (in een interview voor onze vrienden van de Stripeljee) wil hij een 19-tal Hoste-strips opnieuw laten inkleuren of voor het eerst van kleurtjes voorzien. Voor de niet nabije toekomst kondigt hij ook nog nieuwe verhalen van Nino aan. Dat vertelde hij ons ook al in september 2003. Na vele jaren bestaat er nog steeds een vraag naar nieuwe albums van deze heerlijke en uitzonderlijk grappige stripreeks.

Op www.ketnet.be kan je nog tot eind maart deelnemen aan de Kids Awards 2006 dat in negen categorieën het beste van 2005 wil bekronen. Je moet wel tussen de 9 en 14 jaar zijn om deel te nemen. We hebben dus moeten zeuren om de nominaties te weten te komen in de categorie strip. De volgende reeksen haalden de selectie: Billy the Cat, De Blauwbloezen, G. Raf Zerk, Jojo, Kid Paddle, Lokje, De Nieuwe Avonturen van Sammy, Vrouwen in 't Wit, Dragon Ball, Jimmy Van Doren, Asterix, De Smurfen, F.C. De Kampioenen, Kiekeboe, W817!, Urbanus, Suske en Wiske en De Katamarom.


In de rubriek Te Verschijnen (je weet al lang de weg) hebben we drie uitgaves kunnen toevoegen bij Sherpa. Drie albums van de piekfijn getekende, filosofische sf-strip Arman & Ilva door Thé Tjong-Khing (zie ook onze berichtgeving van vorige week over zijn nominatie voor de Gouden Uil) en de onlangs overleden scenarist Lo Hartog van Banda. De drie albums bevatten de verhalen 10, 11 en 13 die bij Brabantia Nostra verschenen in bundelingen 4 en 5. Maar deze keer worden ze wel haarscherp en op groot formaat gereproduceerd van de originele tekeningen. Elk deel is voorzien van een voorwoord van een bekende auteur en een dossier met schetsen en achtergrondinformatie.
(Bron: Mat Schifferstein, Peter Kuipers
— Sherpa)


11 maart

Met bovenstaande covers maken we je meteen attent op de uitslag van de Top 10 van 2005-wedstrijd. Wie er als winnaar uit de bus is gekomen, moet je daar maar lezen. Dat Manu Larcenet erin zou staan met De Dagelijkse Worsteling was een certitude. Daar twijfelde niemand aan. Dubbel goed nieuws hebben we voor je want van meneer Larcenet verschijnen in de eerstvolgende maanden twee nieuwe albums. Allereerst deel drie van De Dagelijkse Worsteling waarin Manu zich na de dood van zijn aan Alzheimer lijdende vader verdiept in diens dagboek. Dit is meteen het voorlaatste deel. Op deel 4 zal je een tijd moeten wachten want de totstandkoming van dit album was een ware zelfbeproeving. Het is dan ook grotendeels autobiografisch. Het verschijnt quasi gelijktijdig in maart in het Frans bij Dargaud en in het Nederlands bij Oog & Blik. In het Frans kan je ook kiezen voor een editie met een documentaire op dvd. Daarop kan je zowat de hele making of bekijken van schets en documentatie tot inkleuring. Volgens de twee journalisten die de taak op zich namen, betoont Larcenet zich als een ware spraakwaterval. Extra begeleidend commentaar was overbodig.
Een tweede te verschijnen album is Een Hondenleven, een eerste titel in een reeks valse biografieën van bekende wereldburgers. In deel 1 zien we een Don Quichotte-achtige versie van psychiater Sigmund Freud. In wellicht later te vertalen albums komen nog Vincent Van Gogh (aan het oorlogsfront) en Attila de Hun (dat in april nog moet verschijnen in het Frans) aan de beurt. Uiteraard primeert de humor als vanouds, maar Larcenets onnavolgbare geflirt met historische documentatie en de tragiek van de hoofdpersonages overstijgt het gelach met "die rare mannetjes met hun grote neuzen". Van Donjon Parade staan er overigens ook nieuwe albums op stapel bij Uitgeverij L.
(Bron: Oog & Blik / Dargaud / BoDoï 94 — maart 2006)


Op een nieuw album van Asterix zal je nog wat moeten wachten. We hadden dat toch al gezegd? Maar de Asterix-tekenfilm biedt soelaas. Asterix en de Vikingen komt in april in de cinema. Lees er hier meer over. Van de film verschijnt in diezelfde periode een album buiten reeks waarvan je hierboven de cover ziet staan. In het album staat het hele verhaal in tekst, geïllustreerd met afbeeldingen uit de 22 miljoen euro kostende tekenfilm. Er is een speciaal katern van 16 pagina's met een making of van de ambachtelijk getekende prent. Klik op bovenstaande cover of op deze link om enkele voorbeeldpagina's te zien. Het album zal zowel in softcover- als hardcovereditie verkrijgbaar zijn. De release van de film wordt gekoppeld aan een grootse mediacampagne.
(Bron: www.asterix.com / Tomey & Verstegen)


Dit is nieuws zo heet van de naald, dat we de online update van deze pagina eventjes hebben uitgesteld. De ontzettend succesvolle Franse mangauitgever Kana gaat namelijk opnieuw manga vertalen. In het verleden publiceerden ze al de eerste drie nummers van Yu-Gi-Oh, de mangaserie naar het populaire kaartspel. Maar toen viel het stil. In mei proberen ze het opnieuw met een herlancering van deel 1. Maar tegelijkertijd verschijnt ook het eerste deel van Shaman King. Dit serietje gaat over een jongetje met sjamanistische krachten. Hij kan communiceren met alle zielen en geesten en kan ze incarneren in zijn lichaam. Met behulp van deze krachten wil hij de beste Shaman ooit worden. Er bestaat een animeserie van voor tv. Van de mangaserie verschijnt in april deel 32 in de oorspronkelijke taal. In juni staan van elk van de twee series deel 2 gepland, in juli de delen 3. Daarna zal er om de twee maanden een nieuw deeltje verschijnen. Yu-Gi-Oh en Shaman King worden rechtstreeks vertaald uit het Japans, verschijnen in pcoketformaat, in zwart-wit en je moet ze in omgekeerde richting lezen. Zoals het een echte manga betaamt, dus.
(Bron: Balloon Books / De Poort, 11 maart 2006)

Acht vraagjes volstaan deze keer om jouw mening weer te geven over Pulp Deluxe en de Vlaamse auteurs in het algemeen. Surf snel naar Poll Deluxe om deel te nemen. Die mannen hebben daar écht wat aan de resultaten van deze enquête. En daaruit vloeien alleen maar nóg betere gevolgen.

Nederlander Thé Tjong-Khing (Arman en Ilva, Iris) is genomineerd voor de literaire prijs De Gouden Uil en wel in de categorie Prijs van de Jonge Lezer. In 2005 schreef en illustreerde hij het "samen op picknick"-verhaal Picknick met Taart. Talloze obstakels moeten door een bonte stoet dieren overwonnen worden om een rustig plekje te vinden waar het gezelschap twee heerlijke taarten van meneer en mevrouw Hond te kunnen opsmikkelen. Aan de prijs is een geldbedrag gekoppeld van 25.000 euro. Thé Tjong-Khing schrok serieus toen hij het bedrag vernam. Stemmen op zijn boek kan nog een weekje lang op deze link.
(Bron: Humo 3418, 7 maart 2006)

Wie Vietnam zegt, denkt aan de gelukkig afgelopen oorlog aldaar. Steevast wordt dat geassocieerd met de Amerikanen, maar de Fransen hadden er ook lange tijd een kolonie en economische belangen. Blijkbaar moeten er toch zeker nog 5.000 gegadigden zijn want van Dupuis is het oké dat een Vietnamese uitgever De Kleine Robbe uitgeeft op 5.000 exemplaren in een maandelijkse formule. De albums zijn tweetalig.
(Bron: ToutenBD, 11 maart 2006)

Dimitri Kennes
, sinds juli 2004 de directeur generaal van Dupuis, oefent niet langer deze functie uit. Hij nam zijn ontslag uit ontevredenheid met de huidige marketing- en financiële strategie. Na de overname van Média-Participations behoort Dupuis tot een groter concern. De verkoop van lucratieve audiovisuele rechten (voor marketingcampagnes en (teken)filmseries) en merchandisinglicenties is onderverdeeld bij een overkoepelende maatschappij van Média-Participations wat volgens Kennis nefast is voor enige bewegingsvrijheid binnen de uitgeverij Dupuis en dat van de betrokken auteurs. Deze rechten zorgden voor significant extra inkomsten bovenop die van de albumverkoop. Kennes zorgde er tijdens zijn 'bewind' voor dat er drastische personeelswissels werden doorgevoerd (waarvan het laatste woord nog niet is gezegd), maar ook dat er in 2005 nieuwe albums verschenen van goudhaantjes als Largo Winch, Cédric, Kid Paddle, De Blauwbloezen, De Kleine Robbe en onverwachte meevallers als Elke Raaf Pikt door Gibrat (100.000 verkochte albums!). De winst na belastingen bedroeg in 2005 4,5 miljoen euro, een stijging van 50% ten opzichte van het moeilijke jaar 2004. Kennis heeft er steeds over gewaakt dat Dupuis binnen de superholding een eigen identiteit kon behouden. Claude de Saint Vincent, een belangrijke dirigent binnen de herstructurering van Média-Participations neemt ad interim de functie van Kennis over tot een nieuwe directeur is gevonden binnen Dupuis of buiten de groep. Zijn taak zal er voor een deel uit bestaan het vertrouwen van het personeel en de auteurs te herwinnen.
(Bron: Nicholas Anspach en Didier Pasamonik — ActuaBD, maart 2006)


4 maart

Met deze cover nemen we afscheid van een bescheiden, soms wat onderschat stripmonument. Buddy Longway 20: De Bron, te verschijnen bij Lombard in mei, is het allerlaatste deel van de langlopende natuur- en avonturenreeks. Trapper Buddy herstelt van zijn verwondingen en beseft dat het tijd wordt om samen met zijn vrouw Chinook terug te keren naar het noorden, terug naar hun roots. Na de dood van hun zoon Jeremie begint hun dochter Kathleen echter een nieuw leven aan de zijde van haar geliefde en vergezelt haar ouders daarom niet. Ook het indianenreservaat moet overgedragen worden. Een afscheid in meerdere opzichten als voorbode van hun laatste ontdekkingsreis, maar wie ontmoeten ze allemaal opnieuw op hun lange tocht huiswaarts? Het album telt 45 strippagina's + een extra pagina en acht platen rechtstreeks in kleur geschilderd. Meer dan een jaar geleden opperde auteur Derib in een interview voor een Zwitserse krant nog dat er misschien een spin-off inzit rond Kathleen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty België heeft een bijdrage van Dany (Rooie Oortjes, Roze Bottel en Duifje Vleugelslag) geweigerd die deze week had moeten verschijnen in een 76 pagina's tellend Franstalig album dat jongeren wil sensibiliseren over de rechten van de vrouw. Dany's bijdrage bestaat uit een reeds eerder in album verschenen Rooie Oortjes-gag en een begeleidende tekst. Zowel de gag als de tekst zinde de directie van Amnesty België niet. In de tekst verdedigt hij zijn Rooie Oortjes-gags, vecht in een hard standpunt openlijk de domheid aan van vrouwenmishandelaars en veroordeelt en passant nog het dragen van een burka. Coördinatrice Sophie Flamand en de auteurs zijn solidair met Dany. Flamand zegt daarover: "We zijn erg ontsteld over de houding van Amnesty. Het lijkt alsof een prent van een naakte vrouw voor de organisatie ondraaglijk is''. Volgens Philippe Hensmans, directeur van Amnesty België, is de bewuste strip van dubieuze smaak en weerlegt hij de term censuur: "We verzetten ons gewoon tegen zijn seksistische benadering van de rol van de vrouw." Aan het album werkten dertig auteurs mee waaronder Darasse, De Brab, De Gieter, Didgé, Durieux, Geerts, Godi, Grenson, Hermann, Jannin, Janry, Malik, Marco Paulo, Marvano, Maury, Mourier, Salma, Stuf, Swysen en Turk.
(Bron: Het Nieuwsblad / Le Soir —
2, 3 maart 2006)


Als Giroud een spin-off mag maken van De Tien Geboden (zie De Erfgenaam), dan Didier Convard ook. Hertz moet een spin-off worden op zijn succesreeks De Geheime Driehoek. In navolging van deze reeks tekent Denis Falque (De Bodem van de Wereld, De Verzoeking van Satan) het flashbackgedeelte terwijl André Juillard (Blake en Mortimer, Wuivende Veder) de cover en het hedendaagse gedeelte voor zijn rekening neemt, goed voor 15 pagina's van de 54. Voorlopig is het een one-shot over het titelpersonage Hertz die wetenschapper/vertaler Didier Mosèle wist te manipuleren. Een regisseur ziet het zelfs zitten om er een televisiereeks rond te brouwen. Convard wil De Geheime Driehoek bovendien adapteren naar twee lijvige romans. Zo kan hij allicht meeprofiteren van het succes van Dan Brownes De Da Vinci Code. Daarnaast heeft Convard ook nog een politiek/financieel stripproject lopen voor Denis Falque.
(Bron: BoDoï 94, maart 2006)

Nu we het er toch over hebben. Voor tekenaar Gilles Chaillet schreef Convard lang voor Dan Brownes immense bestseller een one-shot van net geen honderd pagina's rond Leonardo Da Vinci. Het moet een thriller zijn dat zich afspeelt in de renaissance met een mysterie, een reeks moorden, een onderzoek,... Hoewel het scenario pure verzinsels zijn, moet de historische werkelijkheid kloppen. Een twee weken durende documentatiereis in Italië, van museum tot museum is achter de rug. In juni begint Chaillet te tekenen. Het album wordt bij Glénat pas verwacht in, pfff, 2008.
(Bron: BoDoï 94, maart 2006)

Gine, de tekenaar van Sneeuw en Finkel, is tegenwoordig actief in het aquarelleren. La Grande Ombre (De Grote Schaduw) wordt een volledig geschilderd tweeluik dat hij zelf heeft geschreven. Hierna zal hij zich werpen op een one-shot van Sneeuw. Juist ja, op scenario van — alweer —
Convard. De scenarist heeft zin om terug te keren naar de jeugdjaren van Sneeuw, tot op het moment dat Northman een baby vindt die later opgroeit als Sneeuw. Als er vraag naar is van het publiek zal er elke twee of drie jaar een nieuw one-shot toegevoegd worden in het universum van Sneeuw.
(Bron: BoDoï 94, maart 2006)

De redactie en medewerkers van Stripschrift riepen Agent 327 19: De Vlucht van Vroeger uit tot Stripmonument van 2005. Aan de deelnemers werd gevraagd om een toplijst op te stellen van wat zij de beste albums van 2005 vonden. Agent 327 stak er met kop en schouders bovenuit. De Wraak van Graaf Skarbek 2 werd tweede. Binnenkort verschijnt Stripschrift 374, voor het eerst in kleur. Voortaan moet het op stevige tradities en grootse fundamenten gebouwde Nederlandse stripinformatiemagazine steeds in kleur verschijnen. In navolging van de comeback van de Stripschrift Special (in 2006 was dat over Vance) volgt dit jaar een special over Marten Toonder.
(Bron: Stripschrift, 26 februari 2006)

In 2005 verscheen bij Talent het eerste deel van De Spiegel van Alice door tekenaar Kara (lees ook Gabrielle). Inmiddels staat in het Frans het tweede deel aangekondigd. Het moet deze maand verschijnen. Deel 2 is ook de afsluiter van het tweeluik, een wel heel eigenzinnige potpourri van sf, fantasy en manga dat in de verte doet denken aan Alice in Wonderland. Kara werkt ondertussen aan een ander project met een veel eenvoudiger scenario en met meer actie. Het gaat om een vampierenverhaal waarin het spirituele aspect zoals in zijn andere reeksen min of meer behouden blijft.
(Bron: Suprême Dimension 2, maart 2006)