[Verschenen in januari]

lBesproken in januari:l


ARBORIS

Krän 0: Encyclopedie (Eric Herenguel + Benoît Clerc)
> Wat ons betreft heeft Herenguel met het eerste deel van Zilveren Maan boven Providence één van de beste strips van 2005 gemaakt. Wij vermoeden dat de algemene waardering van het grotere publiek er sterker zal op vooruitgaan na het tweede deel, maar wacht daar nog effe op. Intussen ligt een 0-deel van Krän in de winkels, een wreed geestige encyclopedie à la de Wanordelijke Encyclopedie van de Wereld van Troy. Hier echter minder tekst en véél meer stripverhalen. Dat vinden we fijn. Bovendien laten we ons nog steeds graag onderdompelen in de snerende parodiepoging op het afstompende fantasygenre dat nog steeds hoogtij viert.
Millennium 1: De Honden van God (François Miville-Deschênes + Richard D. Nolane)
> Een kort en krachtig pseudoniem wensen we de auteurs toe in 2006. Deze middeleeuwse reeks speelt zich af op de vooravond van het jaar 1000. Nog niet gedomineerd door mogelijke computerproblemen na een millenniumwende, zoeken de mensen hun onheil in andere zaken. De godsdiensten kunnen er maar wel bij varen. Raedwuld is een handelaar in relieken die de kerken, kloosters en kastelen afschuimt. Op één van zijn trips ontmoeten ze de enige overlevende van een wreedaardige overval. Hij heeft ernstige brandwonden. In een nabije abdij weten ze daar - toevallig - raad mee, maar het onheil nadert met fysieke treden. Krachtig begin van een nieuwe reeks waarvan de tekeningen doen denken aan die van Pellet van de reeks Opaal.


BRABANT STRIP vzw

Peper (diverse auteurs)
> Onder auspicieën van het moederblad Brabant Strip magazine (een jaarabonnement kost je slechts een schamele 20 euro en je krijgt er verdomd veel voor terug) verschijnt het eerste nulnummer van Peper. Het tijdschriftje kost 2 euro en is samen met het al even brandnieuwe Parcifal het enige tijdschrift dat vandaag nog strips publiceert. De slimmeriken van Peper wisselen bekende auteurs af met werk van minder bekende of beginnende talenten. Zo kunnen we strips (kortverhalen, gags, strookjesstrips en onafgewerkte maar interessante projecten) lezen van Dirk Stallaert, Charel Cambré, Thomas Murk, Patrick Van Oppen + Ivan Claeys en Steven De Rie. Dit eerste nummer is nog een vingeroefening voor wat wellicht meer, dikker, kleurrijker en beter zal worden: een volwaardig striptijdschrift. De verschijning ervan is voorlopig onregelmatig. Het initiatief is meer dan lovend, heeft meer dan het nodige potentieel in huis (zowel stripmatig als redactioneel) en is tof van uitvoering. Wel even letten op de resolutie van de strips, heren. Pixels zien we niet graag in lijn- en grijswaardentekeningen. Dit moet beter.

Collectie Fenix
33. Een Avontuur van Kitty: De Zongora van Zabberspeck (Dirk Stallaert + Patrick Vermeir)
> Derde volwaardige album van Kitty (De Stalen Uil was een presentje voor de Brabant Strip-leden). De vele fans van Dirk Stallaert willen we niet te eten geven dezer dagen. Na zijn zelfstandige reeksen en medewerkingen aan Nero, Kiekeboe en nu ook Suske en Wiske, is Stallaert een household name geworden. De man kan dan ook prima tekenen. Waar het in het verleden wel eens aan schortte, waren de scenario's van zijn verhalen. Zelf beseft hij wel dat hij er niet toe in staat is (al druipt het amusement er wel vanaf), maar eerlijk gezegd zijn die van Patrick Vermeir ook al niet van memorabel niveau. Soit, 't is een ontspannende krantenstrip en nu voor het eerst in album te verkrijgen. Niet lang echter want de albums van Collectie Fenix zijn afhankelijk van de titel redelijk snel uitverkocht.


BRIES

Meccano 4: Container - 1 Fetus (Hanco Kolk)
>Het spijt ons zeer: normaal gezien nemen wij geen Engelstalige strips op. Dan is het einde zoek. Maar voor Hanco Kolk maken we de uitzondering omdat dit eerste deel van een zesdelige comicreeks de voorbode is voor het te verschijnen Meccano 4, uiteraard te lezen in het Nederlands. Deze latere uitgave op groot formaat en met een ongeziene inkleuring zoals enkel Kolk dat kan verschijnt niet bij Bries, maar bij De Harmonie. het album zal vermoedelijk meer dan honderd pagina's tellen. Maar toch niet volledig want Kolk zal naar eigen zeggen enkele passages uit de comicreeks schrappen ten voordele van een gestroomlijnd verhaal. Bovendien zit er in elk comicdeeltje een katern met schetsen, probeersels en voorstudies. In totaal moeten er zes deeltjes verschijnen met een interval van ongeveer twee tot drie maanden. In elk van de eerste vijf deeltjes staat een personage centraal (in Fetus is dat Miss Meccano) die uiteindelijk samen onlosmakelijk verbonden is met de andere personages. Dat de Meccano-reeks fantastisch hoge toppen scheert in de waardering van het liefhebberspubliek, bewijzen de tussenresultaten in de Hollandse Top 10-wedstrijd van De Stripspeciaal-Zaak. Heb jij trouwens al deelgenomen?


BZZTÔH

Garfield voor Veelvraten (Jim Davis)
> Na Garfield voor Lekkerbekken en Garfield voor Verliefden is dit een derde special van de rosse, niet eens zo moddervette kater Garfield. Leuk is de voorafgaande en aansluitende pagina met geschetste stroken door Jim Davis. De uitwerking gebeurt namelijk al jaren door assistenten.


CASTERMAN

Headshot 3: Onrust in het Aquarium (Wilson + Matz)
> Laatste deel (van een eerste cyclus) van de politie- en bandietstrip Headshot, de enige strip waarvan we de veelvuldige en spitsvondige dialogen prefereren boven het gangstergeweld. Op de achterflap verbergt Jean Van Hamme zijn bewondering voor scenarist Matz (De Killer, Cycloop) ook al niet. We zijn het dus roerend met hem eens.
Tombelaine 5: Verraad (Bernard Capo + Gilles Chaillet)
> Oei, al een seksscène op de eerste pagina. Daar kunnen wij niet goed tegen. Over Chaillet als scenarist moeten we nog wat kwijt: in de gaten houden! Voor Vasco heeft hij al een nieuw scenario klaar dat door een andere tekenaar zal getekend worden. Bij Lombard heeft hij een scenario ingediend voor de Polyptiek-collectie. Dat voorstel houdt een Romeinse western in met Parthen als Apachen en Romeinen als Blauwbloezen. Hij bereidt een dubbeldik one-shot voor op scenario van Didier Convard (De Geheime Driehoek). Het evoceert het leven van een grote naam uit de Italiaanse renaissance, hoogstwaarschijnlijk Leonardo da Vinci. En daarnaast verwachten we nog twee delen van De Laatste Profetie.
Venetiaanse Suites 9: Venetië (Warnauts/Raives) (HC)
> Laatste deel van de reeks met trouwens een mooie cover. Lezersmoeheid is volgens de auteurs de reden van de stopzetting. Het voortreffelijk op elkaar ingespeelde duo waagt zich nu aan een gloednieuw project: een komedie over de hedendaagse zeden rond een tiental personages die leven in hetzelfde gebouw in Londen.
Vrij Spel (Cayman + Delperdange) (HC)
> Het duo van S.T.A.R. en de scenarist van Mac Namara en het one-shot Duivels Complot (allebei getekend door Taymans van Caroline Baldwin) mogen ook eens een one-shot maken voor Casterman. Het is een weinig doorsnee detectiveverhaal geworden, op historische feiten gebaseerd dan nog, waarin een verband wordt gelegd tussen psychoanalyse en seksualiteit.

Rebels
Libertad! - Che Guevara (Wozniak + J.-F. Charles/Maryse)
> Het koppel Jean-François en Maryse Charles (India Dreams) dokterde voor uitgeverij Casterman de collectie Rebels uit met verstripte biografieën van internationale beroemdheden. 't Is eens wat anders dan BV-strips wier succes niet verder reikt dan de Vlaams Gewest-grenzen. Volgens het concept start elk album met de tragische dood van het personage waarna flashbacks zijn of haar leven (her)vertellen. Wozniak mag de collectie openen met een portret van Che Guevara, die onder andere aan de zijde van Fidel Castro vocht voor de vrijheid van het Cubaanse volk. In maart is het Marilyn Monroe-maand, getekend door Kas (Halloween Blues) gevolgd door een album over John F. Kennedy door Thierry Bouüaert in mei en Massoud, de legendarische, bijna mythische Afghaanse commandant, door Bihel eind 2006.


DUPUIS

Parker & Badger 4 (Cuadrado)
> De vorige hoofdredacteur van het inmiddels opgedoekte Robbedoes ontbrak het eigenlijk aan nieuwe succesreeksen na bijvoorbeeld Cédric en De Kleine Robbe, die nog door zijn voorganger werden goedgekeurd voor publicatie. Een Kid Paddle uitgezonderd lukte het niet in de gagsector. Wel zag hij veel heil in deze Parker & Badger over een nietsnut en zijn huisdiertje, een das. In voorbereiding zijn een aantal short toons (korte tekenfilmpjes van amper een minuut zoals de Quick en Flupke-tekenfilmpjes) van het duo die misschien ooit de Vlaamse tv-zenders zullen opvrolijken.
Robbedoes Verzamelalbum 261 (diverse auteurs) (HC)
> Voorlaatste verzamelband van het opgedoekte weekblad Robbedoes. Volgende maand verschijnt de allerlaatste band.

Spotlight
Aria 28: Het Elixir van de Duivel (Michel Weyland)
> De fantasy-chick draait ook al een eeuwigheid mee. Kunnen we daar nog wat meer over vertellen? Wel, Aria heeft opvallend veel oogwit.
Jessica Blandy 15: Zoals Ginny Was (Renaud + Dufaux) (herdruk met nieuwe cover)
Jessica Blandy 16: Buzzard Blues (Renaud + Dufaux) (herdruk met nieuwe cover)

Vrije Vlucht
De Boeman 2 (Lebeault + Filippi)
> Van het Vrije Vlucht-programma van 2005 vinden we eigenlijk dat enkel De Teenloze Adelaar van Lax het keurlabel in stand houdt. Wordt het in 2006 beter? 't Zal dan toch uitkijken zijn want de verjaardagsjaren zijn al een tijd voorbij en niet elke maand zal er een nieuwe Vrije Vlucht verschijnen of vertaald worden. De Boeman 2 sluit het tweeluik af. Volgende Vrije Vlucht is De Fotograaf 3 dat eveneens het sluitstuk is.


GLÉNAT

DragonBall 58: De Robots (Akira Toriyama)
DragonBall 59: Het Helse Drietal (Akira Toriyama)
> Twee deeltjes ineens, maar je kan dat zelf wel tellen.
Giacomo C. 13: De Vlucht (Griffo + Dufaux)
> De laatste rechte lijn naar het laatste album, deel 15, is ingezet. Bij deze worden we verwend met twee albums tegelijk. Ze verschenen niet eerder in het Nederlands.
Giacomo C. 14: Goudlokje (Griffo + Dufaux)


GRATON EDITEUR

Michel Vaillant 32: Opstand der Koningen (Jean Graton) (herdruk)


DE HARMONIE

2005 Wat een Jaartje! (Kamagurka)
> We hebben er even naar moeten zoeken want we waren vergeten op welk onooglijk klein formaat deze zakpocket is uitgegeven. Kamagurka's terugblik op 2005 is een Nederlands gekleurde blik. Alle gebundelde cartoonns komen namelijk van de voorpagina van het NRC Handelsblad, een Nederlandse krant. Want ja, Kamagurka is ook een sant in andermans land.


KHANI

Largo Winch: De Prijs van het Geld/De Wet van de Dollar (Philippe Francq + Jean Van Hamme) (HC/luxe)
> Na elk afgehandeld tweeluik geeft Khani een genummerde en gesigneerde luxe uit met ex-libris van het complete tweeluik en op groot formaat, ditmaal volledig in kleur. Nice.


LOMBARD

Rik Ringers 71: De Laatste Keizerin (Tibet + A.P. Duchâteau)
> Vorig jaar vijftig jaar geworden, maar dat ging aan de Nederlandstaligen voorbij. Ach, zelfs in de Franstalige gebieden passerde het met stille trom op een paar naslagwerken na.
De Smurfen 25: Smurfensalade (Ludo Borecki/Jeroen De Coninck + Luc Parthoens/Thierry Culliford)
> Binnen twee jaar worden de smurfjes van Peyo vijftig jaar. Tegen dan wil Paramount een 3D-animatiefilm klaarhebben van The Smurfs, het eerste deel van een geplande trilogie, tenminste als de eerste film het nodige scces (en de bijhorende dollars) binnenrijft. De rechten hebben ze al in handen, de voorbereidingen voor de productie zijn aan de gang. Nickelodeon Movies (The SpongeBob SquarePants Movie) is één van de deelnemende producers. Een andere is Jordan Kerner die gelyncht zou moeten worden voor zijn Inspector Gadget. Herb Ratner (van het nog in de zalen uit te komen Mr. Lucky) schrijft het scenario. En deel 25? In dit verhaal veranderen smurfen in verschillende groentesoorten na een behandeling van de kweek door Grote Smurf. We denken dat hiermee de biogenetische teelt op de korrel wordt genomen want 't zijn verdoken satirische opdondertjes, die smurfen.


OOG & BLIK

Verve (Ever Meulen)
> Een monsterlijk dikke bundel van 206 pagina's met een bijgevoegd drietalig katern (Nederlands/Frans/Engels) waarin de West-Vlaamse topillustrator Ever Meulen een persoonlijke selectie maakt uit zijn oeuvre van 1988 tot 2005. Doorheen zijn carrière zijn een bedachtzaam gebruik van eerder zachte kleuren waar te nemen (er valt geen spatje felheid of een knallend kleur te bespeuren) evenals zijn gesol met het perspectief waardoor je vaak vanuit meerdere gezichtststandpunten eenzelfde tafereel aanschouwt of je in de val trapt van een trompe l'oeil. Muziek, design, schalks naakt, architectuur en simpelweg sfeer en humor zijn vaak voorkomende thema's. De weinig aanwezige begeleidende teksten (het beeld primeert) zijn tweetalig Frans en Engels want Ever Meulen is een illustrator met internationaal aanzien. Niemand minder dan The New Yorker-collega Art Spiegelman (lees zijn magnum epos Maus) schreef een voorwoord met lovende woorden. Hij laat het niet na om er zijn weerzin voor het huidige Bush-regime in kwijt te kunnen. Het houdt steek met Spiegelmans complimenten over Eddy Vermeulen, zeg maar Ever Meulen.


SAGA UITGAVEN

De Index: Kama Sutra (geïllustreerd door J.-F. Charles) (HC/luxe)
> Na Jan Bosschaert en Hulet heeft een derde tekenaar het lef om een 'verboden boek' te illustreren. De Kama Sutra is jou welbekend? Beeld je eens in hoe Jean-François Charles (Fox, India Dreams) dat zoal in beeld brengt. Dit album is een genummerde en gesigneerde luxe-editie dat te koop is voor een schappelijke prijs.


TALENT

Galfalek 3: De "Hoge Muren" (Biancarelli + Gaudin)
> SC-uitvoering van de eerder verschenen HC. Met deel 4 wordt er een einde gebreid aan de reeks.
Yiu 2: De Belofte (Jérôme Reneaume + Téhy/J.M. Vee) (HC)
> Het eerste deel dateert voorwaar van 1999. Deel 2 eveneens, maar dan in het Frans. Ondertussen zit de Franse uitgever Soleil al aan deel 5 (vlgens hun onlinecatalogus) en een spin-off met de eerste missies van huurmoordenares Yiu dat al drie delen telt. Deze apocalyptische religie-sf-strip is het neusje van de zalm voor liefhebbers van drukke en bombastisch geschilderde pagina's. Alle elementen van een sf-strip zijn aanwezig: ruimteschepen, gevechten in de ruimte, spitstechnologie,... Bovendien soppen deze elementen in een superverhaal barstend van de actie (wij vergeten niet licht het motorritje), explosies en religieuze aanfluitingen zoals sexy nonnetjes met krachtige handwapens. Dit album is trouwens dubbeldik. Het telt 80 pagina's want er is een proloog voorzien dat eigenlijk oorspronkelijk zat bij de herdruk van het eerste deel van Yiu bij Soleil nadat deze de serie overnam van het failliet gegane Le Téméraire (dat ook nog Alban, Hong Kong Triad, Lance Crow Dog en andere reeksen in stock had). Een Nederlandstalige herdruk van Yiu 1 met de proloog is natuurlijk een economische fout. Maar je krijgt in dit album dus waar je recht op hebt.

Blitz - Milennium
75. Phenomenum 2: Opus 1: De Vorige Toekomst (Vedrines + Kaminka)
> Tweede deel van de trilogie. Yann heeft de gave om de tijd rond zich te laten stilleggen. In dit deel komen we de oorzaak te weten, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Collectie Vinci
53. Lance Crow Dog 4: De Man van Kitimat (Séjourné + Perrotin)
> Aangenaam getekende politiethriller (eigenlijk een FBI-agent) met alle verhaaltechnische kwaliteiten die daar traditiegetrouw bij horen. De sofctoverversie van deel 5 volgt uiteraard spoedig.

Collectie 500
215. De Hand van Satan 1: De Ongelovige (Ziane + Maingoval)
>
Softcoverversie van de satanische thriller waarin de duivel is teruggekeerd op aarde. Gordon onderzoekt de zaak met de vreemde Salomé Blackwell als opgedrongen partner. Maar is zij wel te vertrouwen? Maingoval maakt voortaan deel uit van de Jacques Martin-kliek. Hij is de nieuwe scenarist voor de reeks Alex. Zijn scenario's moet hij wel baseren op synopsissen die Jacques Martin uitdoktert. En hij heeft er massa's klaarliggen!
220. De Dochters van Afrodite 1: Dood à la Carte (Taymans + Jamar)
> Prettige detectivestrip van de tekenaar van Caroline Baldwin. Met een opmerkelijke cameo van Blake en Mortimer op plaat 33 en Rastapopoulos uit Kuifje op plaat 37.
241. De Phaeton 9: De Abysseense Koningin (Fino + Plongeon) (HC)
> Einde van de cyclus. In het Frans zijn daar tot nu toe geen nieuwe delen na verschenen. Wel heeft tekenaar Fino de nieuwe reeks Spartacus le Gladiateur uitgebracht op scenario van Merlin-scenarist Istin.
244. De Krijgsheren 6: De Meesters van Kelhin (Tierr + Latil) (HC)
> Opnieuw een inhaalmanoeuvre van Talent. Deel 4, toen nog het eerste album van de nieuwe tekenaar Tierr (de eerste vier albums zijn van Pellet), dateert al van 2001. Met het uitbrengen van deel 6 en 7 is de reeks voorlopig compleet. In het Frans is er sindsdien nog geen nieuw album verschenen. De combinatie middeleeuwen en fantasy is niet nieuw. Het apocalyptische sausje ook al niet. Maar op een zodanige manier door elkaar gehusseld, blijft het een lezenswaardig reeksje.
245. De Krijgsheren 7: Het Juk van de Schande (Tierr + Latil) (HC)


TOOG

Collectie Rood
4. De Icariaden 1 (Efa + Termens)
> Knap getekende fantasystrip dat terecht in een afzijdige collectie verschijnt. Deze SC-uitgaven komen er pas na twee jaar. Veelkleurig geschilderde pagina's springen in het oog, maar in tegenstelling tot veel andere fantasystrips zijn ze rustig van opbouw. Een aanrader.
5. De Icariaden 2 (Efa + Termens)


UITGEVERIJ BOUMAAR

Nicky Saxx 6: Fataal / Link (Minck Oosterveer + Willem Ritstier)
> Zowat de beste strip in zwart-wit van de laatste jaren in het Nederlandse taalgebied. Sterker zelfs: in kleur werkt het niet. Kijk dan hoe mooi die contrasten zijn, hoe fijn die penseelstijl. Hoe aantrekkelijk ook die verhalen want voor een doorwrocht detectiveverhaal mogen ze ons steeds aanspreken in een donker straatje met niet al te veel licht van een lantaarnpaal.


UITGEVERIJ LIBRIPRESS

Perversia (Gerben den Heeten)
> "Hardcore Comix van Hollandsche Bodem" kopt de cover van deze Nederlandstalige comicuitgave ook nog. De tekeningen doen fel denken aan die van computerwizzard Beltran (Megalex), een compliment dat kan tellen.



Terug naar top