[Platte Commercie]
waarmee we ongegeneerd mikken op nog hogere bezoekerscijfers


Terug naar de basispagina
of klik verder op één van de o
nderstaande subrubrieken:


28/01
2006
Platte Commercie 11: Karel Biddeloo en Nero
In 1979 loopt in De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar het Nero-verhaal Daris Doet Het. Het album verschijnt als het nummer 65 in de reeks.
In strook 15 valt ons oog op de krant die Nero vasthoudt. Laten we eens inzoomen op het stripje dat in deze krant verschijnt. "Biddeloo" lezen we, met een zicht op drie fraaie koppels in elk van de drie piepkleine prentjes.

In 1981 ziet Marc Sleen het grootser en zelfs niet zonder gevolgen. Na het afsluiten van Het Spook van Zoetendaal kondigt Sleen het verhaal De Toverfluit aan middels, ja hoor, een aankondigingsstrook. Naar verluidt zouden er op de redactie van de krant 1.407 reacties gekomen zijn: 703 tegen seks in stripverhalen en 704 die het functioneel naakt toejuichen. Na de aankondigingsstrook wordt de titel van het verhaal veranderd in De A-Straal.

't Was eigenlijk allemaal een grapje van Sleen. Met de strook knipoogde hij naar Karel Biddeloo die met wulpse dames een vaste waarde had geïntroduceerd in de reeks De Rode Ridder die in dezelfde kranten verschijnt.


17/12
2005
Platte Commercie 10: Pietermannen
't Was even schrikken toen we tijdens een zéér vluchtige doorbladering van SM Hotel door Trinca in de Zwarte Reeks van uitgeverij Sombrero niemand minder dan Corto Maltese herkenden. Zijn soldaat staat in vol ornaat terwijl hij oraal bediend wordt.

Enfin, we mikken op een nieuw dieptepunt in deze rubriek... Herken je de geslachtsdelen van onderstaande striphelden? Wrijf telkens op het lid om de eigenaar ervan te betrappen. Het album van nummer 1, een bekende fantasyheld, moet nog verschijnen. Meneertje 4 staat op geheel andere manier te pronken in onze BelgenTop 50. De lulletjes van de minderjarige knaapjes van nummer 5 werden indertijd met een kuis zwart balkje afgedekt in het striptijdschrift waarin de gagreeks werd voorgepubliceerd.


29/10
2005
Platte Commercie 9: Knoert
Zijn knie, zeg je? Mmnee, volgens onze door seks overmeesterde gedachtegang gaat het toch echt wel om een knoert van een ochtenderectie waarover de jonge Nero in Murena 2: Zand en Bloed (Delaby + Dufaux) beschikt.

Op dezelfde plaat 21 checkt het slavinnetje Acte trouwens ook al zijn staat van dienst.

En zeggen dat De Stripspeciaal-Zaak deze eigenste plaat als een exclusieve, op 1.000 exemplaren gelimiteerde steendruk liet maken (formaat 34 x 43,5 cm) die je in mei 2003 gratis kreeg bij aankoop van Murena 2, 3 en 4.


08/10
2005
Platte Commercie 8: Natasja voor volwassenen
Na de verschijning van de supersoft-erotische strip Natasja: Een Afgelegen Eiland van Walthéry + Wasterlain, zag het uitgeverijtje De Vliegende Hollander in 1985 zijn kans schoon om er alsnog een erotische strip van te maken. Walthéry hapte gretig toe en verleende zijn medewerking... veronderstellen we. In een gekopieerd, dichtgeplooid A3-mapje zaten vijf kleurenpagina's met prentjes die je kon overplakken op de pagina's van de desbetreffende strip. De situatie en het prentje bleef hetzelfde, enkel Natasja zag er wat bloter uit. Pagina 22 bis en tris was een ingelast erotisch intermezzo.
Alle pagina's zie je hier in het klein afgebeeld. probeer er maar niet op te klikken. In het groot krijg je ze niet te zien.


17/09
2005
Platte Commercie 7: Cécile
Laatst kwamen we op een Franse site terecht dat foto's uit en na de periode van de Tweede Wereldoorlog toetst aan de werkelijkheid van vandaag. Het straatbeeld van Parijs linksboven is gefotografeerd door een soldaat van de Luftwaffe.

De site beweert nu dat we in ofwel het meisje vooraan de foto ofwel in het meisje met de fiets niemand minder dan Cécile moeten herkennen. Cécile ken je uit het tweeluik Het Uitstel van Gibrat. Rechtsboven staat een tot de verbeelding sprekende originele prent van Cécile. Het heertje rechts zou dan onderduiker/voyeur Julien moeten zijn... 't Is niet gezeverd, hoor.


20/08
2005
Platte Commercie 6: De Rode Ridder in Humo
In 1986 was het dan eindelijk zover. In de steeds frivoler wordende reeks De Rode Ridder helpt de stomme Zovadia (die later Demoniah blijkt te zijn) Amargith, keizerin der Asys, uit de kleren waarna Amargith in het bijzijn van een stoïcijns kijkende Johan een bad neemt. De lezer ziet voor het eerst in zijn geliefd ridderreeksje een koppel blote borsten. Het verhaal is deel 116: In de Witte Hel.

Kris Vermeire, een redacteur van Humo had ze ook niet gemist in het verhaal, toen nog voorgepubliceerd in de VUM-kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en De Standaard. Hij wijdde er een bijzonder geestig artikel aan in het weekblad.

We hebben het al eens te lezen aangeboden na de dood van Karel Biddeloo, maar hierbij willen we het ook in de virtuele eeuwigheid klasseren. Het volledige artikel werd indertijd ingescand en is hier te downloaden als jpeg. De perforatiegaatjes moet je er helaas bijnemen.

Veel leesplezier!


06/08
2005
Platte Commercie 5: Franka's tieten
Na het verschijnen van Franka 18: Kidnap van Henk Kuijpers schreef een zekere eamel hjir sels op zijn weblog het volgende:

"De tekenaar Henk Kuijpers stileert zijn heldin inmiddels op zo'n manier dat het mij niet zelden bevreemd om naar haar te kijken. Dan weer is haar hoofd te klein en plat, haar nek uitgerekt tot onmogelijke lengte. Vaak ook krijgt ze schouders zo breed als van een beroepswaterpolospeler. Franka heeft soms de toevallige proporties van een modepop in een schets die alleen maar bedoeld is om de kleren beter uit te laten komen.
Maar het ergst van alles is nog wel dat Kuijpers geen tieten tekenen kan.
Bij het herlezen van het Franka-album Kidnap stoorde het mij opnieuw dat de titelheldin zo'n klein hoofdje heeft, ondanks haar gigantische haarbos. Maar bij enig nameten bleek dat de tekenaar Henk Kuijpers zich wel degelijk aan een schoonheidsideaal houdt; dat van de oude Grieken, met die achtsten.
Er zit dus wel degelijk regelmaat in de lelijkheid.
Al blijft de vraag nog steeds open, waarom ik dat iets kleinere hoofdje zo veel slechter verteer dan een overdreven grote kop. Is het omdat mensen geprogrammeerd zijn om goed gezichten van elkaar te kunnen onderscheiden? En dat daarom ook willen; het maar slecht hanteren als dat mechanisme wordt bemoeilijkt?"


Een andere Nederlandse Franka-lezer heeft minder moeite met Franka's curven. Als lezer van onze site tipte hij ooit zijn website. Daarop stond niets meer dan een overzicht van alle prentjes waarop Franka bloot vlees laat zien. Met de eerste albums had hij meer problemen, schreef hij op zijn website, maar daaruit koos hij prentjes die eerder erotische poses laten zien. Wij hebben zijn website niet wereldkundig gemaakt, maar voor dit stukje hebben we zijn noeste opzoekarbeid niet meer teruggevonden. Van het net gezwierd? Geen idee.

Op de afbeelding links zien we afwisselend de oud-Griekse lichaamsverhoudingen en een blootprentje uit Franka 18: Kidnap.


23/07
2005
Platte Commercie 4: Inuït-conga
Nu moet je je voorstellen dat je eind 19de eeuw een revue in het Parijse Moulin Rouge aanschouwt. En omdat de programmasamenstellers vooral origineel willen zijn, hebben ze een show georganiseerd met enkele schattige Inuït*-vrouwtjes in de hoofdrol. Goh, wat dansen ze erop los: de French cancan, de conga (mocht dat al bestaan), heel aanstekelijk die vrolijkheid van hen. En daarmee zal je het moeten stellen ook, deze keer.
De foto komt uit een oud nummer van het tijdschrift National Geographic, de tekening komt uit Govert Suurbier 3: Eskimo door Verron en Yann.

* Inuït is de correcte benaming voor inwoners die doorgaans omschreven worden als eskimo's. Een "eskimo" is echter een beledigende term dat zoveel betekent als "rauwe vleeseters". Het is al net zo beledigend, misschien wel net zo racistisch, als "nikker", "spleetoog" of "kaaskop".


25/06
2005
Platte Commercie 3: Borsten of billen?
Striptekenaars overdrijven wel eens om de mooist denkbare welvingen te tekenen.... We schreven "welvingen", geen "gewelven", dus 't gaat niet over architectuur.
Hoe dan ook, de ronding van borsten of billen kunnen wel eens voor verwarring zorgen als je erop inzoomt.
We maken het je niet makkelijk en vragen of je van onderstaande afbeeldingen uit gekende reeksen met grote zekerheid weet over welke welving het gaat: de borsten of de billen, de decolleté of de derrière? En vind je dit eigenlijk ook niet reteflauw, of eerder poepsimpel? Tsjah, iets gelijkaardigs zat recent nog in onze mailbox, maar dan met echte mensen.
Leg je hand via je muis op het lichaamsdeel om jouw vermoeden hard te maken. Slaak vervolgens een zucht van opluchting of van afgrijzen want beide seksen komen aan hun trekken. Het is maar dat je het weet!


11/06
2005
Platte Commercie 2: Playboy als inspiratie
Tekenaars nemen wel eens de Playboy ter hand om er iets anders mee te doen dan, ach wat, lezen. Inspiratie zoeken bijvoorbeeld. Zo tekent Philippe Francq zijn vrouwtjes uit Largo Winch gretig na uit de Playboy.
Maar 't kan ook subtieler. In het boek Playboy Forty Yeays - The Complete Pictoral History (voor ons is dit soort documentatieboeken aftrekbaar van de belastingen) vonden we een foto uit 1970 over The Big Bunny, een privé-vliegtuig van Hugh Heffner, opperhoofd van de Playboy-industrie. Maar wij zijn — speciaal voor deze mini-rubriek — eerder geïnteresseerd in de kont van Avis Miller, Miss November 1970, in de cockpit (hah!) van het vliegtuig. Min of meer eenzelfde situatie herkenden we in Natasja 11: De Weddenschap (Walthéry/Laudec + Mitteï), pagina 39, en in Baxter 1: Banzaï door de Vlamingen Ravijts + D'hondt, plaat 5.


28/05
2005
Platte Commercie 1: De tepeltest
Strips en erotiek, 't is toch wat. De diehard-striplezer (en een hoop anderen erbovenop) moet wel een blote tettenkenner zijn. Test hier jouw visueel geheugen. We lieten onze scanner inzoomen op het centrum van de verbeelding, de tepel, van tien bekende stripheldinnen. Aan jou om te raden wie de eigenares is. Om de oplossing te weten, hoef je enkel over de afbeelding te wrijven... Niet te hard! Doe het teder.
O ja, nummer 6 en 10 zijn niet door de ware tekenaar. Met nummer 6 kon de echte tekenaar er niet mee lachen. Door nummer 10 werden zelfs mensen voor de rechter gedaagd.