[Cameo-estafette]
waarin de ene stripfiguur opduikt in het verhaal van een andere enzoverder


Terug naar de basispagina
of klik verder op één van de o
nderstaande subrubrieken:


28/01
2006
Cameo-estafette 12:
Guus Slim > Caesar en Josientje > Bollie en Billie
Voor een cameo in Guus Slim zoeken we ons heil in het gelegenheidsalbum De Terugkeer van Guus Slim in de collectie TEGEK van uitgeverij Farao. In het verhaaltje van tekenaar Gauthier bespeuren we in het straatbeeld op pagina 43 Caesar aan in regenjas en pijp in de mond. Toevallig is het ook een personage van Maurice Tillieux, de schepper van Guus Slim.

In Caesar en Josientje 3: Wat een Beroep! krioelt het op pagina 12 van de cameo's. Niet alleen van stripfiguren, maar ook van collega-tekenaars. In het prentje dat wij uitkozen staan van links naar rechts Jean Roba en zijn geesteskind Bollie, René Goscinny, Caesar zelf, toenmalig Robbedoes-hoofdredacteur Yvan Delporte en een paar rijen Kuifje-speelgoedpoppetjes. Wij opteren voor Bollie en Billie.


17/12
2005
Cameo-estafette 11: Gipsy > Dubbel M > Guus Slim
In Gipsy 4: De Zwarte Ogen door Marini en Smolderen zien we op dezelfde zender waarop de voetbalmatch wordt uitgezonden een witharige reporter. Het is het personage Mirabelle uit Dubbel M van Marini's buddy Meynet (thans bekend door Karaat).

Zoekend in Dubbel M 2: Verwikkelingen rond Anaïs (Meynet + Roman) merkten we op de achtergrond van pagina 34 het speurdersduo Guus Slim en Vlinder op, drentelend in de straten van Parijs.


26/10
2005
Cameo-estafette 10: Durango > Blueberry > Gipsy
Nogmaals in Yves Swolfs' Durango (deel 13: Zonder Genade) draven op pagina 17 Blueberry en Jim Mc Clure het stadje Holwood binnen.

Met Gipsy 4: De Zwarte Ogen door Marini en Smolderen kunnen we eindelijk het westerngenre achter ons laten. Op plaat 24 herkennen we tussen de Franse voetbalploeg speler Blueberry. Hij staat trouwens naast Marini's collega en vriend Félix Meynet (Tatjana K, Karaat).


08/10
2005
Cameo-estafette 9: De Blauwbloezen > Lucky Luke > Durango
Blader eens snel in De Blauwbloezen 9: De Grote Patrouille door Salvérius + Cauvin naar pagina 34. Oké 't is weer wat wennen aan de komische dikke neuzen tekenstijl. Maar let eens op de derde prent op het wegvluchtende mannetje uiterst rechts in beeld. Yep, 't is Lucky Luke.
Het lafaardje stelt ons wel in een nieuwe moeilijke positie. In de reeks Lucky Luke van tekenaar Morris komen weinig cameo's van andere stripfiguren voor. Van filmsterren des te meer. Maar daar dienen andere Môh?!-subrubrieken voor.
Dus springen we over naar een andere stripreeks waar Lucky Luke een verschijning in maakt. We vertrekken daarna van daaruit.
Wat dacht je daarom van Durango 9: Het Goud van Duncan door Yves Swolfs? Op pagina 15 flaneert Lucky Luke in het westernstadje Sheridan waar Durango Lang en zijn metgezelle Lucy Duncan net passeren. Ondertussen al een cameoklassieker.


17/09
2005
Cameo-estafette 8:
Buddy Longway > Blueberry > De Blauwbloezen
In Buddy Longway 11: De Wraak van Derib schuift Jim Mac Clure uit de reeks Blueberry aan bij Buddy's kampvuur.
Dus overspringend naar Blueberry, moeten we het in zijn jeugd zoeken. In De Jonge Jaren van Blueberry: De Missie der Verdoemden (nummer 34 in de reeks Blueberry, maar dat is een soepje) door Blanc-Dumont en Corteggiani treffen we op pagina 22 een zekere sergeant Chesterfield en korporaal Blutch aan.


20/08
2005
Cameo-estafette 7: Lucky Luke > Jerry Spring > Buddy Longway
Deze keer bevinden we ons voluit in de Far West. In Lucky Luke: In het Spoor van de Daltons door Morris en Goscinny vonden we namelijk een cameootje van Jerry Spring, die andere cowboy, maar dan van Jijé.

Jerry Spring is zowat de eerste realistische Europese western van betekenis en effende het pad voor de Blueberrys en Durangos die een veel groter succes zouden kennen. Aan Jerry Spring 17: De Grote Vredespijp door Jijé en zijn zoon Philip hielp anders wel Giraud mee als leerling van Jijé om diens platen te inkten. Een geestige knipoog is het personage van de Zwitserse baron Klaus Von Rischönstein. In zijn gelaatstrekken en fysiek herkennen wij — zoals steeds goed geïnformeerd — Derib (Claude de Ribeaupierre), de Zwitserse tekenaar van de trapper Buddy Longway.


06/08
2005
Cameo-estafette 6: Suske en Wiske > Kiekeboe > Lucky Luke
Zowel Kiekeboe-gezinshoofd Marcel als diens tekenaar Merho worden bediend door een bijklussende Sidonia in Suske en Wiske 219: De Speelgoedspiegel.

In het non-verhaal Kiekeboe 26: Album 26 stuiten Marcel en Konstantinopel op een dolende Lucky Luke.


23/07
2005
Cameo-estafette 5: Bollie en Billie > Natasja > Suske en Wiske
In de reeks Bollie en Billie (zie Cameo-estafette 4) zochten we ons heil in hun eerste lange avontuur, Bollie en Billie 19: Globetrotters. Zoals bij veel andere Dupuis-reeksen, was Natasja steeds de excuus-stewardess van dienst als een personage een vliegtuig neemt.
Walthéry is dan weer dé cameo-kampioen bij uitstek. Zowat iedereen met naam en faam die ooit een strip getekend of geschreven heeft, zag een karikatuur van zichzelf in één van de nevenfiguren. Maar in dit rubriekje gaat het om cameo's van stripfiguren. In Natasja 16: De Blonde Engel, pagina 34, hebben we het voor het uitzoeken in de prent waarin Walter voor een tribunaal van internationale stripfiguren wordt veroordeeld. Wij opteren even voor een Vlaamse stripfiguur. In de bovenste rij zien we Lambik, Kramikske en Nero... Lambik uit Suske en Wiske it shall be.


09/07
2005
Cameo-estafette 4:
Theodoor Cleysters > Robbedoes > Bollie en Billie
In Theodoor Cleysters (zie Cameo-estafette 3) vonden we op het eerste en zelfs tweede zicht geen cameo van een bepaalde stripfiguur. Hier moet dus een truc aan te pas komen om de draad verder te zetten.
In Theodoor Cleysters 2: De Archipelvreter draagt een bellboy ongeveer hetzelfde pakje als wat Robbedoes al eeuwen draagt.

In de reeks Robbedoes geen gebrek aan cameo's van stripfiguren en bevriende tekenaars. Zo tekende Roba, toendertijd assistent van Franquin, in deel 17: Robbedoes en de Bobbelmannen, meerbepaald het verhaal De Miniatuurtjes Bollie, Billie en hun respectievelijke papa en baasje.


25/06
2005
Cameo-estafette 3: XIII > Largo Winch > Theodoor Cleysters
Na Cameo-estafette 2 is ons startpunt XIII. We negeren de vele verwijzingen naar de auteurs van de reeks, William Vance en Jean Van Hamme, of naar Vances zeevaartheld Bruce J. Hawker of naar het personage Gaucho Morales uit Vances ex-reeks Bruno Brazil. In The XIII Mystery: Het Onderzoek merkten we dat de twee onderzoeksjournalisten Ron Finkelstein en Warren Glass werken voor de krant New York Daily, gevestigd in de Winch Building en bestuurd door Stephen Dundee. Is 't al duidelijk dat er gerefereerd wordt naar Largo Winch door Philippe Francq en Jean Van Hamme?
En van Largo Winch 11: Golden Gate maken we een sprong naar die andere Spotlight-reeks, Theodoor Cleysters door Frank Le Gall. Bestudeer de rotspartij op pagina 39 zeer nauwkeurig met je hoofd een kwartslag naar rechts gedraaid. In de tweede hoogste top van links ontwaar je het hoofd van Theodoor Cleysters. Ja 't zit 'm soms in de details.


11/06
2005
Cameo-estafette 2: De Onnoembaren > Soda > XIII
(waarin de ene stripfiguur opduikt in het verhaal van een andere enzoverder)
Van Soda (zie Cameo-estafette 1) springen we over naar De Onnoembaren 9: Beerput waar op pagina 3 het personage Sodamosa ten tonele verschijnt, een homoseksuele priester die zijn moeder Mary wijsmaakt dat hij bij de politie werkt. Maar met Soda blijven we wel ter plaatse trappelen natuurlijk. Zo geraken we er nooit.

Voor de fun hadden we nu Soda 3: Gij Zult niet Schieten kunnen kiezen. Op pagina 32 zien we namelijk tekenaar Gazzotti, scenarist Tome, collega Janry en inkleurder Dan Verlinden in leren pakjes in een homobar. Maar we houden het braaf bij Soda 10: God Mag het Weten dat eigenlijk één grote knipoog is naar de reeks XIII. Op pagina 25 zien we XIII-scenarist Jean Van Hamme op tv.


28/05
2005
Cameo-estafette 1: Oki > Soda > De Onnoembaren
We starten onze eindeloze reeks cameo's in stripverhalen met de reeks Oki, deel 3: Voorgevoelens. Op pagina 5 passeert Soda een terrasje in New York.

Soda neemt dus het cameo-estafettestokje over (begrijp je deze rubriek nu al?). In Soda 9: Verlos Ons van het Kwaad, pagina 45, laat Mac uit De Onnoembaren de naam van Alix op zijn gat tatoeëren. Tim en Tony kijken geamuseerd toe.