[Andermans Personages]
waarin auteurs niet van elkaars personages kunnen afblijven


Terug naar de basispagina
of klik verder op één van de o
nderstaande subrubrieken:


28/01
2006
Andermans Personages 12: Wiske door Stédo
Het 2006-nieuwjaarskaartje van tekenaar Stédo (Garage Isidoor) blonk uit in een liefdseverklaring aan strippersonages van collega-tekenaars. Enkel het Vlaamse Wiske blijkt bekend genoeg voor de Waalse tekenaar om op zijn nieuwjaarskaartje te vereeuwigen. Ze staat schaapachtig te lachen rechts van Blake en Mortimer met een verliefde Kleine Robbe aan de andere kant.


17/12
2005
Andermans Personages 11:
Johan en Pirrewiet door Jean-Claude Denis
Voor een speciale poster in een reeks waarin tekenaars oude gloriën eren, haalde Jean-Claude Denis (Luc Leroi, Die Maanden in Amélie, Schoonheid Thuisbezorgd) zijn hartje op aan Peyo's middeleeuwenreeks Johan en Pirrewiet.

Ja, 't resultaat zie je hierbij dus afgebeeld. We zouden nog een boom kunnen opzetten over de homoseksuele jaloezie in Pirrewiets ogen omdat een schone deerne aan Johans voeten een mandje paddenstoelen vult met vers geplukte paddenstoelen. Wellicht om geen enkele andere reden dienen die paddo's ter bevordering van een heftig nachtje. Een zelfverzekerde macho-Johan kauwt ondertussen op een grasspriet bij gebrek aan sigaretten in de middeleeuwen. Waarom ook de geit Sikje op een sprietje sabbelt, is voor rekening van Denis' dirty mind.


26/10
2005
Andermans Personages 10: Dommel door Rodrigue
Sinds 2005 nam Michel Rodrigue de humoristische reeks Dommel over van de overleden Dupa. Maar dat volstaat uiteraard niet alleen voor deze rubriek...

Voor het affiche van het stripfestival van Wavre op 1 en 2 oktober 2005 tekende hij naast een prominent aanwezige Dommel en de kater van de buren balthazar een scala van andere dieren in de strip of een dierenversie van bekende striphelden.

Zo herkennen we het varkentje Rik Ringers, Blutch uit De Blauwbloezen, Spip uit Robbedoes, Kobe de Koe, Yakari en Kleine Bliksem, Olivier Blunder, De Schorpioen, Blacksad, Leerling uit Leonardo, Chlorophyl/Clifton en Minimum/de sheriff van Nottingham uit Robin Hoed, het eekhoorntje uit De Eekhoornprins, Billie uit Bollie en Billie met Robbedoes-hoedje en een slak met een Smurfen-muts.


08/10
2005
Andermans Personages 9: Nino door Hec Leemans
De opname van deze vondst is maar half terecht. Nino was een personage van tekenaar Dirk Stallaert, da's waar, maar de scenarist is Hec Leemans, jou welbekend van de reeks Bakelandt.

In 1995 won Dirk Stallaert de Bronzen Adhemar. Een bloemlezing van gelukwensen van Stallaerts collega's publiceerde Brabant Strip magazine 31 in oktober 1995. Eentje ervan is dus van Hec Leemans dat van profetische aard bleek te zijn. Tien jaar later wachten we nog steeds op een vierde album. In 2003 durfden we de verschijning van Nino in Hollywood al eens aankondigen, voortaan getekend door de scenarist himself.


17/09
2005
Andermans Personages 8: Cécile door André Juillard
Haaaa, de mooie Cécile Cadrieux uit het tweeluik Het Uitstel door Jean-Pierre Gibrat. Wij verdenken sommige lezers er dikwijls van dat hun waardering voor dat tweeluik integraal te danken is aan hun heimelijke verliedheid voor het typische Gibrat-meisje, op haar mooist in Het Uitstel.

Dat ze populair is, weten we dus. André Juillard, ook al een artiest met de aquareldoos, mocht een ex-libris tekenen met een frivool naakte Cécile. Et voilà, hiernaast de prent.

In onze presentatie van 17/09/2005 in de rubriek Platte Commercie zie je Cécile terug.


20/08
2005
Andermans Personages 7: Rork door Dirk Stallaert
Vroeger deed Lombard gretig beroep op Bob De Moor als er nood was aan een tekening met alle — of toch veel — striphelden van het huis. Moeiteloos waagde hij zich aan realistische stripfiguren afgewisseld met de humoristische of meer karikaturale personages. En dat in één en dezelfde tekening voor covers, illustraties en diverse meer. Hij was dan ook een opmerkelijke stijlvirtuoos.
In 1993 lag De Moor al een jaartje onder de zoden, maar bij Lombard had Dirk Stallaert met zijn Nino (op scenario van Hec Leemans) al de nodige credibiliteit bijeen vergaard. Voor een grote catalogusposter tekende hij tientallen hoofdfiguren na. Wij kiezen er Rork uit omdat we geen groter verschil kunnen inbeelden tussen Stallaert en Rork-auteur Andreas.


06/08
2005
Andermans Personages 6: Asterix door Mourier
In 1996 verscheen bij Talent één van hun eerste uitgaven: Uderzo in Beeld Gebracht door Zijn Vrienden, een huldealbum aan de tekenaar van Asterix. In het album staan een twintigtal verhaaltjes van wisselvallige kwaliteit door bekende (Crisse, Franz, Kraehn, Meynet, Stalner,...) en minder bekende tekenaars en scenaristen. Jean-Louis Mourier mocht zowel de cover als de backcover tekenen, een hele eer. In die tijd tekende hij nog Askell, de Waterwereld op scenario van Arleston. Van het wreed geestige Trollen van Troy op scenario van diezelfde Arleston was nog geen sprake.


23/07
2005
Andermans Personages 5: Corentin door Frank
Golden Creek Studio is een Franse uitgever van genummerde en gesigneerde ex-librissen, prenten en posters. In een speciale reeks "De Strips uit onze Jeugd" (maar dan in het Frans) gaf de uitgever aan een paar striptekenaars de opdracht om een prent te maken met een golden oldie als onderwerp.
Tekenaar Frank (Ragebol, Zoo) koos voor Corentin (zijn familienaam luidt Feldoë), een creatie van Paul Cuvelier uit 1946. De prent hierboven verwijst naar het eerste album, De Fantastische Avonturen van Corentin.


09/07
2005
Andermans Personages 4: Blueberry door Grenson
De grote bezieler van het Jijé-museum in Brussel vroeg elke maand aan een tekenaar om ofwel een bestaande cover van Jijé na te tekenen ofwel om in de geest van Jijé een nieuwe cover te creëren.

Olivier Grenson (Niklos Koda) koos voor het laatste en tekende een fake cover van de reeks Blueberry.

Nu moet je weten dat Blueberry-tekenaar Jean Giraud ooit een leerling was van Jijé. Hij inkte er onder andere één van de verhalen van Jerry Spring en leerde er het vak. Als vriendendienst schilderde Jijé de cover van het Blueberry-album Fort Navajo. Toen Giraud tijdens De Lange Weg naar Cochise even buiten strijd was, sprong Jijé in en tekende een paar pagina's van het album.
Schoon, dat soort collegialiteit.


25/06
2005
Andermans Personages 3: Cédric door Guarnido
Van 30 april tot 2 mei 2004 liep in het Franse Mandelieu-La Napoule aan de Côte d'Azur een stripfestival. Aan Juanjo Guarnido, de tekenaar van de grote succesreeks Blacksad, vroegen de organisators om het affiche te tekenen. De lijntekening ervan staat hier links afgebeeld.

Maar we willen er binnen het conceptje van dit rubriekje een detailtje uitlichten. Onderaan rechts heeft Guarnido Cédric getekend, de succesvolle snotaap van Laudec en Cauvin.

Als toemaatje zien we Guarnido's versie van Donald Duck.
Leuk om weten is dat Guarnido's carrière startte op de animatieafdeling van Walt Disney.


11/06
2005
Andermans Personages 2: Lowietje door Walthéry
Tussen 1974 en 1983 liep in het Nederlandse weekblad Sjors (in 1975 opgevolgd door Eppo) de jeugdreeks Lowietje door Vlaming Berck ter vervanging van Steven Sterk. Dat vond Dupuis geen probleem, hoewel Berck voor het weekblad Robbedoes de reeks Sammy maakte op scenario van Raoul Cauvin. Deze laatste was dan weer wel exclusief verbonden aan Dupuis. Lowietje verscheen officieel onder de auteursnaam van Berck, maar officieus is het wel degelijk een Berck + Cauvin samenwerking vanaf deel 2 (deel 1 was een scenario van P. H. Broenland naar een idee van Berck).
Niettemin, tijdens het derde verhaal, Het Complot, had Berck een ontwrichte schouder terwijl het verhaal al in voorpublicatie verscheen. Allemansvriend Walthéry — als anonieme spooktekenaar — hielp Berck en de redactie uit de penarie. "Geen mens die 't ooit gemerkt heeft", lacht Berck in Stripgids 30-31 uit 1985.
Nou, wij wel dus. Het gaat om de pagina's 8 tot en met 14 in Lowietje 3: Het Complot. Walthéry kon het trouwens niet laten om zowel Cauvin als Maurice Tillieux een cameorolletje te geven als matrozen.


28/05
2005
Andermans Personages 1: Blake en Mortimer door Dany
Voor persiflages, parodieën, hommages, affiches en ander promomateriaal neemt een auteur wel eens een personage onder handen van een andere auteur.

Dany tekende ooit zijn versie van Blake en Mortimer voor een speciaal nummer van het weekblad Kuifje dat zijn 35ste jaar vierde.