In september 2000 verscheen De Stripspeciaal-Zaak voor 't eerst. De naam was redelijk vlug gekozen, daar het een organisatie was van meer dan 30 stripspeciaalzaken in Vlaanderen.
Het extra koppelteken verwees naar het stripgenrecliché van ons allereerste 'model',
het detectivegenre. Ons eerste nummer was dan haar eerste 'zaak'.
Drie nummers later kozen we een ander stripgenrecliché en veranderde het meisje.
Voortaan zou er om de drie nummers een nieuw genre én meisje aan bod komen.
Het koppelteken in de naam bleef evenwel bewaard.

Maar wat is er ondertussen gebeurd met al onze 'modellen'?...


Stripgenrecliché 13: Romantiek Rowena (Semester 11 - nrs. 36, 37 & 38)
10.489 rozenblaadjes gebruikten we voor de tekenshooting met Rowena. We hebben die heus niet zelf geteld. Naast een wiskundig genie is de brunette namelijk ook nog eens licht autistisch. Na een paar tiental seconden overdonderde ze ons met met dit aantal. Vandaar dat ze niet inging op al onze ijzersterke openingszinnen. Nu, we hebben het niet nageteld, dus we geloven haar op haar woord. Dat er hier en daar een doorn in het rozenblaadjesbed stak, was een spijtige zaak. Prikken deed het niet, maar achteraf bemerkten we een doorn die haakte aan de achterkant van haar rokje. Als een ware gentleman wilden we die wegnemen... En voilà, een spijtig misverstand was geboren. Krijsend begon ze ons af te kloppen en verliet daarna onze gehuurde motelkamer. We kunnen je helaas niet meedelen wat er van haar geworden is.

Stripgenrecliché 12: Actie Andrea (Semester 10 - nrs. 33, 34 & 35)
Andrea op de motor krijgen, was geen sinecure. Het kind heeft immers geen rijbewijs. "Nooit nodig gehad", kirde ze vrolijk. "Ik kom makkelijk overal waar ik moet zijn". En ze weet verdomd goed waarom.
Het vergde dus enige glassen pure wodka om met de 'tekenshooting' te kunnen beginnen. Dat gaf dan weer problemen want onze tekenaar doet het het liefst op openbare plaatsen. Hij had een openbare weg nodig om zijn illustraties toch een minimum aan geloofwaardigheid te geven en Andrea moest hem dus vergezellen. De flikken hielden het blijkbaar allemaal in de mot. Na nog geen tien meter die Andrea op de motor aflegde, hielden ze haar tegen. De wodka gaf haar vleugels en ze hield haar mondje niet stil om de politie ten zeerste hun vet te geven. Tegen dan was onze illustrator al gaan lopen. Van Andrea hebben we nooit meer wat vernomen.

Stripgenrecliché 11: Piraat Priscilla (Semester 9 - nrs. 30, 31 & 32)
In tegenstelling tot wat je misschien dacht, droeg Priscilla geen ooglapje voor de show. Als kind wedde ze ooit met een buurjongen om om ter verst van de schommel te springen. Priscilla belandde tussen de rozen, met haar rechteroog op een bamboestokje dat een paar rozen hielp groeien. Daar ging haar oogvocht! De schade was onherstelbaar, maar ze won wel haar weddenschap.
Voor een oogprothese was ze toen te jong, de medische technologie stond ook al niet piekfijn op punt. Haar hele verdere leven lang koos ze voor het dragen van een cool ooglapje van zacht fluwijn.
Als gadgetfreak komt zij momenteel aan de bak als freelance redactrice voor verschillende, glossy en hippe tijdschriften. Zij verzorgt de pagina's met de allernieuwste snufjes, gadgets en elektronica-novelties.

Stripgenrecliché 10: Exotisch Esmira (Semester 8 - nrs. 27, 28 & 29)
Esmira ambieerde voluit een carrière in de media, gelijk met wat, talent mocht daarbij geen struikelblok zijn. Je herkende of ontweek haar misschien als achtergronddanseres in Het Swingpaleis (tot ze ontslagen werd omdat ze in de kleedkamers op en neer huppelde met een van de BV's), kandidate voor Miss Belgian Beauty (uit de preselecties geflikkerd omdat haar Nederlands — nota bene haar moedertaal — niet voldeed) of als kandidate voor Idool 2003 (haar deelname zond VTM zelfs niet uit).
Op al deze fronten lukte het dus niet, maar als snel opgetrommelde verkiezingskandidate voor de sp.a raakte ze in haar woonplaats verrassend aan een machtspositie. Als verkozen raadslid is ze een fervente voorvechtster van het gelijke kansen beleid. Het leverde haar een zak welgemeende complimenten op van de sp.a-top.

Stripgenrecliché 9: Historisch Hadriana (Semester 7 - nrs. 24, 25 & 26)
Voor het stripgenrecliché "Historisch" dompelden we ons onder in de tijd van de Romeinen. De vraag rees of het historisch verantwoord was om een vrouwelijke gladiatore op te voeren. Het antwoord was te vinden op de extra's van de dvd Gladiator: ja, dus.
De keuze voor onze rekwisieten daarentegen hadden we beter moeten uitkiezen. Model Hadriana kreeg na de sessie last van huiduitslag. Wij dachten aanvankelijk dat de nochtans goed verzorgde tijger Loebas de oorzaak was van haar allergische reactie, maar het bleek uiteindelijk te liggen aan het purperen kleed en de maliënkolder die we een paar jaar geleden in een zak op straat vonden na een Aalsters carnaval.
Loebas keerde terug naar de dierenopzetter waar we hem gehuurd hadden. Hadriana verdiepte zich verder in haar studies Marketing.

Stripgenrecliché 8: Erotiek Elsie (Semester 6 - nrs. 21, 22 & 23)
Het optreden van Elsie in het braaf verhullende stripgenrecliché "Erotiek" sprak tot de verbeelding van een stripliefhebber. Elsie zwichtte voor de charmante aanpak en de avances, ofwel voor de dure cadeaus zoals een diamanten halssnoer en een helikoptervlucht boven Parijs. Het kwam tot een huwelijk, maar lang duurde de vurig-passionele relatie echter niet.
De onderschatte Elsie wist dankzij een dolverliefde advocaat onder andere de volgende items bij de scheiding uit de brand te slepen: de complete Blauwe Reeks van Vandersteen (bovendien gesigneerd), een eerste druk van Kuifje in de Sovjetunie en een 90-tal originele pagina's van Franquin, Vandersteen (die achteraf gestolen bleken te zijn), Jijé en Chaland.
O ja, het huis en het jacht kreeg ze eveneens. De hond bleef in het bezit van de onfortuinlijke verzamelaar.

Stripgenrecliché 7: Avontuur Alexandra (Semester 5 - nrs. 18, 19 & 20)
AlexandraAlex voor de vrienden, waartoe wij blijkbaar niet hoorden — kreeg de smaak van haar toegewezen stripgenrecliché danig te pakken. Ze trok effectief op avontuur. Ze nam zich voor een wereldreis te maken... op skeelers! Een biermerk, waarvan we je de naam willen onthouden wegens de fletse smaak, sponsorde haar tocht naar Odessa (Oekraïne). Van daaruit skeelerde ze doorheen de zuidelijke Russische republieken, een stuk van China en Mongolië. In Vladivostok nam ze de boot naar Japan. De pers aldaar bombardeerde haar tot een wereldster, althans in Japan. In haar zog mocht ze een klein honderdtal copycat-skeelers verwelkomen. Eens Japan verlaten, verdween alle belangstelling. De laatste update over haar tocht kwam uit Australië, nabij Mount Willoughbay waar ze een aboriginal ontmoette en er bleef wonen.

Stripgenrecliché 6: Jeugd Johanna, Jodi & Jorunn (Semester 4 - nrs. 15, 16 & 17)
Het succes van hun eerste hitsingle legde de prefabformatie 3*SOMETHING geen windeieren. Ze bivakkeerden drie maanden aan de top van de hitparade en konden na een valse start op pensenkermissen en jaarmarkten het ware werk verrichten in discotheken en met wat losse tv-optredens. Een tweede hit scoren was een ander pak mouwen. De groep werd platte commercie verweten. Bovendien zorgde een klein schandaal (de Hollandse Johanna papte aan met de marketingmanager), breed uitgesmeerd in de roddelgazetten, voor de definitieve route naar de vergetelheid. De Groenlandse Inuït Jorunn kon maar niet wennen aan ons klimaat en keerde huiswaarts. De Afro-Amerikaanse Jodi produceerde een boeiende fitnessvideo, tot bekend raakte dat ze een body double gebruikte voor close-ups van haar derrière.

Stripgenrecliché 5: Humor Hannah (Semester 3 - nrs. 12, 13 & 14)
Hannah was voor ons een trotse aanwinst met literaire ambities. Ze zou nog van zich laten spreken, riep ze te pas en vooral te onpas in een schabouwelijk West-Vlaams dialect. Met haar Grote Literaire Doorbraak wilde het niet vlotten gezien de brievenbus vullende standaardafwijzingsbrieven. Nog steeds zet ze koppig door en blijft haar Ultieme Meesterwerk herschrijven. Het gaat over een vrouw die haar oude inwonende vadertje wijs maakt dat ze werkt als verpleegster, maar in werkelijkheid de kost verdient als politie-agente in een gevaarlijke grootstad. Ondertussen komt Hannah aan de bak als occasioneel scenarioschrijfster van stripverhalen voor X (we voelden ons verplicht de naam te verzwijgen). Volgens enkele hardnekkige geruchten zou ze ook meeschrijven aan de VTM-serie X (hier van hetzelfde laken een broek).

Stripgenrecliché 4: Sciencefiction Sandrine (Kwartaal 4 - nrs. 10 & 11)
Geen katje om zonder handschoenen aan te trekken, deze Sandrine (een schuilnaam). Totaal ontevreden over de gepubliceerde, suggestieve lichaamshouding op het binnenblad van de nummers waarin ze verscheen, dreigde ze met een proces voor laster en eerroof. Met de nadruk op het laatste. We hebben het in der minne kunnen regelen met alle luxeversies van de complete reeksen van Thorgal, Largo Winch en XIII. "Echte snoepjes, die venten", kirde Sandrine bij ontvangst.
Wie schetste onze verbazing (graag Delaby, want hij kan verbluffend schoon schetsen) toen we maanden later onze preuts geachte hinde aantroffen op een weliswaar niet onaardig vormgegeven website? Je kan haar desgewenst hier bewonderen, maar we waarschuwen je voor de 18+ getinte inhoud... hoewel, inhoud?

Stripgenrecliché 3: Fantasy Freya (Kwartaal 3 - nrs. 7, 8 & 9)
Freya beleefde een kortstondige tweede carrière in het stripmilieu. Elke keer een striptekenaar een wellustig dom blondje nodig had, mocht zij opdraven. Haar belangrijkste werkgever werd de franchise rond Rooie Oortjes. Haar stigma danig beu, verliet ze het vak en richtte als zelfstandig zaakvoerster een verhuurbedrijf voor oldtimers op, met als specialisatie Cadillacs in alle kleuren van de regenboog. Haar bedrijfje werd een gigantisch succes wat haar noodzaakte extra vestigingen in zowat elke provincie uit de grond te stampen. Privé reed ze liever rond in duivels snelle motors. De Kawasaki ZX 12 R (190 pk, begrensd op 300 km/u!) droeg haar voorkeur weg. 'Droeg' want als jonge, blonde vrijgezel verongelukte ze met haar motor in december 2002 en overleed ter plaatse. De snelheidsmeter wees 178 km/u aan, in tweede versnelling!

Stripgenrecliché 2: Western Winny (Kwartaal 2 - nrs. 4, 5 & 6)
Vrolijke Winny verliet vader en vaderland en vertrok voorgoed naar de Verenigde Staten. Ze dacht carrière te maken in de showbizz, maar raakte aanvankelijk niet verder dan een onderbetaald baantje als au pair bij een weinig gerenommeerde Newyorkse filmproducent.
Haar kans kreeg ze evenwel in de straight to video-horrorfilm, Murder Holocaust, waarin ze grandioos overacteerde als slachtoffer van dienst. Haar oorspronkelijke 11 minuten en 28 seconden durende speelscène werd na montage gereduceerd tot een milliseconde (knipper niet met de ogen!) regionale bekendheid. In de aftiteling staat ze vermeld als "lijk nummer 2".
Na een kleine rol in een niet nader genoemde tv-serie, dat al na zes afleveringen werd afgevoerd, werkt ze tegenwoordig als serveerster in een wegrestaurant in Ghent, een boerendorpje in de Midwest.

Stripgenrecliché 1: Detective Dante (Kwartaal 1 - nrs. 1, 2 & 3)
Dante is een intelligent en braaf meiske dat we ontmoetten in de bibliotheek (sectie Economie — we hadden nog wat geld op overschot om te beleggen). We konden haar overhalen te 'poseren' voor het allereerste nummer van De Stripspeciaal-Zaak. Dat ze eerst dacht aan een zielige openingszin van onzentwege hadden we er bij te nemen.
Haar sessie onderging ze verlegen. Onwennig nam ze de revolver ter hand om zogezegd een belager in een donker steegje op te wachten. Het was een hele klus haar de revolver op een geloofwaardige manier te laten vasthouden.
Na deze opdracht zocht ze opnieuw de anonimiteit op. Als laatstejaars studente Handelsingenieur slaagde ze cum laude. De professor van haar hoofdvak is een fervente striplezer en had 'r herkend.