Op deze pagina lichten we je graag in over komende of lopende tentoonstellingen, maar ook over interessante niet-commerciële initiatieven die te maken hebben met strips.
Contacteer ons gerust als jij iets kenbaar wil maken!

Dick Matena: tekeningen De Avonden en Kort Amerikaans
tot 15 april 2006

"Het was een succes, zijn versie van De Avonden van Gerard Reve. Met veel verfijning, groot vakmanschap en respect voor de schrijver maakte Dick Matena van deze klassieker uit de Nederlandse literatuur een sprekend beeldverhaal.
Binnenkort geeft De Bezige Bij nieuw werk van hem uit. Deze keer liet Dick Matena zich inspireren door Kort Amerikaans, het debuut van Jan Wolkers uit 1962. Ook nu gebruikt hij de integrale tekst om die met veel gevoel voor realisme te vatten in sterke beelden. Nieuw is het gebruik van kleuren, oorlogskleuren: 'matte, aardse tinten' volgens de tekenaar.
Bij deBuren worden originele tekeningen uit De Avonden en Kort Amerikaans voor het eerst tentoongesteld. Strip in zijn meest pure vorm. Literatuur om naar te kijken.
Zijn werk mag dan vernieuwend zijn, een nieuwkomer in het veld is Dick Matena allerminst. Hij begon in 1960 te werken bij Toonder Studio's en in de loop der jaren werd zijn werk meerdere keren genomineerd en bekroond, in 2003 bijvoorbeeld met de Bronzen Adhemar. Zijn werk is verschenen in meer dan dertien talen."

© deBuren

Dick Matena: tekeningen De Avonden en Kort Amerikaans
Plaats: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
Wanneer? van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18 uur
Toegang: GRATIS
Inlichtingen: tel.: 02 212 19 30, e-mail: info@vl-nl.be, website: www.vl-nl.be

Cosey - The Inner Voyage tot 16 april 2006
Een gigantische retrospectieve over de Zwitserse auteur Cosey is opgezet in het Palais des Beaux-Arts (het Paleis voor Schone Kunsten) in Charleroi.
In zeven zalen komen alle aspecten uit de universa van Cosey aan bod. Van natuur over kleur tot menselijkheid, van tekentechnieken tot lichtwerking en al wat erbij hoort.
Uiteraard komen al zijn albums (bijvoorbeeld in de collectie Vrije Vlucht en Getekend) en reeksen (Jonathan) aan bod, evenals zijn illustratiewerk en zijn carrière bij het weekblad Kuifje.

© Charleroi Images ASBL

Cosey - The Inner Voyage
Plaats:
Palais des Beaux-Arts, Place du Manège, Charleroi
Wanneer? nog tot 16 april 2006
Inlichtingen: tel.: 071-86 22 32 of 071-86 22 74
e-mail: charleroimaginaire@charleroi.be
website: www.cosey-charleroi.beExpo Trio Brio tot 18 maart 2006100 Jaar Warenhuis Waucquez tot 23 april 2006
"Het warenhuis Waucquez, een echt meesterwerk van de art nouveau, ontworpen door Victor Horta, biedt vandaag onderdak aan het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal. Op 31 maart 1906 werd dit prachtige gebouw ingehuldigd. Centraal in de tentoonstelling staat de geschiedenis van deze boeiende verjaardag, van de geboorte tot vandaag, met het leven in en rond het grootwarenhuis van de Zandstraat, het verval en de wederopbloei. Aan de hand van unieke documenten en objecten wordt dit symbolisch Brussels avontuur van de 20ste eeuw uitgebeeld. De tentoonstelling laat ook een selectie zien van originele platen en illustraties, gemaakt door striptekenaars die zich lieten inspireren door de oude winkels Waucquez."

© BCB — © illustratie: Johan de Moor

100 Jaar Warenhuis Waucquez
Plaats:
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20, 1000 Brussel
Wanneer? nog tot 23 april 2006, elke dag open
(behalve maandag) van 10.00 tot 18.00 uur
Inlichtingen: tel.:
32/ (0)2 219 19 80,
e-mail: visit@stripmuseum.be

Terug naar top