261>280
BB261 - Nino 2: De Prinses van Manhattan
Voor de meer dan fantastische reeks Nino zijn we bijna beschaamd om er een Big Blunder uit te lichten. Op pagina 41, prent 10, zien we de jonge Claudia naast vetzak Macaroni zitten. Let op de glazen bij het bord en het bestek naast het bord van Macaroni. Op pagina 43, vierde prent, is het bestek en een van de twee glazen verdwenen.

Opgemerkt door Bram De Caestecker

BB262 - Robbedoes en Kwabbernoot 20: De Goudmaker

Fournier had het niet makkelijk om een succesvolle serie van niemand minder dan Franquin te moeten overnemen, maar dat hij er van aan de drank zou raken en dat liet doorschemeren in zijn verhaal, hadden we niet verwacht.
In prent 4, pagina 34, staan twee glazen op tafel. Eén ervan is gevuld, het andere is leeg. In het volgende prentje is ook het andere glas plotsklaps gevuld. Bovendien zien we Robbedoes eerst met het glas in de hand, het volgende prentje zou je denken dat hij het glas terugzet, maar in alweer het volgende prentje houdt hij wel degelijk het glas in de hand.

Opgemerkt door Bram De Caestecker

BB263 - Suske en Wiske 145: De Stalen Bloempot
Er gaat niets boven de reeks Suske en Wiske Klassiek in de kleuren bruin en blauw. De reguliere editie is namelijk ingekleurd en er gebeuren al eens foutjes op de studio. Zo nemen wij bijvoorbeeld pagina 13 erbij. De chef bloempotter met de bloem op het hoofddeksel heeft een rood bovenkleed aan, maar als hij in prent 11 naast Suske (eveneens met rood T-shirtje) en Wiske (immer met witte jurk) staat, heeft hij een wit bovenkleed aan.

Opgemerkt door Ivan Claeys

BB264 - XIII 4: SPADS (1)
Op de samenvatting van de voorgaande delen op de eerste pagina merkten we een onverklaarbare, en vreemd genoeg voorheen nog niet opgemerkte fout op in prent 6. In de tekst staat letterlijk "Maar boven Kims linker sleutelbeen is ook een Romeinse XIII getatoeëerd".
Op de tekening showt zij wel degelijk haar XVII-tatoeage.

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

Hieop kregen we een reactie van Jens Rammant:
"Volgens mij is er geen sprake van een fout, maar van een begrip. In de hele reeks wordt XIII gebruikt als term voor een willekeurig Romeins cijfer en niet noodzakelijk als het getal 13".

Als wij het goed begrijpen, zou een "Romeinse XIII" dus eerder een tautologie zijn, een woordovertolligheid dat twee maal hetzelfde wil zeggen en dat door Jean Van Hamme verkeerd wordt aangewend in de beschrijving in dit plaatje. Welicht wilde Van Hamme aanduiden dat XVII ook een Romeins teken is. In zijn eigen interpretatie een "Romeinse XIII".

BB265 - Aldebaran 1: De Ramp (2)
Op pagina 39 verschalkt Eldermore Paderewsky (zeg maar meneer Pad) op meesterlijke wijze een koppel speervogels. Hij heeft enkel de snavels nodig om ze later als speer te kunnen gebruiken. De lichamen laat hij liggen, hoewel de vogels toch makkelijk in de bak van de kar zouden passen.
Op de volgende pagina pocht Marc Sorensen in het tekstkadertje over de vangst van een behoorlijk grote vogel voor het avondmaal die ze dan ook smakelijk bereiden.
Als ze de lichamen van die speervogels hadden bewaard, dan was die jacht niet nodig. Voorzienigheid is duidelijk niet aan hen besteed... Ofwel waren die speervogels niet eetbaar, wie weet?

Opgemerkt door Stijn Verwulgen

BB266 - Suske en Wiske 167: De Zingende Kaars
Op de laatste pagina van het album flitsen Jerom, Suske en Wiske uit de teletijdmachine. Er staat een tafel klaar met een taart op (maar geen bestek of borden). Lambik moet nog nakomen want hij tart ondertussen alle fysicawetten door in de luchtledige ruimte aan een satelliet te blijven hangen. Professor Barabas steekt er een stokje voor en flitst Lambik alsnog tot op aarde in het heden... Maar wat staat die tafel daar plots zo dicht te doen aan de teletijdmachine? De gluiperds moeten 'm wel verplaatst hebben!

Opgemerkt door Surya Van Lierde

BB267 - Kiekeboe 95: Alles Kitch (1)
In het begin van pagina 17 zien we madame Fiona nog in haar zondagse plunje. Op prent 7 berispt ze de nogal domme Nicolas uit het raam. Ze draagt nog steeds dezelfde kleren. De Kiekeboes gaan ondertussen reeds de trap nara boven op, alwaar ze worden opgewacht in de laatste prent door madame Fiona... in ruitersoutfit. Snel omkleden kan ze wel.

Opgemerkt door William Vanderauwera

BB268 - Kiekeboe 95: Alles Kitch (2)
Op pagina 24, derde strook, komt inspecteur Bruno Bruneau het landhuis binnen. Hij draagt een beige jasje. Madame Fiona verwelkomt 'm, zij draagt een paars kostuum. Misschien om economische redenen kreeg inspecteur Bruno in het volgende prentje eveneens een paars jasje.
Maar in de rets van het verhaal is het opnieuw beige.

Opgemerkt door William Vanderauwera

BB269 - Natasja 7: De Vlucht met de Mona Lisa
Op pagina 22, prent 6 vertelt Walter het verhaal van zijn opa. In 1912 zou hij de oma van Natasja ontmoet hebben. Een pagina verder gaat het verhaal nog steeds verder over deze bepaalde historie (lees het verhaal vooral zelf). Maar dan gaat Walter even uit de bocht. Het voorval speelt zich dus af in 1912 en toch zijn de piloten volgens Walter oud-strijders van de eerste wereldoorlog. Ook jij weet dat die oorlog woedde tussen 1914 en 1918.

Opgemerkt door Kris Van Goethem

BB270 - Nero: De Ring van Petatje (1)
In strook 184 zien we Madam Pheip, De Muze en vliegend paard Pegasus (ja, we vinden dit zelf niet uit) in en rubberen bootje die Madam Pheip in het strookje daarvoor opgeblazen heeft. Uit het niets tovert ze een steen tevoorschijn om die met een boodschap in de plomp te zwieren.
Maar 't kan sterker. Twee pagina's verder in strookje 191 haalt Madam Pheip zowaar een rotsblok tevoorschijn. En dat bootje blijft schoon dobberen!

Opgemerkt door Ivan Claeys

BB271 - Nero: De Ring van Petatje (2)
We blijven nog even zitten in het rubberen bootje van Madam Pheip. In strookje 195 heeft de god van de zee, Neptunus, zijn drietand door de bodem van het bootje gejaagd. Voor de vorm zien we een waterstraaltje, maar zelfs na verwijdering van de drietand maakt het bootje geen water en blijft rustig drijven.

Opgemerkt door Ivan Claeys

BB272 - Suske en Wiske 112: De Groene Splinter (2)
Op pagina 44 van de reguliere editie in de rooie reeks wordt dino Lollo geraakt in de rechterschouder. Toch houdt zij een pagina verder haar linkerschouder vast, huilend van de pijn. Bovendien lijkt de pijn amper een prentje verder verdwenen te zijn wanneer Lollo middels een groot blad zichzelf laat voort drijven in de rivier. Niets aan de, eum, hand dus.

Opgemerkt door Ivan Claeys

BB273 - XIII 8: Dertien Contra Een
Op pagina 20, prent 3, vergeet XIII meer dan zijn geheugen alleen. Een feit uit zijn geheugen dat niet is beschadigd lijkt ook al aangetast te zijn. We hebben het over zijn uitspraak over De Moord op de vader van Wally Sheridan. Tiens, wij meenden nochtans dat zijn broer het laatste loodje had gelegd...

Opgemerkt door Ivan Claeys

Hierop kregen we een reactie van Bart Devos:
"Het is inderdaad de broer van Wally Sheridan die werd vermoord, maar daar hebben XIII en Amos het hier niet over. Ze hebben het over de aanslag die wel degelijk op Wally Sheridan werd gepleegd op de begrafenis van vader Sheridan. Dezelfde aanslag waarna de tatoeage van Wally Sheridan werd verwijderd.
De broer van Wally werd niet op een begrafenis vermoord, maar JFK-gewijs in een rijdende wagen."

Een tweede reactie ontvingen we van Michael Bogaerts:
"Dit is geen fout. De begrafenis waar Wally beschoten werd, was de begrafenis van zijn vader, niet die van zijn broer! (lees ook: Rood Alarm)"

BB274 - I.R.$. 2: De Hagen-Strategie
Op de cover van het album lezen we op de achtergrond "Helvetische Kredit Anstal". Nu is het niet onze gewoonte om deze rubriek te overladen met opgemerkte schrijffouten, want daar komt geen eind aan. Maar lees deze bijdrage toch maar verder.
Eerst en vooral moet dat "Helvetische Kredit Anstalt" zijn mét "t". Niet erg, ware het niet dat je dan beter consequent bent in je fouten want wat zien we op pagina 41, prent 6? "Helvetishe Kredit Anstal", zonder "c" en "t".
Bij deze een bijdrage aan een betere, spellingsfoutvrije wereld.

Opgemerkt door Andre Luyckx

BB275 - Suske en Wiske 103: De Klankentapper (2)
Op pagina 52, meerbepaald strook nummer 97, krijgen de boeven een platte band. Zoals het hoort, ligt er een reservewiel in de koffer. Maar laat daar nu ook Wiske in zitten. De boef reageert snel en sluit de koffer. Het volgende prentje rijdt de auto weg. Met of zonder verwisselde band?

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB276 - Suske en Wiske 104: De Wilde Weldoener
In het verhaal De Wilde Weldoener raakt Lambik in het bezit van een ring. Elke keer hij zijn arm omhoog houdt, vult zijn hand zich met zilveren geldstukken. De ring aan de hand durft doorhene het album al eens van vinger wisselen (ringvinger, wijsvinger,...). Ook kleur en vorm wijzigen regelmatig. En op de koop toe verdwijnt de ring nu en dan compleet, tot op de cover toe!

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB277 - Ramtamtam en Kierikieli 5: De Gorilla-Saga
In Robbedoes nummer 2244 verscheen pagina 29 van dit album in voorpublicatie. na publicatie attendeerde een briefschrijver de redactie, en dus onrechtstreeks de makers, op een fout in het vierde prentje. Let eens op het aantal poten van de grijze gorilla. Jup, hij heeft er vijf!
Voor de albumpublicatie werd een en ander rechtgezet, doch niet echt overtuigend: de gewraakte overtollige poot werd zwart ingekleurd. Als je goed kijkt, zie je nog de deels niet volledig bijgekleurde vingers.

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB278 - De Blauwbloezen 6: De Nor in Robertsonville

Aha, als zelfs de auteurs hun albums onder de loupe nemen, wordt deze rubriek verrijkt met enkele aanwinsten. Lambil liet het niet na om zijn scenarist Cauvin in het uitstekende en zeer grappige speciale album De Blauwbloezen 47bis te wijzen op een anachronisme. In dat verhaal wordt het bekende duo gevangen genomen en opgesloten in een kamp. Dit kamp is omgeven met prikkeldraad. 'Pinnekensdraad' wordt evenwel pas in 1880 voor 't eerst gebruikt, de tijd van de koeherders (zie ook Lucky Luke: Prikkeldraad in de Prairie). De Amerikaanse Burgeroorlog speelt zich af tussen 1860 en 1865.

Opgemerkt door Lambil in De Blauwbloezen 47bis


BB279 - De Blauwbloezen 11: Blauwen in Zwart-Wit (2)

Opnieuw een anachronisme. In de tijd van de Seccessieoorlog gebruikten fotografen zeker geen negatieven. Foto's werden toen gemaakt met behulp van een glazen plaat.

Opgemerkt door Lambil in De Blauwbloezen 47bis


BB280 - De Blauwbloezen 16: Bronco Benny (2)

Historische blunders zijn onze lievelingsblunders. Hoe meer hoe liever. Dus laat maar komen!
Cauvin liet Lambil in album 16 een penibele situatie oplossen door enkele staven dynamiet. Dynamiet werd pas veel later uitgevonden. Toen bestond nog enkel buskruit, wat trouwens net zo goed dodelijk of verminkend was.

Opgemerkt door Lambil in De Blauwbloezen 47bis