221>240
BB221 - Poolijs
We hebben het al eens gemeld en we gaan het nog eens herhalen om het er nu definitief in te prenten: op de Noordpool komen géén pinguïns voor, en al zeker geen pinguïns met sabels zoals in Poolijs.
Buiten de Humbold-pinguïns leven deze zwart-witte (en een toefje oranje voor de bek) dieren exclusief op de Zuidpool. De pinguïns vanaf pagina 53 horen dan ook niet thuis in deze strip.
Wat je dan weer wel kan ontmoeten op de Noordpool zijn ijsberen, wolven, vossen, elanden en sneeuwuilen. En ja, deze beesten vind je allemaal terug in Poolijs.

Opgemerkt door Wouter Porteman

BB222 - Lucky Luke 38: Oklahoma Jim
Op pagina 9 nemen de kleuterversies van de Daltons de al even jonge snaak Lucky te grazen. met hun sixshooters vuren ze een salvo af tot de laatste kogel...
Laten we eventjes Piet Precies uit zijn verduisterde kamer komen waar we hem opgesloten hadden:
4 Daltons x 2 revolvers x 6 kogels =
48 kogels
In het volgende prentje mag je het aantal kogelgaten tellen en stoppen bij 48. Al wat meer is, is eigendom van het Big Blunder-domein.

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB223 - Ouwe Niek en Zwartbaard 16: De Verovering van Caljo (1)
Zwartbaard overvalt in het begin van het verhaal een postkantoor. Hij kan er een kant en klare zak met 25.000 piasters meegraaien, tot groot jolijt van de postbeambte. Wat Zwartbaard immers nog niet weet is dat de zak geld (achterstallig pensioen) bestemd is voor diens grootvader Bestevaar. Uiteindelijk komt het dus op zijn bestemming. Iedereen tevreden, geen kwaad geschied... Tot op 't einde. De 25.000 piasters werden aangewend om een nieuw piratenschip te kopen en de vestingstad Caljo te veroveren. Dit mislukt uiteraard allemaal. Minder voorspelbaar is evenwel de zak piasters. De 25.000 piasters blijken op 't eind nog maar 20.000 piasters te zijn...

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB224 - Ouwe Niek en Zwartbaard 16: De Verovering van Caljo (2)
Dit is een Big Blunder van ons meest favoriete soort: een historische blunder. Op pagina 34, prent 9, probeert een kostschoolleraar met een ezelsbruggetje Zwartbaard te onderwijzen over Karel De Grote. Hij verwijst daarbij naar de Belgische frank.
Nu moet je weten dat de reeks Ouwe Niek en Zwartbaard zich afspeelt tijdens de hoogdagen van de zeevaart en de piraterij waar onder andere de koningen van Spanje en Frankrijk en de koningin van Engeland de plak zwaaiden. De periode van de Franse revoluties en het tijdperk van Keizer Napoleon moest dus nog komen. Goeie geschiedenisstudenten weten dat zich dit allemaal afspeelde vóór het jaar 1830 waarin België middels een bescheiden revolutie en heel wat politiek getouwtrek van de buurlanden het levenslicht zag. Over Belgische franken kon nog geen sprake zijn.

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB229- Ouwe Niek en Zwartbaard 22: Onder Zeil
Als er ooit een Top-lijst wordt gemaakt met de grootste stripclichés ooit dan zal de "draad aan de rotte kies en aan de deurknop" ongetwijfeld verzeild raken in de hoogste regionen. En ja hoor, op pagina 10, tweede prent, blijven we er niet van verstoken. Gelukkig worden oplettende lezers hier beloond. In plaats van de klassieke grap krijgen we een zoveelste Big Blunder gepresenteerd. Als het linkse mannetje de deur open zwaait teneinde de rotte kies uit de muil van zijn collega-schuimvaarder te trekken dan zal hij bot vangen: de deur is al geopend!

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB229- Samber V: Vervloekt zij de Vrucht van uw Schoot
Zonder afbreuk te willen doen aan het krachtige auteurswerk van de heer Yslaire wilden we toch het volgende vermelden: tot pagina 5 van Samber V draagt Julie, het meisje met de rode ogen, een opzichtige oorring in haar linkeroor. Op pagina 5, prent 3 heeft ze die tijdens het gebed (nadat een gevangene kennis maakte met de guillotine) haar oorring laten verdwijnen. Ook in de rest van het album draagt ze geen oorring meer. Om je hoofd bij te verliezen!

Opgemerkt door Franky Schollaert

BB229- De Rode Ridder 147: Het Levenselixir
In de halve strookpagina 39 zien we een gevangene begeesterd kijken hoe een deurgrendel wordt weggeschoven om de deur te kunnen openen... Jamaar, wacht eens. Wat doet die grendel aan de binnenkant van de celdeur?

Opgemerkt door Joerie Depotterie

BB229- Achter de Schermen van de Macht 5: Onderzoek op de Commissie
Naast de politieke intriges, complotten en allerhande hand- en spandiensten besteedt Achter de Schermen opmerkelijk veel aandacht aan het culinaire aspect. Daar waar er in veel strips geen tijd voor is, versterken de personages in deze serie meermaals de inwendige mens.
De gastronomen of fastfood-adepten onder jullie hadden dan misschien al opgemerkt dat op pagina 42 op het boodschappenlijstje "penne", een soort macaroni met groefjes, staat terwijl de bereider van deze boodschappen in de volgende strook doodleuk tagliatelli (langere, platte sliertjes) vreet.

Opgemerkt door Wouter Porteman

BB229 - Jan Heibel 4: De 10 Biggetjes
De humoristische Kapoentjesreeks Jan Heibel is geen chronologisch historisch correcte reeks. Hoofdzakelijk beleven de immer zwetende Jan Heibel en zijn zoontje Dagoberke slapstickavonturen ten tijde van de Guldensporenslag (1302 dus), maar er wordt al eens een niet verklaard tijdssprongetje gemaakt naar het jaar 800 (het album De Vikings bv.). En voor de rest tjokt het van de grappig bedoelde anachronismen.
Maar hoe absurd een grap ook mag zijn, meer recente uitvindingen kunnen niet als oplossing dienen in een oudere setting. Vandaar dat we wat moeite hadden met het tweede strookje van pagina 27. Je kan het al raden: de morse-code bestond nog niet in de middeleeuwen.

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB230 - Mr. Kweeniewa en Geniale Olivier 7: Verleden voor de Klas
In het kortverhaaltje Skateboard dat op pagina 37 start, bewegen bolleboos Olivier en zijn klasgenoten zich voort op skateboards. Voor een jeugdreeks uit eind jaren 70 niet meer dan normaal. Auteur Devos is mee met zijn tijd, zo ook zijn figuren.
Nochtans had hij wat beter de skaters uit zijn straat in de gaten gehouden. Het uitstulpende achterstuk dient namelijk om de achterste voet op te zetten om te kunnen remmen, niet om mee te sturen zoals het in heel het kortverhaal wordt voorgetoond. Wij kunnen het weten, we hebben in onze skatersperiode genoeg de grond van nabij gezien.

Opgemerkt door Jim Ratzenberger

BB231 - Cotton Kid 1: In Naam van de Wet en Mister Pinkerton
Op pagina 18 worden de inzittenden van een postkoets overvallen. Een van de boeven neemt het brave en naïeve kostschoolmeisje mee, een brunette, in het tweede prentje van strook 3. Geen idee wat hij heeft geverifieerd, maar in het eerste prentje van strook 4 beweert hij dat de brunette geblondeerd is.

Opgemerkt door Wouter Porteman

BB232 - Legende 1: Wolvenkind
Voor de reeks Legende creëerde Swolfs een eigen kasteel aan de hand van enkele bestaande kastelen. Op pagina 10 komt het voor de eerste keer in beeld.
Een enorm mooi panorama krijgen we te zien op pagina 31 met een fraai zicht op de volledige burcht. Blader nog eens terug naar pagina 10 en bemerk de volgende verschillen:
- Links naast de vier torentjes die de ophaalbrug vooraan herbergen, is een houten uitkijkpostje gebouwd. In het andere beeld is dat verdwenen.
- Het torentje bovenaan de hoofdtoren staat op de rechterhoek vooraan. Op het andere beeld is ook dit torentje verdwenen.
Nu moeten we wel benadrukken dat tussen de twee beelden een periode ligt van 10 jaar terwijl in het eerste beeld een brand wellicht voor enige vernielingen heeft gezorgd.

Opgemerkt door Kris Van Damme

BB233 - Betelgeuze 3: De Expeditie
Op pagina 36 sukkelen Kim en Hector het water in. Gelukkig snellen de kolonel en luitenant Steve ter hulp. Ook Leilah zien we haar duit in het zakje doen in prentje 2... alhoewel? Op het volgende prentje sleurt niet Leilah mee aan de lange tak, maar wel de plots opgedoken Japanse bioloog Toshiro Matsuda. Nou ja, de Mantrisse duikt ook her en der op, hé.

Opgemerkt door Jeff Deckers

BB234 - Indian Summer
In een oud nummer van Zozolala, dat dan weer info putte uit het Amerikaanse The Comics Journal, troffen we enkele frappante historische fouten in Indian Summer door Manara + Pratt.
In het eerste deel van het tweeluik (oké, het bestaat ook als integrale editie, maar wij halen er de eerste druk bij) staat er een paginalange achtervolgingsscène in dat zich afspeelt in een maïsveld. Let eens op de ongeveer 2,5 meter hoge stengels en de volgroeide maïskolven. Dit is genetisch bepaalde maïs dat je anno nu in de winkel kan vinden, maar in geen geval in de 17de eeuw waarin dit verhaal zich afspeelt. De maïs van toen was veel kleiner.
Na het maïsveld gaat het verder het bos in met best wel hoge bomen. Specifiek dit soort hoge bomen (die meer in het binnenland zijn te vinden) komt niet voor aan de kustlijn van Massachusetts waar dit verhaal zich afspeelt.
Verder hebben de 17de eeuwse indianen dezelfde looks en kleren van de indianen uit Man van Papier, ook van Manara, maar dat zich afspeelt in de 19de eeuw in Arizona! Ze lijken bovendien meer op Aziaten dan gelijk welke native American.

Opgemerkt door Carter Scholz, The Comics Journal, in Zozolala

BB235 - Blake en Mortimer 6: Het Gele Teken (1)
Edgar P. Jacobs verzamelde soms jààààrenlang documentatie om met een doorwrocht verhaal uit te pakken. Perfectionist tot in de kist niettegenstaande liet hij niettemin ook wel eens steken vallen. Bijvoorbeeld in een van de grootste stripklassiekers aller tijden, Het Gele Teken.
Zoals je wel weet — of lèèr het weten — speelt het hele verhaal zich af in Engeland. Ze rijden daar links, hun stuur staat rechts. En ja hoor...
Oeps, op pagina 21, prent 3 en 4 zit de chauffeur links aan het stuur.
Oeps, op pagina 38, prent 6, houdt inspecteur Kendall een microfoon in de handen. De zender steekt op de plaats waar normaal gezien het stuur zou moeten zitten.

Opgemerkt door Zozolala

BB236 - Alvin Norge 4: Shanghai Hypothese
Op pagina 16 ziet personage Nathan het leven duidelijk niet door een roze bril. Het linkerglas van zijn designbrilletje is, bijvoorbeeld in prentje 4, blauw terwijl het rechtse geel is. Op pagina 22, prent 2 heeft hij zijn bril binnenstebuiten gedraaid of zo. Feit is dat het linkerglas nu geel is, het rechter is blauw. Daar Nathan een digitaal personage is, wijten we het aan een of ander computervirus. De inkleurder mag het schaamrood op zijn kaken wat ons betreft wegretoucheren.

Opgemerkt door Surya Van Lierde

BB237 - De Chninkel 3: Het Oordeel
In De Chninkel 3 (van de verkapte kleurenversie uiteraard) zien we Jargoth de Geurige op pagina 13 gezeteld op zijn troon. Zijn gelaat is smetteloos, op wat witte fond de teint na. Een paginaatje verder zien we de Jargoth zoals hij eigenlijk zou moeten zijn: mét tatoeage over het rechteroog.
Bijkomend vonden we nog een extra Big Blunder op de cover. Rosinski was jaren na de originele zwart-wit editie blijkbaar vergeten dat de tatoeage op het linkeroog was aangebracht. Op de cover staat Jargoth namelijk geschilderd met een tatoeage over zijn rechteroog.

Opgemerkt door Maarten Reyniers

BB238 - Cain
In de voortreffelijk vlotte zwart-wit sf-actiethriller (kies je geliefkoosde genre uit) Cain zien we in prent 3 op pagina 54 de afkorting A.C.C.C. in spiegelbeeld op een beeldscherm. Zo lijkt het alsof we doorheen het scherm het jonge koppel betrappen. De term staat voor "Clandenstiene Anti-Culturele Actie". Oké, het klopt niet, wellicht te wijten aan de oorspronkelijke taal van publicatie. Maar als we op de volgende prent de niet-gespiegelde afkorting op een scherm zien, luidt dat plots C.C.C.A. Dat moet ofwel omgekeerd zijn, ofwel klopt het spiegelbeeld in de eerste vermelde prent niet.

Opgemerkt door Melanie Cappelaere

BB239 - De Vijand 1: De Vliegen (Duivelse Rituelen)
Op pagina 23, derde prent, vergeet Yasmine Giggs even haar naam. Ze wordt opgebeld en een stem vraagt haar waar Yasmine vandaan belt. Deze eenvoudige vraag totaal negerend antwoordt ze aarzelend dat haar naam Maria Flores is.

Opgemerkt door Surya Van Lierde

BB240 - Koblenz 2 + Alex 13: Het Spook van Carthago
Als je Koblenz 2 nog niet hebt gelezen, willen we je alvast waarschuwen voor het volgende: we verklappen de slotscène.
Op de laatsta pagina vallen de Romeinen Carthago binnen. Ze dragen rechthoekige schilden en ze hebben een typerende helm met een soort floshke op. Maar laten we er even het Alex-album Het Sppok van Carthago van de min of meer grotere perfectionist Jacques Martin bijhalen. Ook in dat album zien we hoe de Romeinen Carthago veroveren. Hier dragen zij ronde schilden en een andere soort helm.
Als je écht wil weten wie gelijk heeft, houden we je niet tegen op je archeologische zoektocht op het internet of daarbuiten. Je zal merken dat Martin het bij het rechte eind heeft en tekenaar Thierry Robin dus niet.

Opgemerkt door Wouter Porteman